Зняття з військового обліку на підставі рішення Державної Міграційної Служби

Добрий день,

1. Підскажіть чи знаєте ви про випадки успішного досвіду зняття з військового обліку на підставі рішення Державної Міграційної служби про виїзд за кордон на постійне місце проживання саме зараз у воєнний час?
2. Якщо так, то в яких саме ТЦК? (закон один, але досвід показує що є більш лояльні та менш корумповані ТЦК де можливо реалізувати свої права та досягнути успіху з багатьох питань в рамках закону)
3. На які статті/закони краще опиратися при написанні заяви?
4. ЦНАПУ для зняття з місця реєстрації достатньо військово-облікового документу зі штампом "знятий з обліку" чи їм потрібна якась особлива довідка від РТЦК?
5. Опираючись на які закони, укази чи нормативно правові акти РТЦК може відмовити саме в цьому випадку?

02.11.2022 12:38 1186

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня.

Згідно ст. 36 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", особливості ведення військового обліку громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном, визначаються Кабінетом Міністрів України. Військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться.

Для  призовникам потрібно особисто з'явитися  районний  комісаріат і подати письмову заяву з вказанням причини  та точну адресу нового , і у разі потреби подати відповідні документи.

Для зняття з військового обліку призовники зобов’язані особисто з’явитися в районний військовий комісаріат і подати письмову заяву з вказанням причини зняття з військового обліку.

Зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах здійснюється за їх особистої присутності. При цьому зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

З військового обліку призовників знімаються особи:

- які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

- які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України;

- які взяті згідно з рішеннями комісії з питань приписки або призовної комісії на облік військовозобов'язаних;

- які отримали військові звання офіцерського складу після проходження військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу;

- які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу".

В даному випадку все залежить від того на якій стадії оформлення документі для виїзду за кордон. 

З запиту не однозначно не зрозуміло ви отримали рішення про дозвіл на виїзд та поставили відмітку в паспортному документі про оформлення виїзду на постійне проживання (та відповідно знялись з реєстрації) чи лише отримали рішення ДМС про надання дозволу на виїзд та відмітки не маєте (та відповідно не знялись з реєстрації).

Відповідно до роз'яснення ДПС за посиланням (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/)

громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі,згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими  можуть бути:

- відмітка міграційної служби в паспортному документі «Постійне  проживання  в  «_________»/печатка  «Оформлено  виїзд  на постійне проживання» ( назва країни і дата);

- відмітка дипломатичної установи України в паспортному документі  «Постійне  проживання «_________»/«Прийнятий на консульський облік» або довідка про перебування на консульському обліку,   яка   формується   з   використанням засобів  відомчої інформаційної  системи МЗС.

Таким чином, якщо вам на підставі рішення ДМС зробили відповідну відмітку в паспортному документі то у військомату дозвіл вам просити не потрібно та можна одразу виїжджати без попереднього відвідування військомату ( вирішила це зазначити, якщо вас це такод цікавить)

Але якщо, ви на стадії зняття з реєстрації та проставляння відповідної відмітки про оформлення виїзду на постійне проживання то без військомату вам не обійтись, так як для зняття з реєстрації (необхідна умова для завершення оформлення документів для виїзду) необхідно знятись з військового обліку (без зняття з обліку реєстратор не зніме з реєстрації місця проживання). 

Згідно зі рішенням, прийнятим Адміністрацією Прикордонної служби (див. за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/) з 19.03. чоловіки призивного віку мають право на перетин кордону які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

Згідно до Листа Адміністрації Прикордонної служби України №23-6855/0/6-22 від 17.03.2022р. (можу скинути на Вашу ел адресу), Обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб:   8) Які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено. Підтверджуючими документами можуть бути: відмітка в паспортному документів «Постійне проживання в «____» /печатка «Оформлено виїзд на  постійне проживання».

Конкретніше по вашому питанню:

Так, особа яка покидає країну більше ніж на 3 місяці має знятися з обліку (так саме як і не підлягає військовому обліку) згідно до правил, які діяли в тому числі і в мирний час.Однак, як вбачається з вказаними вище вимогами прикордонників, таких вимог вони не предявляють на кордоні. Тож, можете сміливо їхати з наявними документами, для цього не потрібно отримувати дозвіл військомату та зняття з обліку.

Зазначаю, що знятись з військового обліку процедура  не складна якщо наявні усі документи та підстави, це може зайняти певний час, у мому випадку клієнт очікував кілька днів.

2. Якщо так, то в яких саме ТЦК? (закон один, але досвід показує що є більш лояльні та менш корумповані ТЦК де можливо реалізувати свої права та досягнути успіху з багатьох питань в рамках закону). 

В Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки в м. Одесі. Однак, все дуже індивідуально. Людський фактор, як то кажуть.

3. На які статті/закони краще опиратися при написанні заяви?

Згідно ст. 36 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", особливості ведення військового обліку громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном, визначаються Кабінетом Міністрів України. Військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться. Тому Вам необхідно опиратись на вказану статтю та просити зняти з військового обліку мене, як особу, яка постійно проживає за кордоном.

А також відповідно до ст. 1 Постанови КМУ від 07.12.2016 №921 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних":

1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;

{Абзац другий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 74 від 06.02.2019}

прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ)), для взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час, оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних;

{Абзац третій пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 74 від 06.02.2019}

не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, а у воєнний час не виїжджати з місця проживання без дозволу керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідних керівників СБУ або Служби зовнішньої розвідки;

проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі;

особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району;

4. ЦНАПУ для зняття з місця реєстрації достатньо військово-облікового документу зі штампом "знятий з обліку" чи їм потрібна якась особлива довідка від РТЦК?

Згідно вимог законодавства потрібно лише військово-обліковий документ з відповідною відміткою.

5. Опираючись на які закони, укази чи нормативно правові акти РТЦК може відмовити саме в цьому випадку?

Може відмовити, якщо відсутні підтверджуючі документи.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram