Відстрочка від мобілізації при інвалідності батька

Добрий День,

Богдан, 1975 рн, не служив, має приписне, військовий квиток не оформлював, став на облік в Дарницькому військоматі десь в 200о році, мешкаю і прописаний Київ. Повісток ніколи не отримував. Мій батько 1951 р н, прописаний і мешкає з мамою в Черкасах. Маю роідну сестру яка мешкає та прописана в Борисполі. Зараз батько оформлює інвалідність 2 группа. Питання: Після оформлення інвалідності батька, за яких умов я буду мати законне право на відстрочку (чи має значення яка підгруппа інвалідності, чи потрібен переїзд/перепрописуватись/реєструватись, і т д).

З повагою,

Богдан

31.10.2022 15:21 20499

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Відповідно до абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, після того як батько в установленому законом порядку отримає інвалідність ІІ групи, Ви не підлягатимете мобілізації, оскільки маєте батька-інваліда ІІ групи. Це прямо передбачено в законі.

Норма абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» є імперативною, вичерпною та не передбачає додаткових умов чи альтернатив окрім вказаних в нормі закону.

Причина інвалідності батька також не має значення. Відповідно до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», ІІ група не має підгруп (підгрупи А і Б є лише в І групі).

Крім того, абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») не вимагає від військовозобов’язаного оформлювати догляд за батьком, оформлювати опіку чи піклування над ним.

Я вже неодноразово в інтересах клієнтів зверталася до Міністерства оборони України з адвокатськими запитами з проханням роз’яснити, які саме документи потрібно подати особі до ТЦК та СП (військкомату) для отримання відстрочки. Згідно відповідей міністерства, для підтвердження права на відстрочку необхідно подати: документи, що підтверджують інвалідність та сімейні відносини. Жодних документів про опіку, піклування або догляд за інвалідом подавати не потрібно.

Наявність інших родичів (матері та сестри) також не може бути підставою для відмови у відстрочці.

Отже, для отримання відстрочки буде достатньо підтвердження самого факту родинних зв’язків батька й сина та інвалідності батька. Зазначені обставини підтверджуються наступними документами: довідкою МСЕК батька; пенсійним посвідченням батька в якому вказана група інвалідності (або посвідчення особи з інвалідністю); свідоцтвом про народження сина.

Нотаріально посвідчені копії цих документів необхідно буде долучити до заяви про отримання відстрочки. Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату, другий для Вас, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття Вашої заяви.

Щодо реєстрації батька та сина за однією адресою, то для отримання відстрочки не має значення чи прописані батько з сином за однією адресою чи ні. Закон не вимагає спільної реєстрації місця проживання для отримання права на відстрочку. Однак, на практиці - є людський фактор і краще, якщо син прописаний разом з особою, яка має інвалідність.

Крім того, згідно останніх змін до Правил перетину державного кордону громадянами України, син зможе виїхати за кордон разом з батьком лише за умови, що батько і син прописані (зареєстровані) за однією адресою. Це необхідно враховувати, якщо Ви бажаєте пізніше виїхати за кордон з батьком.

Якщо у Вас є додаткові питання можете задати мені їх на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram