Оскарження рішення ВЛК

Доброго дня. Я військовий за мобілізацією. Проходжу службу на передовій від 20 квітня. 19 серпня отримав контузію та травму шиї. Був направлений за рішенням ВЛК в відпустку за станом здоров`я. Під час відпустки стан погіршився. Я пройшов обстеження МРТ в приватних клініках, по закінченні відпустки повернувся в частину, звідки був направлений на повторне лікування. По завершенню лікування мене знову направили на проходження ВЛК. Комісію я вже пройшов та очікую рішення. При проходженні комісії висновки профільних лікарів всі про те, що придатний до в. с. за статтями 38г, 61в, 64в, 75в, 23в. Хоча мій стан є незадовільним і при поверненні в такому стані на передок я буду не взмозі виконувати бойові завдання що ставить під загрозу не тільки моє життя і здоров`я, а й побратимів.
При проходженні обстежень лікарі не звернули увагу на всі діагнози та обстеження, що були вказані у виписці з лікарні, а саме:
Наслідки МВТ, струс г/м з розвитком стійкого цефалгічного та астено-вегетативного синдромів, акубаротравма, посттравматичний ротаційний підвивих таланту, ДДЗХ, Остеохондроз, спондилоартроз швх, протрузії с3-с7, з відносних стенозом спинного мозку на рівні с3-с5, лігаментоз передньої повзд.звязки, екстензійна функціональна нестабільність швх на рівні с2-с3 (0,4 мм), ФНХ ІІ ст., Остеохондроз, спондилоартроз гвх, протрузії Th6-Th-12, тораколгія м`язово-тонічна форма, дискогенна радикулопатія L5-S1, ФНХ ІІ ст., Спондилоартроз дуговідросткових і крижово-клубових сполучень, лівобічний гонартроз І ст., ФНС І ст., торпідний больовий синдром, загострення, Пролапс мінтрального клапана ІІ ст.
У рекомендаціях в виписці з лікарні:
ЛФК
Уникати фізичного перевантаження.
Запитання:
Чи правомірне заключення лікарів про повну придатність до в.с. з таким діагнозом?
Чи є сенс оскаржувати рішення ВЛК у вищому ВЛК? Чи зараз це безперспективно?
Чи все ж варто дочекатись заключення, хоча всі лікарі поставили придатний. (Сумніви що щось зміниться)
**Додатково хочу зазначити, що "відкосити" не хочу, справді турбуюсь про свій стан та безпеку побратимів. В даний час справді не витримую навіть мінімальних фізичних навантажень...

****Прохання надати відповідь як я маю поступити в даній ситуації, а не цитувати положення про ВЛК і т.п.

20.10.2022 17:15 1358

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 737

Вітаю!

ВАМ ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ РІШЕННЯ ВЛК, ІНШОГО ШЛЯХУ НЕМАЄ.

СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ТА ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВІЙСЬКОВО - ЛІКАРСЬКА КОМІСІЯ.

Коли особа вже має постанову (свідоцтво про хворобу, протокол засідання, довідку) військово-лікарської комісії за результатами проведеного медичного огляду, з яким вона з певних причин не погоджується, необхідно визначитися із процедурою можливого оскарження.

Процедура оскарження може бути досудовою та судовою.

Досудова процедура оскарження

Досудова процедура оскарження полягає у зверненні особи із заявою до військово-лікарської комісії (ВЛК) вищого рівня.

Тому перше, що необхідно зробити — звернути увагу на те, якою саме ВЛК було прийнято постанову, яку особа має намір оскаржити.

Далі, глава 2 Положення допоможе зрозуміти, де в системі військово-лікарських комісій знаходиться комісія, яка видала постанову, що буде оскаржуватися, яка комісія є вищою над нею в цій ієрархії та які варіанти оскарження передбачено самим Положенням.

Так, наприклад, пункт 2.4.10. Положення передбачає, що постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку.

Тобто в цьому випадку є вибір, куди можна звернутися для оскарження.

А от постанови Центральної військово-лікарської комісії (ЦВЛК) можуть бути оскаржені лише в судовому порядку (пункт 2.3.5. Положення).

У заяві до ВЛК вищого рівня або ЦВЛК необхідно описати ситуацію, що склалася, вказати, з чим саме ви не погоджуєтесь та якими документами це підтверджується (у випадку їх наявності). Відповідно до такої заяви необхідно буде долучити постанову, що оскаржується та за можливості інші медичні документи.

Обираючи відразу судову процедуру важливо пам’ятати, що суди звертають увагу на те, чи застосовувалася позивачем досудова процедура оскарження.

У своїх рішеннях вони часто наголошують на тому, що у разі наявності сумніву щодо правильності висновку ВЛК про придатність до військової служби, у позивача є право звернутись до ЦВЛК для перегляду відповідного висновку.

Тому варто все ж таки використовувати способи досудового врегулювання спору, якщо вони передбачені.

Судова процедура оскарження

Судова процедура оскарження полягає у зверненні особою із позовом до адміністративного суду.

Який суд обрати

Позов може бути поданий до суду за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) особи-позивача або до суду за місцеперебуванням відповідача.

Строки для звернення до суду

Позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду.

Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, або законом визначена обов’язковість досудового порядку вирішення спору, то для звернення до адміністративного суду встановлюється тримісячний строк, який обчислюється з дня вручення позивачу рішення за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень.

Якщо рішення за результатами розгляду скарги позивача на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень не було прийнято та (або) вручено суб’єктом владних повноважень позивачу у строки, встановлені законом, то для звернення до адміністративного суду встановлюється шестимісячний строк, який обчислюється з дня звернення позивача до суб’єкта владних повноважень із відповідною скаргою на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень.

Таким чином, необхідно звертати увагу на вказані вище строки при зверненні до суду, з урахуванням того, чи використовувалася досудова процедура врегулювання спору.

Варто звернути увагу, що:

  1. Відповідно до п.9. ч.1 ст.19 Кодексу адміністративного судочинства України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема, у спорах щодо оскарження рішень медико-соціальних експертних комісій та інших подібних органів, рішення яких є обов’язковими для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших осіб.Суд захищає лише порушені, невизнані або оспорювані права, свободи та інтереси учасників адміністративних правовідносин. Таким чином,

встановлення діагнозу, оцінка діагнозу позивача на предмет того, чи підпадає він під дію статей розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби до повноважень суду не належить.

2. Лише факт подання позову чи судового розгляду не зупиняє дії постанов та не звільняє особу від обов’язків за наслідками винесених постанов.

Законодавство передбачає можливість подання заяви про забезпечення позову при зверненні до суду.

ОДНАК,

пункт 5 частини 3 статті 151 Кодексу адміністративного судочинства України встановлює, що не допускається забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення суб’єкта владних повноважень, яке не є предметом оскарження в адміністративній справі, або встановлення заборони або обов’язку вчиняти дії, що випливають з такого рішення.

Таким чином, рішення ВЛК (у формі постанови) є чинним та підлягає виконанню, поки рішенням суду не буде визнано його незаконність.

Варто пам’ятати про те, що кожна ситуація є унікальною, тому аби отримати дійсно кваліфіковану юридичну допомогу краще звертатися до фахівців, які проаналізують всі обставини конкретної справи, наявні у вас документи, а також допоможуть з підготовкою необхідних документів.

ЯКЩО ВИ ВВАЖАЄТЕ ЩО ВАШІ ПРАВА ПОРУШЕНІ ТРЕБА СКАРЖИТИСЯ НА ДІЇ ВЛК НЕ ТІЛЬКИ ДО ЦВЛК.

ПРАВО НА СКАРГИ НА НЕПРАВОМІРНІ ДІЇ  ВАМ НАДАЄ РОЗДІЛ V ДИСЦИПЛІНАРНОГО СТАТУТУ ЗС УКРАЇНИ.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/551-14#Text

Дисциплінарний статут Збройних Сил України.

110. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

115. Вимоги до звернення військовослужбовця, порядок розгляду пропозицій, заяв та скарг, строки розгляду, права військовослужбовця під час розгляду заяви чи скарги, обов’язки командирів, органів військового управління щодо розгляду звернень військовослужбовців регулюються законодавством України про звернення громадян, нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

НИЖЧЕ НАВЕДЕНО КУДИ СКАРЖИТИСЯ:

http://vyhovna-robota.blogspot.com/p/blog-page_24.html

ЗВЕРНІТЬСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ДО ВОЛОНТЕРСКОГО РУХУ "АДВОКАТИ ЗСУ":
https://armyinform.com.ua/2022/05/17/general-valer...
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram