Фізична особа сплатила за товар на рахунок ФОП, товар не був поставлений, про повернення коштів постійно вводять в оману.

14.10 я сплатив на рахунок ФОП суму у розмірі 20 тис. грн. В призначенні платежу було вказано, що сплата за товар та ідентифікатор саме цього товару. Сплата була у повному розмірі. Було домовлено, що в цей день цей товар буде надісланий мені. Товар не був надісланий ні у цей день, ні у інші обіцяні дні. 18.10 мені була надана відповідь, що товар знаходиться у не справному стані, тому я забажав повернення коштів негайно. Продавець сказав, що негайно повернення виконати не може бути і кінцевий термін повернення коштів 19.10. 19.10 мені будо повернути тільки 4000 грн. з фактично сплачених мною 20000 грн. 20.10 було повернуто 4500 грн. Я продовжував настоювати на тому, що кошти мають бути повернуті мені терміново, що без цих коштів я не можу купити собі інший релевантний товар та в зв’язку з цим не можу виконувати свою роботу та забезпечувати свою сім’ю у повній мірі. Мені ніхто не відмовляв у поверненні, просто перманентно продавець не здійснював те, що обіцяв. На сьогодні, 25.10 мені не повернено кошти у повній мірі, всі мої аргументи проігноровані.
Наскільки я розумію, доцільним є подання претензії у письмовому вигляді; подання скарги у ДПІ; подання скарги у захист прав споживачів як інструменти досудового врегулювання.
Мене цікавить співпраця з компетентною людиною, яка має позитивний досвід у таких справах для допомоги у створенні відповідних клопотань та можливо для запуску інших механізмів на які ви можете вказати.

25.10.2022 15:23 1063

Консультація виконавця

Зоряна-Марія Катрич
Адвокат
У сервісі: 2 роки
3 відгука (3 +) (0 -)
Консультацій: 7

Доброго вечора!

Захистити свої права у разі порушення строків поставки товару можна декількома шляхами, а саме:

а) через відправлення претензії, листа продавцю/постачальнику (досудовий порядок);

б) через подачу позову до суду.

Обравши як спосіб захисту повернення суми авансу, покупець може додатково стягнути з продавця відсотки за користування чужими коштами від дня, коли товар мав бути переданий до дня фактичного передання товару або повернення авансу.

Сума таких процентів встановлена на рівні облікової ставки НБУ (якщо інше не передбачено договором). Таке право продавця передбачає законодавець і підтримує Верховний Суд, зокрема, у свій постанові від 13.01.2021 року в справі № 387/293/18. Про свій намір стягнути проценти за користування чужими коштами з продавця варто вказати в претензії або позові.

Також рекомендую звернутись у Держпродспоживслужбу із заявою про порушення постачальником прав споживачі

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram