Виїзд за кордон малолітньої дитини у супроводі повнолітнього брата

Чи може повнолітній брат,маючи заяву від батьків завірену органами опіки і піклування, свідоцтва про народження свого малолітнього брата, довідок з місця роботи своїх військовозобов’язаних батьків, як підтвердження, що він єдиний хто може вивезти брата за кордон в безпечне місце, а також має відстрочку та дозвіл на виїзд від тцк, перетнути кордон ? , чи випустять його з таким комплектом документів ? А також чи входить він у перелік категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації маючи відстрочку від призову як призовник ?Дякую

30.10.2022 20:50 782

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 739

Вітаю!

Де-юре студенти ані українських, ані закордонних вишів не можуть перетинати державний кордон під час воєнного стану. Але, за наслідками численних звернень, у березні Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний направив листа Держприкордонслужбі, відповідно до якого військкомати отримали розпорядження надавати відстрочку та дозвіл на перетин кордону тим, хто навчався в іноземних вишах на момент початку мобілізації. Саме на підставі цього листа центри комплектування почали видавати довідки студентам, а вже прикордонники – випускати студентів закордонних ЗВО.

Прикордонники пропускали всіх, хто мав відповідну довідку, видану військкоматом.

Коли з'явилась велика кількість підроблених документів і прикордонники почали ретельно перевіряти документи, виявилося, що у тому числі, військкомати видавали довідки не тільки тим, хто навчався за кордоном станом на 24.02, як розпорядився Залужний, а й тим, хто вступив після початку мобілізації та не повинен був отримувати документ.

Зараз у Верховній Раді працюють над тим, щоб дозволити виїзд за кордон усім студентам.

Вирішувати чи давати дозвіл на виїзд, чи ні мають спеціальні комісії на базі територіальних центрів комплектування. Проте створити їх через воєнний стан не встигли.

Одноосібно керівник регіонального центру комплектування такі рішення не може виносити. Комісії такі не були створені у зв’язку з тим, що був введений воєнний стан. Наразі є інформація про те, що головнокомандувач звернувся до Міністерства оборони з тим, щоб упорядкувати це питання відповідало нормам чинного законодавства.

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ 

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

Виїзд дитини (до 16 років) в супроводі батьків та інших осіб у воєнний час:

На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил, відповідно до яких:

Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Виїзд студентів-чоловіків:

Виїзд не дозволяється.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти – стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в Україні не підлягають призову на військову службу під час мобілізації,

але

дДана категорія громадян не має права виїжджати за кордон, так як ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну  підготовку та мобілізацію», а не у частині першій цієї статті.

А тому, відповідно до п. 2-6 Правил, дана категорія громадян не має права виїжджати за межі території України.

ххххххххххххх

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 27 січня 1995 р. № 57
(у редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 25 серпня 2010 р. № 724)

ПРАВИЛА
перетинання державного кордону громадянами України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#top

2-3.

Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону. При цьому в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів.

ФОРМАЛЬНО СТАРШИЙ БРАТ МАЄ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ НА СТРОКОВУ СЛУЖБУ (ДО 27 РОКІВ ВІН ПРИЗОВНИК ТА НЕ ПІДЛЯГАЄ МОБІЛІЗАЦІЇ), АЛЕ СТУДЕНТАМ ЗАБОРОНЕН ВИЇЗД ЗА КОРДОН.

ВСІ ІНШІ ПРИВОДИ (ЗАЯВА В ОРГАН ОПІКИ, ДОВІДКИ З МІСЦЯ РОБОТИ) ПРИКОРДОННИКИ ДО УВАГИ НЕ ВІЗЬМУТ, ТОМУ ЩО ЦИХ ДОКУМЕНТІВ НЕМАЄ В ПЕРЕЛІКУ НАВЕДЕНОМУ В ПОСТАНОВІ #57.

ЯКЩО БАТЬКО ТА МАТИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНІ, ТА НЕ МАЮТЬ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ТО Я ПОРАДИВ БИ ЗВЕРНУТИСЯ З ІНДИВІДУАЛЬНИМ ЗАПИТОМ НА ДОЗВІЛ НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ СТАРШОМУ БРАТУ, ЯК ОСОБИ КОТРА СУПРОВОДЖУЄ МОЛОДШОГО БРАТА  - ДО ГОЛОВИ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram