Цивільний захист на підприємстві

Який державний орган перевіряє підприємство щодо ціивільного захисту? Щодо наявності відповідальної особи, розробленого пакету документів, проведення заходів, ведення журналів? Яка відповідальність і кого, якщо така особа на підприємстві не призначена і заходи не розроблені? З якою частотою роблять перевірки підприємств по цивільному захисту?
27.10.2022 11:13 695

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня.

Питання 1: Який державний орган перевіряє підприємство щодо ціивільного захисту?

До повноважень органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади та ДСНС належить вжиття у разі надзвичайних ситуацій необхідних заходів відповідно до закону щодо забезпечення державної і громадської безпеки та порядку, життєдіяльності підприємств, установ та організацій, врятування життя людей, захисту їх здоров’я, збереження матеріальних цінностей.. Також ДСНС складаюють протоколи за порушення  вимог цивільного захисту (ст. 188-16 КУпАП). Та направляють їх в подальшому до суду.

Щодо наявності відповідальної особи, розробленого пакету документів, проведення заходів, ведення журналів?

Перелік документів для підприємств з цивільного захисту:

1Положення про комісію з питань надзвичайних ситуаційп. 11 Положення про єдину державну систему цивільного захисту, затвердженого постановою КМУ від 09.01.2014 № 11 (далі — Положення № 11)
2Положення про структурний підрозділ з питань цивільного захистуч. 2 ст. 20 Кодексу цивільного захисту України (КЦЗ)
3Інструкція щодо дій персоналу суб’єкта господарювання у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуаційп. 1 ч. 1 ст. 130 КЦЗ
4План цивільного захисту на особливий періодп. 3 ч. 1 ст. 130 КЦЗ
5План евакуації населення (персоналу) 
6Карта (схема) до Плану евакуації населення (персоналу)п. 4 розд. III Методичних рекомендацій щодо планування і порядку проведення евакуації населення (працівників) у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, затверджених наказом МНС від 07.09.2004 № 44
7Аварійний планп. 3.1 Плану реагування на радіаційні аварії, затвердженого наказом Держатомрегулювання та МНС від 17.05.2004 № 87/211
8Програма загальної підготовки працівниківп. 7 та 8 Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2013 № 444 (далі — Порядок № 444)
9Програма спеціальної підготовки працівників, що входять до складу спеціалізованих служб і формувань цивільного захиступ. 7 та 8 Порядку № 444
10Програма додаткової підготовки з техногенної безпеки працівниківп. 7 та 8 Порядку № 444
11Програма пожежно-технічного мінімуму для працівниківп. 7 та 8 Порядку № 444
12Програма прискореної підготовки працівників до дій в особливий періодп. 7 та 8 Порядку № 444
13Графік проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захиступ. 17 Порядку № 444
14Інформаційно-довідковий куточок з питань цивільного захиступ. 13 Порядку № 444
15Номенклатура та обсяги матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуаційп. 4 Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою КМУ від 30.09.2015 № 775 (далі — Порядок № 775)
16Рішення про визначення місць розміщення матеріальних резервівп. 6 Порядку № 775

Перелік документів для підприємств, на території яких розташовані укриття цивільного захисту детальніше:

1Розпорядчий акт про створення фонду захисних споруд цивільного захистуч. 4 ст. 32 КЦЗ
2Книги обліку захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів)п. 16 ч. 1 ст. 20 КЦЗ
3Паспорти захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів)дод. 18 до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом МВС від 09.07.2018 № 579 (далі — Вимоги № 579)
4План приведення захисної споруди у готовністьдод. 18 до Вимог № 579
5Акт технічної інвентаризації захисної споруди 
6Облікові картки захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів)п. 23 Методичних рекомендацій № 390

 Організація заходів цивільного захисту суб’єкта господарювання здійснюється підрозділами (посадовими особами) з питань цивільного захисту, які створюються (призначаються) керівниками зазначених суб’єктів господарювання. У суб’єктах господарювання з чисельністю працюючих до 200 осіб призначаються особи з питань цивільного захисту за рахунок штатної чисельності суб’єкта господарювання (п. 4 ч. 2 ст. 20 КЦЗУ). Тобто, відповідальна особа призначається керівником.

Питання 3: Яка відповідальність і кого, якщо така особа на підприємстві не призначена і заходи не розроблені?

Чинний КУпАП має ст. 188-16 за якою роботодавців або осіб, які відповідальні за цивільний захист на підприємстві можуть притягувати до адмінвідповідальності за невиконання вимог ДСНС. Штраф до 5100 грн.

У разі загибелі чи поранення людей, роботодавця можуть притягти до кримінальної відповідальності за ст. 367 (Службова недбалість), ст. 270. (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної чи техногенної безпеки), ст. 271 (Порушення вимог законодавства про охорону праці).

Питання 4: З якою частотою роблять перевірки підприємств по цивільному захисту?

Згідно з Кодексом цивільного захисту України (далі — Кодекс) діяльність із забезпечення пожежної безпеки є складовою виробничої та іншої діяльності посадових осіб і працівників підприємств, установ та організацій. Забезпечення пожежної безпеки суб’єкта господарювання покладається на власників та керівників таких суб’єктів господарювання.

Виробничі, житлові, інші будівлі та споруди, обладнання, транспортні засоби, що вводяться в дію чи експлуатацію після завершення будівництва, реконструкції або технічного переоснащення, а також технологічні процеси та продукція мають відповідати вимогам нормативно-правових актів з пожежної безпеки.

ДСНС здіснює як планові так і позапланові перевірки.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій наказом від 30.11.2021 № 786 затвердила річний план заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки на 2022 рік. Ознайомитись можна тут: plan_project_generated_1638352341.xlsx (live.com)

Позапланові перевірки здійснюються за наступних підстав

  • за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;
  • за рішенням суду;
  • у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання;
  • у разі наст ання події, що має значний негативний вплив відповідно до критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів України, на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;
  • для перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).

Буду дуже вдячна за позитивний відгук! Мирного неба!

Якщо залишились додаткові питання - пишіть, я відповім :)

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram