Догляд за інвалідом та мобілізація

Моя бабуся (мати моєї матері) після перенесеного інсульту потребує постійного догляду (вона лежача хвора). Наразі доглядаємо за нею я і матір по черзі, бо матір працює з повною зайнятістю. Також нам призначили соціального співробітника, але тільки по три години на день, 5 днів на тиждень. Окрім мене і матері у бабусі більше нема родичів. Інвалідність поки що не оформили. Офіційно я не працевлаштований.
Підкажіть, чи є в такій ситуації підстави для звільнення мене від мобілізації, якщо буде оформлена інвалідність? Чи потрібно оформляти опікунство , та чи його дозволять органи опіки і суд, зважаючи на те що я не маю офіційного прибутку?

11.11.2022 14:38 3323

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, та враховуючи вашу конкретну ситуацію, не підлягають мобілізації військовозобов’язані:

а) опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною;

б) особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи;

в) особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Таким чином, є три можливі варіанти звільнення від мобілізації, але в любому випадку необхідно щоб бабуся оформила інвалідність.

Тепер розберено всі три варіанти по черзі:

а) встановлення опіки над особою з інвалідністю:

Для оформлення опіки потрібно оформити документи, одним з яких є рішення суду про визнання особи недієздатною - адже тільки над недієздатною особою можна встановити опіку.

Куди подавати заяву про визнання бабусі недієздатною - Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання бабусі.

Що потрібно надати до суду, окрім самої заяви - У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 3 ст. 297 ЦПК України).

Хто може подати заяву - члени її сім’ї, близькі родичі, незалежно від їх спільного проживання, орган опіки та піклування, психіатричний заклад (ч. 3 ст. 296 ЦПК України).

Щодо якої особи можна подавати таку заяву - тільки якщо є обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 3 ст. 297 ЦПК України). Якщо інвалідність бабусі встановлена не із-за психічного захворювання, і бабуся окрім інвалідності не страждає на будь-які психічні розлади, то встановити в суді недієздатність бабусі - практично неможливо. Окрім цього Суд,
ухвалюючи рішення про визнання бабусі недієздатною, встановлює над нею відповідно опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає Вас опікуном. Тобто окремо потрібно ще й дозвіл з органу опіки.

Як розглядаються такі справи - Справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. На цьому етапі теж можуть виникнути проблеми суто бюрократичного характеру: по закону розгляд справи відбувається за участі заявника, в той же час Ви заявником бути не можете (про це писав вище), і в той же час, суд повинен заслухати ту особу, яка планує стати опікуном. Але ж Ви - не заявник, і Ваша участь в судовому процесі не
корелюється з ЦПК. Це ще одна підства для судді підвищити цінник на свої послуги.

Строк розгляду судом заяви про встановлення опіки - не пізніше ніж за місяць з моменту, коли в орган опіки та піклування подали заяву про потребу встановлення опіки.

Документи, що потрібні як для суду, так я для органу опіки - ваша заява про встановлення опіки; акт обстеження умов життя бабусі; довідка про стан здоров'я бабусі; довідка про Ваш стан здоров'я; акт перевірки ваших умов проживання; довідка лікувальної установи про те, що в Вашій сім'ї немає осіб з захворюваннями, що перешкоджають влаштуванню до Вашого житла бабусі (тобто після встановлення опіки бабуся повинна проживати в вашій квартирі, площа квартири
повинна дозволяти збільшення кількості проживаючих, в вашій сім'ї не повинно бути осіб з психічними вадами та з інфекційними хворобами).

б) встановлення над бабусею постійного догляду (якщо їй дадуть І групу):

У відповідності до Закону України "Про соціальні послуги", Фізичні особи можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:

  1. особами з інвалідністю I групи;
  2. дітьми з інвалідністю;
  3. громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
  4. невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
  5. дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онко гематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

В вашому випадку- підходить пункт 4.

Як оформити догляд: Подається заява в орган опіки та піклування (Заява про встановлення догляду і про отримання компенсації).

У відповідності до Постанови КМУ № 859 від 23.09.2020 року "Про затвердження порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі", для призначення компенсації фізична особа, яка надає соціальні послуги, подає до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення сільської, селищної, міської ради такі документи:

  1. заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;
  2. заява про надання компенсації;
  3. заява про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку;
  4. копія паспорта громадянина України;
  5. копія ідентифікаційного коду;
  6. декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї заявника. Відсутність офіційної роботи не впливає на можливість встановлення постійного догляду;
  7. копія акту огляду медико-соціальною експертною комісією;
  8. висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень;
  9. висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

За результатом розгляду документів приймається рішення про призначення Вас постійним доглядачем бабусі, та дозвіл на отримання щомісячної компенсації від держави.

В чому основна різниця між пунктами а) і б), тобто в чому різниця між опікунством і постійним доглядом? Опікунство встановлюється тільки через суд, в той час як постійний догляд встановлює орган опіки та піклування при РДА. Таким чином, для отримання відстрочки від мобілізації (а також для успішного перетину кордону - якщо в подальшому виникне таке бажання), опікунство встановлювати не обов'язково. Вам достатньо оформити постійний догляд за бабусею, та отримати на руки довідку про призначення компенсації.

в) встановлення над бабусею постійного догляду (якщо їй дадуть ІІ групу): формально, ті ж самі документи що і для варіанту б), але з єдиною різницею: придеться ще довести, що окрім Вас, немає інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Таким чином, зачекайте до оформлення бабусею групи інвалідності, і вже потім обирайте один з вищевказаних варіантів.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram