Проходження повторного ВЛК після хвороб і операції

У квітні проходив ВЛК і сказали бути на дзвінку
У вересні вручили повістку на відправлення
Але на той момент хворів короновірусом, пізніше було зроблено операцію по видаленню кісти в гайморовій пазусі, далі були ускладнення зі спиною (остеохондроз хребта) є декілька епікризів
Чи маю знову проходити ВЛК?

06.11.2022 13:18 1192

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
752 відгука (751 +) (1 -)
Консультацій: 1906
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до п. 1.1. "Положення про військово-лікарську експертизу", ВЛК проводиться для визначення ступеня придатності до військової служби. Вручення повістки на відправку означає, що ВЛК визнала Вас придатним до військової служби.

У відповідності до п. 3.2. "Положення", Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби,  проводиться один раз на 5 років - таким чином, за власної ініціативи військкомат не буде направляти Вас на повторну медкомісію.

В той же час, після останнього проходження ВЛК стан вашого здоров'я змінився, не в кращу сторону, тому розглянемо детальніше, як може виплинути перенесені захворювання на висновок медкомісії військкомату.

Ковід: Наскільки я розумію, на той час, що був зазначений у повістці на відправку, Ви хворіли коронавірусом. Вказана хвороба відноситься до інфекційних вірусних захворювань і відповідає визначенню статті 1-б Розкладу хвороб Наказу № 402 (наслідки перенесених гострих та хронічних інфекційних і паразитарних захворювань без порушень функцій). Висновок ВЛК по статті 1-а: придатні до військової служби.

Видалення кісти: така операція підпадає під визначення статті 48 Розкладу хвороб: "Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб органів дихання або хірургічного лікування". Якщо ВЛК встановить статтю 48, то наслідком буде запис про тимчасову непридатність строком до 2-х місяців.

Остеохондроз хребта: це стаття 64 Розкладу хвороб.
До пункту "а" належать:
- міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;
- міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій;

До пункту "б" належать:
-  міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань.

До пункту "в" належать:
- міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом;

До пункту "г" належать:
- ізольовані явища (ураження не більше двох міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючого спондильозу або міжхребцевого остеохондрозу (у тому числі поодинокі грижі Шморля та протрузії міжхребцевих дисків) без порушень функцій.

стаття 64-а: непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

стаття 64-б: обмежено придатні до військової служби;

статті 64-в та 64-г: придатні до служби.

У Вас є епікриз, і Ви можете самостійно порівняти дані епікризу з визначенням пунктів статті 64: а, б, в, г. Якщо виявиться,що найбільш ймовірним є встановлення статей 64-в або 64-г (тобто придатні до служби), то єдиний варіант для Вас - це наслідки хірургічної операції по видаленню кісти.

Що потрібно зробити: Вам необхідно написати заяву на ім'я начальника ТЦК з проханням направити Вас на ВЛК в зв'язку з перенесеними захворюваннями. До заяви додати копії всі результатів обстежень, епікризи, виписку з лікарні щодо операції по видаленню кісти тощо. Заяву направити Укрпоштою цінним листом з описом вкладеного, з кур'єрською доставкою. Після отримання повідомлення про доставку листа - можете брати оригінали документів, і йти до військкомату.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram