Мої права щодо воєнкомату.

Доброго дня. Потребую юридичну консультацію. Мені 28 років, я прописаний у Вінниці. Влітку тимчасово перебував у Жмеринці, де мене направили на медкомісію, де за рішенням ВЛК я був визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку - маю відповідну довідку військово-лікарської комісії та тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.
Але декілька днів тому до мого бухгалтера подзвонили, сказали, що з поліції, що розшукують мене за ухиляння вже від вінницького військкомату, та попросили мій номер телефону. Маю декілька запитань:
1) Чи міг я щось порушити за що мене звинуватили в ухилянні, враховуючи, що я виключений з військового обліку?
2) Чи варто в даній ситуації давати їм мій номер телефону?
3) Чи зобов’язаний я явитись у військкомат якщо по телефону поліція скаже, що я маю це зробити, враховуючи вищезазначене?
4) Чи варто мені залишатись жити в себе у квартирі, якщо я там прописаний та не дуже хотів би пересікатись з військкоматом ще раз?

Дякую.

23.10.2022 17:58 1569

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданних питань.

1) Чи міг я щось порушити за що мене звинуватили в ухилянні, враховуючи, що я виключений з військового обліку?

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-п#Text)оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Таким чином, Ви не зобовязані з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки Вам не буде належним чином вручена повістка, такий обов'язок виникає після вручення повіски під Ваш особистий підпис(підпис сусідам, родичам не враховується, як і вручення повісток через таких осіб) або при складанні акту відмови(при відмові від прийняття повістки).

За неявку за повісткою на медичний огляд та уточнення данних передбачена адміністратина відповідальність за ст.210-1 КУпАП(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(3400 -5100 грн.) і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Крім повістки на підтвердження данних та медичнго догляду, існує повістка на відправку(моблізаційне розпорядження) - це документ, який призначений для персонального оповіщення військовозобов'язаних, призваних на військову службу під час мобілізації, в особливий період, про їх виклик і прибуття у визначені час та пункти з метою відправки до військових частин для проходження військової служби. Повістка складається з двох частин: відривна частина повістки та корінець повістки. В свою чергу відривна частина повістки вручається військовозобов'язаному персонально під особистий підпис, який ставиться ним у корінці повістки. Таким чином Ви підписалися при отримані повістки.

   За повне ухилення від явки за такою повісткою загрожує кримінальна відповідальність за ст. 336 КК України(ухилання від призову під час мобілізації)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text), що наведена вище(карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років).

  Ухилення має місце у випадку, коли особа, яка отри­мала повідомлення (повістку) про призов, не з’являється без поважних причин до при­зовного пункту в строки, зазначені у повідомленні, або хоча і не отримала повідомлен­ня, але знає про призов і не з’являється до призовного пункту протягом місяця. Слід зауважити, що для застосування відповідальності обовязкове проходження медичного огляду ВЛК та визнання особи придатним або обмежено придатним до військової служби відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text).

З урахуванням вищенаведеного притягнення до відповідальності за порушення законодавства  про мобілізаційну підготовку та мобілізацію не можливо, оскільки Вам попередньо не вручали повістку, а застосувати ухилення від мобілізації неможливо, оскільки Ви не отримали належним чином повістку(під особистий підпис), не проходили ВЛК та Ви є виключеним з обліку.

Відповідно до ч.11 ст.38 ЗУ ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", призовники, військовозобов'язані, резервісти у разі зміни їх сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (знаходження), освіти, місця роботи , посади зобов'язані особисто у семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

Ведення та реєстрація військового обліку призовників і військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних» від 7 грудня 2016 р. N 921(далі постанова).

Згідно п.1 додатку №1 Постанови, призовники і військовозобов’язані повинні перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України.

Згідно п.1 Постанови, призовники і військовозобов’язані повинні:

- особисто повідомляти у семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади.

Згідно ст. 37 Закону України «Про військовий обовʼязок і військову службу», призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку. 

У разі неповідомлення вищенаведених даних про зміну місця проживання та неповідомлення ТЦКСП(військомат) при зміні вищенаведених даних можливе порушення військового обліку, а не ухилення від призову. За порушення вищенаведеного встановлююється порушення військового обліку у вказаний час передбачено адміністративну відповідальність відповідно до ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення ((https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)), за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу, Ви можете бути оштрафований у сумі від 850 до 1700 грн. 

Слід зазначити, що до відповідальності Вас зможуть притягнути при особистій явці у ТЦКСП(військкомат), після складання постанови у Вашій пристуності. 

Згідно ч.3 ст.38 ЗУ ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", Органи Національної поліції України у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіональних органів Служби безпеки України доставити до таких територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіональних органів Служби безпеки України осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

2) Чи варто в даній ситуації давати їм мій номер телефону? 3) Чи зобов’язаний я явитись у військкомат якщо по телефону поліція скаже, що я маю це зробити, враховуючи вищезазначене?

Відповідно до п.3 ч.6 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу",
Виключення з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України – у відповідному підрозділі Служби зовнішньої) підлягають громадяни України, які:
• визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

Враховуючи вищевикладене, Ви не підпадаєте під статус «військовообов'язаний», "призовник" або "резервіст", а виключені з обліку, тобто не маєте жодного статусу на яких застосувається обовязок зʼявлятися до військкомату , оскільки виключені з обліку. Для такої категорії осіб чинне законодавство такого не передбачає, в тому числі повторного ВЛК та постановки на облік.З урахуванням вищенаведеного, вимога військкомату(ТЦКСП) або поліції є не правомірною.

Однак, військкомат(Жмеринка) міг не зареєструвати Ваше виключення та відповідно не повідомив Ваш військкомат за місцем обліку, тому Ваш військкомат за місцем обліку вважає, що Ви порушуєте облік та не виключенні з обліку. Таким чином, для вирішення цього питання, телефон соже і не давати, однак Ви можете або зʼявитись та надати документи про виключення з військового обліку або надіслати з супровідним листом поштою(цінним з описом) такі документи.

4) Чи варто мені залишатись жити в себе у квартирі, якщо я там прописаний та не дуже хотів би пересікатись з військкоматом ще раз?

З урахуванням, того факту, що Ви виключений з військового обліку(не є військовозобовязаним), Ви можете бути зареєстовані(прописані), де забажаєте та згода(зняття та постановка на військовий облік) військкомату більше не потрібна, оскільки така згода(зняття та постановка на військовий облік) передбачена для військовозобовязаних. А питання щодо того де жити, то військкомат не може обмежувати(то не мав таке право) Ваше право проживати у будь-якому населеному пункті.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram