Виїзд за кордон

Доброго дня,
Цікавить питання виїзду за кордон. Чоловіка звільнено з ЗСУ за абзацем 4 підпункту г пункту 2 частини 4 ст.26 ЗУ "Про військовий обов`язок і військову службу" в запас. Чи може він виїхати за кордон до своєї сім`ї без особи яку він доглядає? Які документи для цього потрібні ?

Дякую

31.10.2022 17:07 510

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
301 відгук (300 +) (1 -)
Консультацій: 997
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі – Правила).

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 Правила було змінено, цю постанову оприлюднено 27.09.2022.

Питання самостійного виїзду врегульовано абзацом 12 пункту 2-1 та пунктом 2-6.

Відповідно до абзацу 12 пункту 2-1 передбачено, що виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

Пунктом 2-6 передбачено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

 

Таким чином, для самостійного виїзду за кордон (якщо особа яку він мав би супроводжувати вже знаходиться за кордоном) знадобиться довідка про перебування відповідної особи на консульському обліку, а також інші документи (оригінали або нотаріальні копії), які мали би надаватись при її супроводі через кордон.

 

За наявності додаткових питань чи уточнень пишіть в телеграм +380932049512.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram