Мобілізація

Яка хвиля станом на сьогодні проходить в Україні і згідно якого указу президента?
Якщо чоловік не служив в армії і не закінчував військову кафедру у ВНЗ. Чи може бути призваний під час третьої хвилі мобілізації.

08.11.2022 09:52 787

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Добрий день.

Після початку війни Указом Президента України була оголошена загальна мобілізація. Верховна Рада України своїм законом затвердила цей Указ. Надалі було ще декілька подібних Указів, з єдиною метою: продовжити термін дії загальної мобілізації.

Мобілізація передбачає чотири хвилі призову на службу:

  • Перша хвиля — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
  • Друга хвиля — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом та не потрапили до першої черги. 
  • Третя хвилямобілізаційний резерв. Офіцери запасу та військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів.
  • Четверта хвиля — так званий громадський резерв. Призиваються усі громадяни України, які не мають обмежень за віком та станом здоров’я. 

Звертаю Вашу увагу: в Указі Президента (його можна переглянути на сайті Президента України за посиланням https://www.president.gov.ua/documents/692022-41413) не вказується хвиля мобілізації.

В той же час, як вказано в пункті 5 Указу: Генеральному штабу Збройних Сил України визначити черговість та обсяги призову військовозобов’язаних, резервістів.

Таким чином, Президент не визначає хвилю мобілізації. Тільки ГШ ЗСУ на підставі отриманих даних визначає: а) черговість; б) обсяги призову. ГШ ЗСУ визначає черговість та обсяги призову, і направляє вказівки до військкоматів (ТЦК).У відповідності до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", саме на ГШ ЗСУ покладено обв'язок розробки мобілізаційного плану. Мобілізаційний план - сукупність документів, які визначають зміст, обсяги, виконавців, порядок і строки здійснення заходів щодо мобілізації.

Таким чином, відповідаючи на ваше питання: формально, зараз в Україні проходить третя хвиля мобілізації. Але поняття "хвиль" - досить умовне. Хвиля не визначається Указом Президента. В жодному законодавчому акті немає чіткого поняття "хвиля мобілізації", і немає пересторог щодо жорсткого дотримання черговості: немає такого, що спочатку перша, потім друга, за нею третя потім четверта, і тільки у такій послідовності. Тобто черговість хвиль - це також поняття досить умовне.

Ви не служили і не закінчували військову кафедру, тобто підпадаєте під четверту хвилю мобілізації. Але для того, щоб Вас призвали, непотрібно чекати якогось спеціального наказу/указу про початок четвертої хвилі: теоретично, Вас могли призвати, наприклад, ще у квітні. Так само можуть призвати в листопаді - навіть без оголошення про початок четвертої хвилі.

.

З повагою, Дмитро Дончак.

Які є хвилі мобілізації

  • Перша хвиля – оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії.
  • Друга хвиля – колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом та не потрапили до першої черги.
  • Третя хвиля – мобілізаційний резерв. Офіцери запасу та військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів.
  • Четверта хвиля – так званий громадський резерв. Призиваються усі громадяни України, які не мають обмежень за віком та станом здоров’я.

https://24tv.ua/chetverta-hvilya-mobilizatsiyi-ukrayini-hto-pidlyagaye-prizovu_n2191333
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram