ЛКК в іншій області

Доброго дня. Мене цікавить таке запитання:

Чи може особа пройти ЛКК в іншій області, ніж там де проживає?

Якщо є рішення ЛКК, але воно скажімо так не задовільняє потреби тієї особи. Якщо дана особа отримає довідку від іншої обласної ЛКК, то чи буде ця довідка мати юридичну силу?

29.10.2022 23:55 1128

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Потрібно уточнення: мова йде про ЛКК (лікарсько-консультативна комісія), чи все ж таки про ВЛК (військово-лікарська комісія)? Запитую, бо в основному зараз оскаржують постанови ВЛК, а не ЛКК. Але на всякий випадок, напишу і про ЛКК і про ВЛК.

Щодо можливості пройти комісію (ЛКК або ВЛК) в іншій області: Ви вже отримали висновок комісії. Не може бути двох висновків щодо однієї і тієї ж особи. Теоретично, можна спробувати пройти комісію в іншій області (хоча це не просто і не швидко), сподіваючись що інформація про перший висновок ніде не "вспливе". Але якщо навіть вдасться пройти комісію не за місцем проживання, але другий висновок буде таким же самим, то його все рівно прийдеться оскаржувати, і тоді вже точно стане відомо, що Ви отримали вже другий такий висновок. Така ситуація зіграє проти Вас. Тому єдиний можливий (законний) спосіб в даному випадку - оскаржити висновок комісії.

1. Оскарження висновку ЛКК:
ЛКК формулює свій висновок для подальшої передачі в МСЕК. В свою чергу, МСЕК на основі комплексного обстеження усіх систем організму конкретної особи визначає міру втрати здоров'я, ступеня обмеження її життєдіяльності, викликаного стійким розладом функцій організму, та можливого встановлення групи інвалідності. Лікарсько-консультативна комісія лікувального профілактичного закладу охорони здоров'я направляє осібу для встановлення інвалідності, на огляд комісії за встановленою формою. МСЕК приймає документи осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за наявності у них стійкого чи необоротного характеру захворювання, та проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для проведення медико-соціальної експертизи, протягом п'яти робочих днів з дня надходження направлення лікарсько-консультативної комісії та приймає рішення про наявність чи відсутність інвалідності. ТОбто ЛКК проходять, якщо є необхідність у встановленні групи інвалідності.

Оскаржити висновок ЛКК можна або шляхом досудового вирішення спору, тобто подати письмову заяву про перегляд в обласну ЛКК протягом місяця з моменту отримання спірного висновку, або шляхом судового оскарження - шляхом подання позовної заяви про визнання висновку ЛКК протиправним до окружного адміністративного суду (за місцем проживання позивача, або за місцезнаходженням відповідача), протягом 6-ти місяців з моменту ознайомлення зі спірним висновком ЛКК.

2. Оскарження висновку ВЛК:

Військово-лікарська комісія (ВЛК) призначається для визначення стану придатності до військової служби.

Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення про військово-лікарську експертизу).
Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

Досудовий порядок оскарження:

Рішення ВЛК можуть бути оскаржені в такому порядку:

  • постанови ВЛК районного (міського) військового комісаріату переглядаються ВЛК військового комісаріату Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва;
  • переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК мають право ВЛК регіонів (постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право переглядати тільки ЦВЛК);
  • постанови будь-яких ВЛК можуть переглядатися ЦВЛК (01133, м. Київ, вул. Госпітальна, 16). Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК.

Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду.

Судовий порядок оскарження:

Такий самий, як і у випадку з оскарженням висновку ЛКК.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram