Хитрістю виселили та не віддають речі

Знімав квартиру 2 роки. Це на Західній Україні. Позвонила хазяйка й сказала, що її родичі тікають сюди з Запоріжжя й тиждень-максимум 10 днів треба їх заселити в цю квартиру поки вона приведе в порядок дім, куди хоче їх заселити. Каже, щоб я просто свої речі десь в сторонку відклав, вони не будуть їх брати. Я повірив, увійшов у положення, попросився до друзів на кухню. Пройшло 10 днів, а від хазяйки ні слуху ні духу. Трубку не брала, на смс не відповідала. Коли нарешті відповіла 2 тижні, то сказала, що майстри довго роблять і ще не готове житло, що вона йтак порядна людина, стільки мене тримала, не підвищуючи ціну в той час коли переселенці готові платити більше. Я кажу, що так не порядно робити, я фактично на вулиці залишився, за квартиру нареред проплачені 250 доларів, в тій квартирі мої речі дорога техніка. Вона сказала, що я не доріс до права її вичитувати, вона не сподівалася від мене такого хамства і що розриває зі мною контракт, нехай я забираю речі, а віддасть вона мені лише 150 доларів, а 100 залишить собі за начебто зламаний диван (котрий дуже старий, кривий, з нього сиплеться труха і я його не ламав, він був таким) Я зняв мотель. Кажу добре, беріть уже ті сто доларів. Коли я прийшов за речима, нікого не було, а хазяйка не брала трубку. Але вже другий день не відповідає. Я знаю де вона працює, вона лікарка в дитячій поліклініці. Підкажіть що робити, куди звернутися, щоб повернути свої речі та гроші. Ніякої угоди на оренду квартири ми не укладали.

24.10.2022 10:14 638

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1853
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

Головна помилка - відсутність договопу оренди квартири. Фактично, власниця квартири могла виселити Вас в будь-який момент. Немає договору- отже, Ви не маєте права перебувати в тій квартирі. Кошти в розмірі 100 дол. Ви вже ніколи не повернете, і взагалі буде дуже добре, якщо повернете хоча б 150 дол. 

Як повернути свої речі? Ви продивали в квартирі 2 роки, отже знаєте сусідів, і сусіди також знають Вас. Знайдіть таких сусідів, які б погодилися при поліції бути свідками вашого проживання в квартирі.  

Напишіть заяву в поліцію про те, що власниця не пускає Вас в орендовану квартиру: "Заява про незаконне позбавлення права на житло". Вкажіть суму оренди, загальний термін оренди, адресу квартири, ПІБ власниці, її номер телефону та адресу її проживання. Якщо переводили кошти на її карту, то зробіть виписку з банку, яка б засвідчувала переказ коштів, і додайте до заяви копію такої виписки. Не пишіть, що проживали без договору. Пишіть, що договір залишився в квартирі, а доступа туди Ви не маєте. Вкажіть в заяві ПІБ та номери квартир тих сусідів, які можуть засвідчити Ваше проживання в цій квартирі.

Можна прийти в поліцію і там подати таку заяву в 2-х екземплярах: один здасте, а на іншому вам поставлять відмітку про отримання. А можна викликати наряд поліції прямо до квартири, і вже на місці написати таку заяву. Але якщо будете викликати поліцію, то переговоріть завчасно з сусідами - щоб вони по приїзду поліції змогли підтвердити, що Ви дійсно постійно проживаєте за вказаною адресою. Їхні покази повинні бути внесені в протокол. Коли будете підписувати документи (акт, або протокол) - сфотографуйте собі, бо поліція в таких випадках не надає копії. 

Наступний крок - потрібно прийти в поліклініку, де працює власниця квартири, і переговорити з нею. Якщо розмова ні до чого не призведе- йдіть на прийом до головного лікаря. Поясніть всю ситуацію, покажіть фото документів, які виписали працівники поліції, і попросіть владнати проблему. Скажіть, що будете захищати свої права аж до звернення до суду, і поясніть що надасте максимальний розголос цій справі. 

Вважаю, що вищевказаного алгоритму дій буде достатньо для повного вирішення проблеми. Але якщо ситуація зайде в глухий кут, то маякнете мені на ел.пошту ddmitr@ukr.net - будемо діяти далі. 

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram