Здача житла в оренду ФОП 3 група

Доброго дня
Я маю ФОП 3 групи, спрощена система 2%, усі КВЕДи - програмування. Наразі здаю квартиру і хотів би платити податки з цього виду діяльності. Підкажіть, як це краще зробити?

Я так розумію, що можна здавати житло через ФОП. Тоді треба додати собі КВЕД 68.20, отримувати платежі на рахунок ФОП і включати ці доходи в щомісячну декларацію, сплачуючі 2%? Чи є тут якесь підводне каміння?

Альтернатива - здавати житло як фізична особа. Але тоді доведеться платити 19,5% і я не знаю як подавати декларацію як фізична особа. Проте я вже здаю квартиру протягом 3 місяців і отримую платежі на картку фіз особи, тож можливо цей варіант буде кращім для початку.

Як я бачу це в цілому:
- подати квартальну декларацію фізичної особи (підкажіть, як це зробити?), сплатити податки за ці 3 місяці оренди
- після цього додати до ФОП КВЕД 68.20 і отримувати виплати на рахунок ФОП, платити 2% щомісячно

Підкажіть, будь ласка, як буде краще зробити.
Буду дуже вдячний за допомогу!

01.11.2022 11:39 2363

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданних питань.

Тоді треба додати собі КВЕД 68.20, отримувати платежі на рахунок ФОП і включати ці доходи в щомісячну декларацію, сплачуючі 2%? Чи є тут якесь підводне каміння?

Фізична особа – підприємець 2 та 3 групи спрощеної системи оподаткування може здавати в оренду (найм) власне та орендоване нерухоме майно.

Однак, Податковим кодексом встановлено обмеження площі об’єктів, що надаються в оренду та можливості при цьому сплачувати єдиний податок.

Так, пунктом 291.5.3 статті 291 ПКУ встановлено, що фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів.

Таким чином, Ви можете здавати, як ФОП на спрощеній системі(2 та 3 група) здавати житло, що не перевищує 400 кв.м.

При здійсненні такої діяльності підприємець обирає Код виду економічної діяльності ( КВЕД)  68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна».

Цей клас включає надання в оренду та управління власним або орендованим нерухомим майном:

  • багатоквартирними будівлями та житлом;
  • нежитловими будівлями, у т.ч. виставковими залами, складськими приміщеннями
  • земельними ділянками

Додати КВЕД можете онлайн за допомогою порталу ДІЯ.

Податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) подаються протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п. 49.18 ст. 49 ПКУ), сплата здійснюється протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації.

Таким чином, додаєте собі КВЕД 68.20, укладаєте договір з Орендарем про оренду житлового приміщення, та акт приймання-передачі житлового приміщення, де Ви є Орендодавцем, як фізична-особа підприємець(оскільки ФОП це статус фізичної особи, та майно ФОП=майно фізичної особи). Орендну плату Вам повинні вносити на рахунок ФОП, або готівкою з подальшим внесенням на рахунок ФОП. Після того, отриманні суми орендної плати на рахунок ФОП Ви включаєте у декларацію за відповідний місяць(в якому були отриманні орендні платежі), та відповідно сплачуєте від загальної суми доходу 2 відсотки(під час воєнного стану, а потім 5 відсотків після його закінчення, якщо не буде віповідних змін).

Альтернатива - здавати житло як фізична особа. Але тоді доведеться платити 19,5% і я не знаю як подавати декларацію як фізична особа. Проте я вже здаю квартиру протягом 3 місяців і отримую платежі на картку фіз особи, тож можливо цей варіант буде кращім для початку.

Як я бачу це в цілому:
- подати квартальну декларацію фізичної особи (підкажіть, як це зробити?), сплатити податки за ці 3 місяці оренди
- після цього додати до ФОП КВЕД 68.20 і отримувати виплати на рахунок ФОП, платити 2% щомісячно

Ви можете звісно здавати житло, як фізична особа, однак раціонально для того, щоб не нести витрати у розмірі 19,5 відсотків, раджу всеж таки відкрити КВЕД та укласти договір, як фізична особа підприємець.  

Суми, що Ви вже отримали на рахунок фізичної особи, повинні декларуватись та оподатковуватись у наступному порядку:

Податок на доходи фізичних осіб(ПДФО) 

Платниками податку на доходи фізичних осіб є:

фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;

Ставка податку на доходи фізичних осоіб становить:

- доходи, нараховані (виплачені, надані) (за виключенням деяких випадків) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом; пасивний дохід;

Військовий збір(ВЗ) -  загальнодержавний податок, який сплачується фізичними особами-резидентами та фізичними особами-нерезидентами з доходів, визначених Податковим кодексом України. Ставка - 1,5%

Ставка ПДФО становить 18%, військового збору – 1,5%.

ПДФО та ВЗ сплачується від доходу разом, тому дохід оподатковується у розмірі 19,5 %.

Загальне правило визначення строків декларування та сплату податку  ПДФО(+ВЗ):

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Декларація подається звичайними фізособами – до 01 травня (пп. 49.18.4 ПКУ) дата декларування та сплати переноситься на наступний за вихідними робочий день, якщо припадає на вихідний, святковий чи неробочий день.

Оплата податків

Податок та військовий збір сплачується звичайними фізособами – до 01 серпня (П. 179.7 ПКУ)

Згідно п.49.3 ПКУ, Податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено цим Кодексом, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

В електронній формі можна подати декларацію на сайті Державної податкової служби в особистому електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/login). Вхід можно здійснити за допоогою Дія.підпис або КЕП(електронного підпису).

З вищенаведеного, за отриманні суми орендної плати у 2022 році, Ви повинні відзвітуватись у 2023 році (до 01 травня) шляхом подачі декларації про майновий стан за 2022 рік(оскільки звітний період не квартал, а рік), та після подання декларації Ви повинні сплатити 19,5 % від отриманого доходу(орендних платежів за вищенаведені 3 місяці або більше, якщо такі будуть). В такому ж порядку Ви будете оподаткувати суми отриманної орендної плати на рахунок фізичної особи, якщо вирішити не переоформлювати на ФОП.

Таким чином, раджу відкрити КВЕД та переоформити договір на ФОП(як наведено вище), а суми, що отримані на рахунок фізичної особи задекларувати та сплатити податок у 2023 році з урахуванням вищенаведеного.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Олексій
    Олексій
    1 рік

    Дякую Костянтину за консультацію. Я отримав детальну відповіді на всі свої питання

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram