Консультація по відсрочці від мобілізації в зв'язку з наявністю батька-інваліда ІІ групи.

Добрий день. Цікавить таке питання: я бувший військовослужбовець ЗСУ призваний по мобілізації 9 березня 2022 року. На початку серпня був звільнений з лав ЗСУ по статті 26 (батько-інвалід ІІ групи). При постанові на облік у військомат за місцем прописки я приклав оригінал наказу про звільнення по статті 26 (батько-інвалід ІІ групи). Підкажіть, чи потрібно мені додатково писати заяву на відсрочку від мобілізації в військоматі по статті 23, чи достатньо того, що в військоматі є оригінал мого наказу про звільнення з ЗСУ по статту 26 (батько-інвалід ІІ групи)? Також є ще одне питання по оформленню військової групи інвалідності. Якщо можливо, то це питання хотів би проговорити по телефону, або при очній зустрічі. Заздалегідь вдячний за відповідь.

29.10.2022 12:37 677

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», ви не підлягаєте мобілізації на підставі того, що ваш батько інвалід другої групи, а саме зазначено, що призову з мобілізації, не підлягають військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Тобто, ви не підлягаєте мобілізації.

Мобілізувати вас можуть лише за вашою згодою та лише за місцем проживання, це передбачено положенням згаданої статті:

особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

 

Для військкомату вам знадобляться наступні документи:

- документи про інвалідність батька (або/або – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

- ваше свідоцтво про народження (де ваш батько вписаний вашим батьком);

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваш батько, а ви його син);

- копії паспортів (ваш та батька);

- заява (лист у довільній формі) про те, що ви не підлягаєте мобілізації та просите не мобілізовувати вас (у двох примірниках: один для військкомату, другий вам для відмітки про те, що у вас взяли лист з документами).

 

В цілому, на мою думку, достатньо того, що в військкоматі є оригінал вашого наказу про звільнення з ЗСУ, але надати їм додаткові документи не буде зайвим, як то кажуть на всякий випадок.

 

По іншому питанню напишіть у телеграм +380932049512.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram