Військовий, на передовій трапився інфартк, на які виплати може розраховувати, інвалідність? Чи може за власним бажанням продовжувати службу?

Доброго дня. Брат 3 24.02.22 призваний в ЗСУ. За цей срок два рази був на передовій, останній раз коли там знаходився трапився інфаркт (коли став себе погано почувати не був на бойовому завданні і в той час не було обстрілів). Його прооперували, після лікарняного був відправлений на ВЛК .
В довідки з ВЛК зазначено : « Діагноз та постановка ВЛК про причинний зв`язок захворювання (травми, поранення, кантузії, каліцтва): IXC. Стан після перенесеного Q – інфаркту міокарду (великовогнещевий) задньої стінки лівого шлуночку, підгостра стадія від (12.09.2022). Стенозуючий коронаросклероз, КАГ (12.09.2022), стентування ПКА-1 стент (12.09.2022). СН І ст. Захворювання, ТАК, пов’язане з проходженням військової служби. На підставі статті 44 графи ІІ Розкладу хвороб. Потребує відпустки за станом здоров’я на 30 календарних днів з подальшим проведенням ВЛК (в зв’язку з тим , що дане захворювання попадає під статтю 40а)».
Коли проходив ВЛК хотіли одразу комісувати, але домовилися про відпустку. На разі в якої він перебуває. Підкажіть
1. чи може він вимагати проходження реабілітації?
2. На які виплати він може ще розраховувати?
3. Якщо оформлювати інвалідність робити все по процедурі цивільного, чи в військовому порядку?
4. Чи може він ще використати крім відпустки за станом здоров’я звичайну відпустку?
5.Чи може він оформити собі УБД?
6. Якщо за станом здоров`я не пройде комісію, чи може за власним бажанням продовжувати службу?
Дякую.

26.10.2022 14:31 4889

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 723

Вітаю!

1.

Нормативна база

2.

ПОРЯДОК ПРОХОДЖЕННЯ ЛІКУВАННЯ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКА КОМІСІЯ.

ІНСТРУКЦІЯ
щодо механізму організації надання вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги військовослужбовцям у закладах охорони здоров’я, що залучаються для надання такої допомоги

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0252-18#Text

3.

Виплата грошового забезпечення військовослужбовцям за час їхнього лікування  здійснюється відповідно до розділу І Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ, затвердженого наказом Міністра оборони України від 07.06.2018 № 260.

Виплата грошового забезпечення за останніми займаними посадами здійснюється за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебуванням на лікуванні в лікарняних закладах та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (відпустці за станом здоров’я), але не більше ніж чотири місяці з дня вибуття з військової частини (крім випадків, передбачених чинним законодавством України, більш тривалих строків перебування на лікуванні).

Грошове забезпечення після чотирьох місяців безперервного перебування на лікуванні в лікарняних закладах виплачується на підставі висновку лікарняного закладу (військово-лікарської комісії) та рішення командира військової частини про продовження перебування в лікарняних закладах.

За військовослужбовцем на час хвороби зберігається грошове забезпечення та передбачено додаткову винагороду на час воєнного стану.

Медичні сили Збройних сил України та Департамент соціального забезпечення Міністерства оборони України роз’яснюють, що військовослужбовцям ЗСУ, які отримали ушкодження чи захворіли, виплачується грошове забезпечення за останніми займаними посадами за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебуванні на лікуванні в лікарняних закладах і у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (відпустці за станом здоров’я).

Виплата грошового забезпечення здійснюється на підставі наказу командира (начальника, керівника). Тож електронний лікарняний, який може бути автоматично сформований для військовослужбовця, не потребує опрацювання – за ним не потрібно проводити розрахунки та подавати заяву до Фонду соціального страхування України.

Крім того, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України та за рішенням Міністра оборони України, на час воєнного стану військовослужбовці Збройних сил України, які у зв’язку із пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я, включаються до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 100 тисяч гривень, включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії.

Також додаткова винагорода передбачена для військовослужбовців, які знаходяться на стаціонарному лікуванні з інших причин – їм належить до виплати додаткова винагорода в розмірі 30 тисяч гривень (пропорційно із розрахунку на місяць)

Порядок виплати грошового забезпечення не залежить від місця лікування військовослужбовця – будь то військові, цивільні чи закордонні заклади охорони здоров’я. Деталі щодо  грошового забезпечення військовослужбовців можна уточнити на гарячій лінії Департаменту фінансів Міністерства оборони України: (044) 271-35-59.

4.

Статус особи з інвалідністю внаслідок війни надається особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення (пункт 1 Порядку надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2015 року № 685 (далі - Порядок)).

 Одноразова грошова допомога виплачується відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" у порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 року № 975 "Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військово-службовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві".

 є дата, що зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії у разі встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності.

 (контузії, травми або каліцтва), відповідно до пунктів 11-13 частини другої статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та Порядку, необхідно отримати, окрім інших, певний пакет документів:

  • довідку командира військової частини про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва) (видається у військовій частині);
  • довідку медико-соціальної експертної комісії про встановлення відсотка та причинного зв’язку втрати працездатності, або встановленої інвалідності (видається комісіями МСЕК Міністерства охорони здоров’я);
  • довідку ВЛК, свідоцтво про хворобу (видається медичними установами, де проводилось лікування);
  • витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини, а для військовослужбовців строкової військової служби — копія військового квитка (для звільнених із служби).

  • військове звання, прізвище ім’я, по батькові, рік народження військовослужбовця;
  • дата отримання, вид, характер і локалізація поранення, травми, контузії, каліцтва;
  • обставини отримання травми; чи отримана під час виконання робіт; на службі чи у відпустці; у стані алкогольного сп’яніння чи ні інше;
  • дата та номер наказу командира військової частини про призначення розслідування;
  • вказати до якого органу буде представлена дана довідка.

Наявність довідки впливає на формулювання висновку ВЛК, що в свою чергу впливає на . Тому якщо така довідка не була підготовлена, військовослужбовець повинен написати рапорт на командира військової частини з проханням видати таку довідку.

:

  • назву військової частини та прізвище, ініціали командира;
  • власне ПІБ;
  • текст наступного змісту: - "прошу Вас видати наказ про призначення розслідування та видати мені довідку про обставини травми (поранення або контузії) отриманої мною під час виконання обов’язків військової служби" та вказати дату та приблизний час поранення;
  • вказати під час яких обставин отримано поранення та в районі якого населеного пункту (місце) сталися події, які призвели до поранення;
  • також необхідно вказати текст наступного змісту: - "згідно з Додатком 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402".

До вищевказаного рапорту додається копія виписного епікризу з медичного закладу, копія висновку ВЛК; пояснення про обставини отримання поранення (оформлюється в довільній формі, з зазначенням всіх детальних обставин отримання травми).

Всі документи слід направити рекомендованим листом з повідомленням на адресу військової частини. Якщо рапорт та пояснення подаються особисто, зробіть копії всіх документів, та вимагайте особу, яка приймає документи поставити підпис, дату та печатку військової частини на Вашій копії документів.

По закінченню лікування в госпіталі військовослужбовцю видається виписний епікриз та направлення на військову-лікарську комісію (ВЛК).

ВЛК діють при військово-медичних лікувальних закладах (госпіталях). Військово-лікарська комісія встановлює придатність до військової служби та видає постанову ВЛК про причинний зв'язок поранення (травми, контузії, каліцтва) та свідоцтво про хворобу. 

Відповідно до пункту 21.5 глави 21 розділу II наказу Міністерства оборони України 14 серпня 2008 року № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" формулювання висновків ВЛК залежить від наявності довідки про обставини травми чи інших документів, які підтверджують зв'язок поранення з участю в бойових діях.
В резулятивній частина висновку може міститися наступне:

  • якщо наявна довідка про обставини травми та посвідчення учасника бойових дій;
  • поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК (НІ), пов’язане із захистом Батьківщини;
  • якщо наявна довідка про обставини травми без посвідчення УБД:
  • поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК (НІ) пов’язане з виконанням обов’язків військової служби;
  • за відсутності довідки про обставини справи та посвідчення УБД:
  • захворювання (поранення, контузія, травма, каліцтво), ТАК (НІ) пов’язане з проходженням військової служби.

Направлення на обстеження МСЕК видається в медичній роті військової частини. У направленні має бути вказаний строк служби. Для звільнених з військової служби направлення на МСЕК видає районний військкомат.

Комісія МСЕК встановлює:

  1. І, ІІ,ІІІ групу інвалідності;
  2. визначає відсоток втрати непрацездатності;
  3. визначає потребу в протезуванні.

Довідка медико-соціальної експертної комісії є підставою для нарахування одноразової грошової допомоги та оформлення інших соціальних пільг.

  1. копія медичної книжки;
  2. копія паспорта;
  3. копія ідентифікаційного коду;
  4. копія свідоцтва про хворобу від ВЛК, довідка ВЛК;
  5. копія трудової книжки (за наявності);
  6. копія витягу з наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини (звільнення з військової служби);
  7. копія військового квитка (військовослужбовця);
  8. фотокартка.

При проходженні МСЕК потрібно мати з собою оригінали вищезазначених документів.

По закінченні обстеження видається довідка про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності або вказує відсоток непрацездатності. Дана довідка видається в трьох екземплярах: 1-для органів Пенсійного фонду; 2-для особистого зберігання; 3-для архіву МСЕК.

Якщо інвалідність встановлена, для отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації громадянина відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 року № 302, на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

Для надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особою або її представником подаються письмова заява та довідка МСЕК про групу та причину інвалідності.

Особі з інвалідністю внаслідок війни видаються посвідчення з написом "Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни" та відповідний нагрудний знак відповідно до абзацу другого пункту 7 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 року № 302.
Даний статус надає право на отримання пільг, зокрема, на одноразову грошову допомогу при поданні відповідного пакету документів.

Рішення про надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни приймається органами соціального захисту населення, за місцем проживання, у місячний строк з дня подання документів (пункт 7 Порядку).

5.

Усі планові відпустки для відпочинку під час воєнного стану для військовослужбовців скасовано. 

Проте є низка виключень, які описані у Законі "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

"На період воєнного стану усі відпустки скасовуються, крім тих, які потрібні за сімейними обставинами. Максимальна тривалість – 10 днів".

За висновками ВЛК (військово-лікарська комісія) можуть надати відпустку для проходження реабілітації та лікування. Вона може бути до 30 днів, але медики проводять повторну комісію – якщо пацієнт потребує подовження відпустки.

Йдеться не лише про поранення. Це може бути загострення хронічних захворювань або гострі стани.

6.

На законодавчому рівні, учасниками бойових дій можуть вважатися ті захисники, які пішли захищати Україну у лавах Збройних сил України та до добровольчих формувань територіальних громад.

Порядок отримання статусу учасника бойових дій визначений:

  • Законом України № 3551-XII «Про статус ветеранів війни,гарантії їх соціального захисту»,

  • Постановою КМУ №413 від 20.08.2014 «Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в анти- терористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення»,

  • Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1452 "Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій залученим до конфіденційного співробітництва особам, які брали участь у виконанні завдань руху опору на тимчасово окупованій території України, у районі проведення антитерористичної операції, районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії або на інших територіях, де в період виконання зазначених завдань велися воєнні (бойові) дії".

    • Законом України від 24.03.2022 року (реєстр. № 7180) “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення засад організації та ведення руху опору” вдосконаленно законодавство України у сфері оборони з урахуванням найкращих практик та набутого практичного бойового досвіду в організації відсічі збройній агресії Російської Федерації проти України.

    Спільним для вказаних нормативних актів є те, що в них заначено, що право на отримання статусу учасника бойових дій мають право не лише військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані) та й інші особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації .

    Тобто, «статус» надається особам, які за рішенням органу військового управління були залучені до виконання бойових завдань, на території де велися воєнні (бойові) дії.

Зазвичай документи на отримання статусу учасника бойових дій подає командир військової частини. При цьому він повинен протягом місяця з моменту бойового зіткнення подати необхідні документи комісії. Серед них і відповідні підтверджуючі матеріали – журнали, направлення, накази. За словами Ростислава Кравця, в пригоді стануть і покази свідків, які можуть підтвердити участь в бойових діях.

Ключовою умовою є, щоб ці особи захищали суверенітет та незалежність нашої країни та брали безпосередню участь при виконанні бойових завдань терміном не менше ніж 30 днів.

Умова в 30 днів не застосовується, якщо при виконанні бойових завдань особа отримала поранення, каліцтво чи інвалідність. Тоді статус учасника бойових дій надають незалежно від кількості днів, які ця людина провела на передовій.

В одній військовій частині можуть бути військові, які перебували на передовій, так і ті, хто були в тилу. Учасника бойових дій отримають лише перші.

Саме подання документів від військової частини на практиці є більшою гарантією отримання такого статусу учасника бойових дій. Якщо командир не подає такі документи, особа може звернутися самостійно.

У разі відмови можна подати документи ще раз, або й оскаржити в суді. Головне – усунути всі помилки в документах. і за змоги долучити фотографії чи відео перебування на передовій.

Посвідчення УБД видають у військовій частині або у відповідній комісії, якщо документи подавалися особисто.

В разі неподання командиром в/ч документів, особа може самостійно звернутися до відповідної комісії. Всі необхідні документи надсилаються рекомендованим листом з повідомленням або необхідно особисто зареєструвати звернення у відповідній комісії.

Якщо ж, у особи відсутні документи для підтвердження статусу учасника УБД, то йому необхідно звернутись із рапортом до командира військової частини.

В рапорті необхідно зазначити, що з метою отримання статусу учасника бойових дій, особа просить надати необхідні документи.

Бувають випадки, коли виявленні розбіжності та/або неточності у фактах, то тоді документи повертаються на доопрацювання.

За результатами розгляду поданих документів комісія приймає рішення про надання статусу УБД протягом одного місяця з дня надходження документів та видає посвідчення.

У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій питання про надання особі зазначеного статусу може повторно виноситися на розгляд спеціальної комісії за рішенням керівника органу військового управління Сил спеціальних операцій Збройних Сил.

Разом з цим, Рішення спеціальної комісії може бути оскаржене керівнику органу військового управління Сил спеціальних операцій Збройних Сил або в судовому порядку.

7.

ПРИЗНАЧАТИ НА ПОСАДИ ЗГІДНО 410 НАКАЗУ МОЖНА ТІЛЬКИ НА ПІДСТАВІ ОСОБИСТОГО РАПОРТУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ, НА ЦЕ ПРЯМО ВКАЗАНО В НАКАЗІ.

ТАКОЖ ЗАБОРОНЕНО ЛИШАТИ НА ВІЙСЬКОВІЙ СЛУЖБІ ОСІБ З ПСИХІЧНИМИ ВАДАМИ.

Міноборони України; Наказ, Перелік від 14.08.2018 № 410

Міністерство юстиції України 06 вересня 2018 р. за № 1017/32469

Про затвердження Переліку посад, що можуть бути заміщені військовослужбовцями, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби

{Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства оборони № 172 від 11.04.2019 № 335 від 26.06.2019 № 256 від 28.07.2020 № 33 від 04.02.2022 № 105 від 09.04.2022}

Відповідно до частини четвертої статті 20 та частини десятої статті 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» та з метою врегулювання деяких питань проходження окремими категоріями громадян України військової служби у Збройних Силах України ...

ЗАКОН УКРАЇНИ 

Про військовий обов'язок і військову службу || від 25.03.1992р. - № 2232-XII (редакція 13.04.2022р.)

Стаття 23. Строки військової служби

10. Для потреб Збройних Сил України та інших військових формувань (крім Служби зовнішньої розвідки України) військовослужбовцям військової служби за контрактом з числа громадян України, які під час проходження військової служби були визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань, визначених Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями), за їх зверненням може бути продовжено військову службу до закінчення строку контракту з можливістю укладення нового контракту, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

{Абзац перший частини десятої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 697-IX від 16.06.2020 }

Порядок продовження військової служби (дії контракту) таким військовослужбовцям визначається відповідними положеннями про проходження громадянами України військової служби та іншими нормативно-правовими актами Міністерства оборони України, інших центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, якщо інше не передбачено законом.

Перелік посад, що можуть бути заміщені такими військовослужбовцями, визначається Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями.

{Статтю 23 доповнено частиною десятою згідно із Законом № 2397-VIII від 05.04.2018 }

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram