Два власника, продати свою частку будинку

В будинку три власника, один за кордоном, два інші власника (мати та її син) хочуть продати свою частку (доньці), як це зробити?

17.11.2022 17:07 813

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
707 відгуків (706 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ви не уточнили, чи продає той співвласник що за кордоном свою частку теж (прошу надіслати мені інформацію на мою ел пошту: marina.bekalo@gmail.com)

1. Варіант, якщо співласник (що за кордоном) не має наміру продавати свою частку.

Для того щоб інші власники продали свою долю у нерухомості необхідно дотримуватися вимог ст. 362 Цивільного кодексу, згідно до якої ,  у разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

 Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

Тобто, Ви маєте письмово повідомити іншого співласника (який за кордоном) про намір продати свої частки, запропонувавши йому їх викупити.

Згідно до ст. 362 Кодексу, якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

Щоб уникнути дотримання цих строків, співласник може надити письмову відмову від купівлі частки в нерухомості, або у нотаріуса при оформленні угоди, або якщо він за кордоном-посвідчити таку відмову або у місцевого нотаріуса, або в консульскій установі України за кордоном.

Ви можете оформити договір не купівлі- продажу, а дарування часток в нерухомості.  В такому випадку повідомляти співвласника про відчуження часток не потрібно. Ви просто у нотаріуса офорляєте договір дарування своїх часток, які переходять новому власнику.

2 варіант. Якщо співласник теж має намір продати свою частку, він може оформити довіренність за кордоном доручивши право продажу частки іншій особі. Таку довіренність можна оформити в консульській установі України за кордоном. Далі він висилає її своїй довіреній особі, яка від його імені підписує договір у нотаріуса на відчуження своєї частки.

Будь-який договір відчуження майна ( купівлі-продажу/дарування) мають бути посвідчені нотаріально.

Зверайтеся на мою ел пошту для подальших консультацій

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram