Описати процес виключення з військового обліку за станом здоров'я

В мене хвороба з якою можуть виключити з військового обліку. Потрібно повністю описати процес виключення з військового обліку з моменту прибуття у військомат.
Детальніше як проходіть комісія, які документи потрібно надавати і кому, хто саме робить висновок, хто і коли видає тимчасове посвітчення та ВЛК, скількі займає часу, які проблеми можуть бути.

12.11.2022 14:54 2706

Консультація виконавця

Добрий день.

Питання проходження медичного огляду та виключення з військового обліку регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення )(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text).

Відповідно до п.1.1. Положення, Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Відповідно до п.2.1 Положення, ля проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі). Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) ВЛК (лікарсько-льотні комісії (далі - ЛЛК)) приймають постанови. Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця. Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання. 2.2. Штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать: Центральна військово-лікарська комісія (далі - ЦВЛК); ВЛК регіону;ВЛК евакуаційного пункту;ВЛК пересувної госпітальної бази.Штатні ВЛК комплектуються лікарями із клінічною підготовкою за однією з лікарських спеціальностей (терапія, хірургія, неврологія, психіатрія, оториноларингологія, офтальмологія, організація охорони здоров'я тощо), з досвідом роботи у військових частинах та лікувальних закладах. Залучати особовий склад штатних ВЛК для вирішення питань та завдань, не пов'язаних із військово-лікарською експертизою, забороняється.

Згідно п.3.2 - 3.6 Проложення, Військовозобов'язані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення, підлягають повторному огляду ВЛК військових комісаріатів. Крім того, офіцери запасу підлягають повторному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу ВЛК військових комісаріатів - у разі зміни призначення.Кожний військовозобов'язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів.

Військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою ІІ Розкладу хвороб, а тих, які мають офіцерське звання, - за графою ІІІ цього Розкладу хвороб.

Перед оглядом військовозобов'язаних їм проводиться рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки, загальний аналіз крові, визначаються група крові та резус-належність (особам, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку), ЕКГ, дослідження сечі. Особам, яким більше 40 років, обов'язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор.

До початку огляду військовий комісаріат на всіх військовозобов'язаних отримує дані із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів (на тих, що перебувають на обліку у вказаних диспансерах, закладах, - витяг з історії хвороби), на осіб, що визнані інвалідами, - дані з органів соціального забезпечення, також медичну картку амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання.Зазначені документи з відомостями із вищевказаних диспансерів (закладів), а на офіцерів і прапорщиків (мічманів) запасу також особові справи військовий комісаріат до початку огляду подає для вивчення у ВЛК.

Картка обстеження та медичного огляду на солдатів, матросів, сержантів і старшин зберігається у військовому комісаріаті до чергового огляду, а на офіцерів, прапорщиків (мічманів) у їх особових справах - постійно.

З урахуванням вищенаведеного, порядок наступний.

Ви, при явці до військкомату, отримуєте направлення на військову-лікарську експертизу, яку проводять військово-лікарська комісія(складається із лікарів із клінічною підготовкою за однією з лікарських спеціальностей (терапія, хірургія, неврологія, психіатрія, оториноларингологія, офтальмологія, організація охорони здоров'я тощо)). Для проходження ВЛК Вам видається картка обстеження та медичного огляду(Додаток №13 до Положення), в яку лікарі за вищенаведеними спеціальностями будуть вносити свої діагнози та стан придатності до військової служби (придатний або обмедено придатний або тимчасово непридатний(потребує лікування) або непридатний до військової служби). 

Перед медкомісією необхідно зробити:

  • рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки;
  • загальний аналіз крові та дослідження сечі;
  • визначення групи крові та резус-належності (людям, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку);
  • електрокардіографію (ЕКГ).

Якщо більше 40 років додатково :

  • вимір внутрішньоочного тиску;
  • дослідження крові на цукор.

До початку огляду військкомат(ТЦКСП) отримує дані з психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів щодо військовозобов’язаних.

Після цього Ви повинні пройти наступних лікарів:

  • хірург;
  • терапевт;
  • невропатолог;
  • психіатр;
  • офтальмолог;
  • оториноларинголог;
  • стоматолог;
  • дерматолог.

За медичними показаннями людину також можуть обстежити лікарі інших спеціальностей або проведення відповідних обстежень, якщо це потребується, то видається направлення для дообстеження лікарем необхідної спеціалізації державному медичному закладі(ЛПЗ).

Згідно п.3.11 Положення, у разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Якщо обстеження проводилось у військовому лікувальному закладі, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

Під час проходження обстеження у лікаря відповіної спеціалізації, необхідно надати всю наявну медичну документацію, що підтверджує Ваш діагноз, бажано надавати відповідне обстеження(УЗД, КТ, МРТ, тощо) та діагноз лікаря(виписку із станціонару, тощо). Зявлятись до ВЛК без підтвердження не бажано, оскільки існує ризик поверхневого огляду, дивлячись звичайно на захворювання, оскільки велику кількість захворювання виявити важко здійснюючи огляд. Для того, щоб Ваші документи не були проігноровані, можете їх копіїї подати з супровідним листом та зареєструвати у ТЦКСП(військкоматі), зробити заяву про надання документів на ВЛК у двох екземплярах, на Вашому екземплярі ТЦКСП зоовязані поставити відмітку про отримання, надавати таку заяву необхідно до прохоження ВЛК або при проходженні.  

Після проведення огляду кожен лікар записує інформацію у картку обстеження про стан придатності до військової служби (придатний або обмежено придатний або тимчасово непридатний(потребує лікування) або непридатний до військової служби) з урахуванням Додатків №1,2,3 до Положення. Після чого комісія приймає рішення 

Відповідно до п. 3.8 Положення, після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить стосовно військовозобов'язаного одну з наступних постанов:

"Придатний до військової служби";

"Тимчасово непридатний до військової служби (зазначити дату повторного огляду)";

"Непридатний до військової служби з виключенняи з військового обліку".

Постанову складають за формою згідно Додатку №4 до Положення, у Вашому випадку в ній має бути зазначено "непридатний до військової служби з виключенняи з військового обліку" та відповідна стаття згідно Додатку №1 до Положення. Після проходження ВЛК Вам повинні проставити відмітку про виключення Вас з військового обліку п.3 ч.6 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу". 

Відповідно до п.3 ч.6 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу",

Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

 визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку

Відповідно до п. 16 Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних (Постанова КМУ від 07.12.2016 року) військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та військово-облікових документів:

  • для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов'язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов'язаного.

У військово-обліковому документі є інформація про військовозобов'язану його спеціальність, ступінь придатності до служби та місце обліку.  Військово-обліковий документ видається ТЦКСП(військкоматом) за підписом курівника цього ТЦКСП.

Обгрунтування щодо видачі довідки ВЛК - п.22.3 Положення Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину.

Таким чином, за результатами проходження ВЛК вам повинні видати:

  1. Копію довідки ВЛК про встановлення ступеня придатності до військової служби за формою Додатку№4 до наказу МОУ №402
  2. Ваш військово-обліковий документ із записом про ступінь придатності та у разі прийняття комісією рішення "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку" зі штампом про виключення з військового обліку на підставі п.3 ч.6 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

Законодавством термінів проходження ВЛК(виключення з військового обліку) не встановлено, але з урахуванням, що зараз на практиці вимагається від штатної ВЛК погодження з обласною ВЛК, термін в середньому складає один місяць, але тут необхідно розглядати все в індивідуальному порядку з урахуванням специфічності захворювання(чи потребується наприклад станціонарне обстеження, тощо). 

Необхідно розуміти, що стан придатності визначається за Додатком №1 до Положення(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/conv#n1522), та для виключення з військовому обліку необхідно мати захворювання за п."а" відповідної статті, яка передбачає "Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку", пункт "б" передбачіє обмежену придатність, а пункт "в" може визначати і обмежену придатність і придатність з урахуванням відповідної статті.

При наявності захвлорювання за п. "а", але у разі встановлення п. "б" Вас визнають обмежено придатним(підлягає мобілізації з певними обмеженнями) або "в" - придатним, і тоді Вам доведеться оскаржувати цю постанову. Для того, щоб такого не сталося необхідно надати медичну документацію та проаналізувати Додаток№1 чи дійсно Ви маєте таке захворювання.

Оскарження постанови не зупиняє дії, крім забезпечення позову при оскарженні у судовому порядку, а при її оскарженні, ТЦКСП(військкомат) може прийняти рішення про мобілізацію.Якщо ж навіть при відмові до обстеження, вони не будуть видавати постанову, тоді необхідно подати скаргу, як наведено нижче.

Обгрунтування та порядок оскарження.

Порядок проходження медкомісії та оскарження її результатів регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (далі «Положення»).

Відповідно до пункт 2.1 глави 2 розділу I Положення Постанови ВЛК оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця.

Відповідно до пункту п.2.1 глави 2 розділу І Положення Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання.

Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

ЦВЛК Міністерства оборони України розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16.

Відповідно до підпункту 2.3.2 пункту 2.3 глави 2 розділу I Положення Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються голові ЦВЛК.

Відповідно до підпункту 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку.

Відповідно до підпункту 2.3.5 пункту 2.3 глави 2 розділу І Положення Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Таким чином, у разі незгоди із прийнятим рішенням його можливо оскаржити прийняте рішення ВЛК як до вище стоячого органу ВЛК так  і звернувшись до адміністративного суду.

При подані заяви про перегляд рішення ВЛК до вище стоячого ВЛК або ЦВЛК необхідно зазначити всі наявні обставини справи (надати пояснення з чим саме Ви не погоджуєтесь і чим це підтверджується) та долучити всі наявні документи, що підтверджують відповідні захворвання. Заяву необхідно надіслати поштою (цінним листом із описом).

Є вибір, можливо подати спочатку до обласного ВЛК(ВЛК регіону), а потім у разі відмови, оскаржити до ЦВЛК.

Також, не рідко бувають випадки, затягування процедури виключення з обліку, у такому разі, Ви маєте право подати скарги до ВЛК області(регіону) або до ЦВЛК з зазначенням Вашої ситуації з посиланням на вищенаведенні норми, та долучити всі наявні документи, що підтверджують Ваше захворювання та акти обстеження ВЛК. Скаргу необхідно надіслати поштою (цінним листом із описом) або здати нарочно, тоді скаргу друкуєте у двох екземплярах, та на Вашому Вам проставлять відмітку при отриманні, якщо відмовляються надсилайте поштою. Розгляд скарги 30 днів. 

Ви маєте право подати скаргу відповідно до наступних пунктів Положення:

п. 2.3.1. ЦВЛК є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

2.3.3. На ЦВЛК покладається організація військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також: 

розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи;

2.3.4. ЦВЛК має право:

перевіряти роботу підпорядкованих ВЛК з питань військово-лікарської експертизи;

перевіряти організацію медичного огляду військовослужбовців та інших осіб у військових, цивільних лікувальних закладах, військових частинах;

витребовувати документи в частині, що характеризують обставини отримання захворювання, поранення, травми, каліцтва, необхідні для прийняття постанови про їх причинний зв'язок, а саме:

виписки (витяги) з матеріалів адміністративного розслідування, матеріалів дізнання або судового розгляду, а також витяги з наказів, актів;

2.4.4. На ВЛК регіону покладаються:

розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи;

2.4.5. ВЛК регіону має право:

оглядати військовослужбовців та інших осіб, зазначених у пункті 1.2 розділу I цього Положення;

перевіряти роботу підпорядкованих ВЛК та давати їм роз'яснення з питань військово-лікарської експертизи;

приймати постанови згідно з Положенням, контролювати, розглядати, затверджувати, за наявності підстав не затверджувати, переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК. Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram