Чи правильно ВЛК встановила статтю і категорію непридатності

Доброго вечора. При проходженні Медичної комісії терапевт направив мене в обласну лікарню (в мене було діагностовано вроджену ваду серця: помірний стеноз клапана легеневої артерії СН О ст.) оскільки зі слів лікаря стеноз будь-якого клапана є підставою для отримання категорії «А» (стаття 38). Коли з підтвердженим діагнозом від обласної лікарні я прийшов в військомат (терапевт порадився із головою ВЛК) мені було записано у висновку лікаря статтю 74 «В». До якої статті відноситься мій діагноз та чи правильно ВЛК встановили статтю і категорію?

07.11.2022 01:16 1018

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день. 

Відповідно до пояснень (додаток №2 до наказу МОУ №402) щодо застосування ст. 38 дійсно до п. А цієї статті відносять стеноз будь-якого клапана серця незалежно від стадії, але якщо стеноз клапана є набути а не вродженим і захворювання яке спричинило таку ваду серця відноситься до групи захворювань згідно міжнародної класифікації I00-I99

Якщо при постановці діагнозу вам поставили саме діагноз з групи хвороб I00-I99, то ВЛК не правильно визначили статтю додатку №1 до наказу МОУ №402 та відповідно ступінь придатності. 

В свою чергу відповідно до п. "В" ст. 74 Наказу МОУ №402 відносяться вроджені вади серця без ознак СН. У вашому випадку такі ознак не має, так як ви маєте помірний стеноз клапана легеневої артерії СН О ст. (тобто ваду серця без СН).

При цьому ст. 74 Наказу МОУ №402 охоплює хвороби які віднесені до групи хвороб Q00-Q99 міжнародної класифікації. 

Згідно з міжнародною класифікаціє хвороб вроджені вади розвитку клапана легеневої артерії та тристулкового клапан відносяться до хвороб все ж з індексом "Q22" який відповідає ст. 74 Наказу МОУ №402. 

Якщо у вас лікар встановив діагноз Q22 то тоді ВЛК прийняло правильне рішення щодо статті та пункту. 

Зі свого боку, слід додати що на мою думку, висновок ВЛК вірний оскільки ваша вада серця не супроводжується СН певного ступеня який є необхідним для встановлення ступеня придатності саме за ст. 38 п. А Наказу МОУ №402.

Якщо ви все ж не згодні з таким висновком ви маєте право оскаржити постанову ВЛК до ЦВЛК Міністерства оборони або до суду. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram