Догорі аренди землі під будівницво

Мені необхідно отримати довіреність на земельну ділянку для початку будівельних робіт, включаючи всі маніпуляції з державними установами. Але власник зараз закордонном і отримання довіренності дуже розтягнута за часом. Є ще один варіант договору оренди на землю, який дає мені право займатися виконувати всі необхідні мені маніпуляції для роботи. Питання чи обов`язково потрібно завіряти цей договір нотаріально? Якщо цей договір буде терміном до 5 років? І чи справді він дає мені право з ним звертатися до того ж РЕСУ (ДПЕК) для отримання їхніх послуг? + потрібна допомога з його оформлення

19.10.2022 17:16 671

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 458
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора!

1) Питання чи обов`язково потрібно завіряти цей договір нотаріально? Якщо цей договір буде терміном до 5 років? - ні, необов'язково. Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. При цьому, право особи на користування земельною ділянкою підлягає державній реєстрації (ч. 1 ст. 182 ЦК України, п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»). Речові права виникають з моменту такої реєстрації (ч. 2 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

2) І чи справді він дає мені право з ним звертатися до того ж РЕСУ (ДПЕК) для отримання їхніх послуг? - ні, в даному випадку потрібен договір доручення+довіреність чи лише довіреність. На жаль, без цього не обійтися.

Відповідно до ст. 1000 ЦК України за договором доручення одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки довірителя. Договором доручення може бути встановлено виключне право повіреного на вчинення від імені та за рахунок довірителя всіх або частини юридичних дій, передбачених договором. У договорі можуть бути встановлені строк дії такого доручення та (або) територія, у межах якої є чинним виключне право повіреного.

А згідно ст. 1003 ЦК України у договорі доручення або у виданій на підставі договору довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити повіреному. Дії, які належить вчинити повіреному, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними.

При цьому, частиною третьою ст. 237 ЦК України передбачено, що представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства. А відповідно до ст. 244 ЦК України представництво, яке грунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

Оформити довіреність можна в закордонній дипломатичній установі України або в місцевого іноземного нотаріуса.

Видана дипломатичною установою довіреність буде чинною на території України без жодного додаткового засвідчення. Довіреності, видані іноземними нотаріусами, також будуть чинними, але зазвичай вони потребують апостилю чи легалізації. Апостиль проставляє виключно компетентний орган країни походження документа. Наприклад, якщо робите довіреність в польського нотаріуса, то й апостиль треба поставити в Польщі.  Контакти й назви установ, які мають право це робити, знайдете за цим посиланням https://www.hcch.net/en/states/authorities/details...

Щоб легалізувати довіреність, засвідчену іноземним нотаріусом, потрібен також буде її переклад.

Якщо консультація була Вам корисна, буду вдячна за Ваш відгук.

У разі необхідності можете звертатися з прямим питанням.

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram