Чи мушу я платити за комунальні послуги, якщо я не власник квартири?

Доброго дня!

Два роки тому, я продав квартиру яка перейшла мені у спадщину. На момент передачі права власності, комунальні послуги були повністю сплачені а боргу не було. Договори про постачання комунальних послуг я не закривав, тому що очікував що нова власниця їх власноруч переоформить на себе.

Наразі мені надходять повідомлення про наявність боргу від ДТЕК на електрону пошту (я у минулому мав там особистий кабінет для цієї квартири). Цей борг був зачислений вже після передачі власності. Судячи з усього, він тягнеться з попереднього року, якраз з місяця в якому я продав ту квартиру.

Також, у повідомленні про борг, в якості власника досі вказана моя родичка, яка померла і від якої я отримав цю квартиру у спадщину. Не впевнений чи це означає що договір досі формально оформлений на неї.

Наразі доступу до квартири я не маю. Також не маю контакту з поточною власницею.

Маю такі питання:
1. Чи несу я відповідальність за цей борг, враховуючи що я не власник квартири? Якщо так, то які ризики з цим асоційовані?
2. Чи може бути таке що договір на комунальні послуги ніколи не був на мене оформлений? Спадок я приймав 10 років тому і вже певно не пам`ятаю.
3. Як мені в найкращий спосіб вийти з цієї ситуації? Чи варто просто сплатити борг і закрити договір власноруч? Чи я можу не звертати на цей борг увагу?

Буду вдячний пораді

18.11.2022 06:18 2141

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Ви не несете жодної відповідальності за борги за комунальні послуги, що виникли у нового власника квартири.

Сплачувати борг за нового власника квартири не потрібно. Згідно з чинним законодавством, споживачі зобов’язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

Відповідно до ч. 4 ст. 319 ЦК України, власність зобов’язує; зокрема, за ст. 322 ЦК України, власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статей 66, 67, 162 ЖК України, за користування житловим приміщенням, що належить громадянинові на праві приватної власності, сплачується плата за утримання будинку, прибудинкової території та плата за спожиті комунальні послуги.

До обов’язків споживача, передбачених ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», входить обов’язок оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Отже, з моменту, коли Ви перестали бути власником квартири (тобто, з моменту продажу квартири), Ви не несете жодної відповідальності за цю квартиру. В тому числі, Ви не сплачуєте житлово-комунальні послуги. Оскільки цими послугами користується вже новий власник.

Так само новий власник не зобов’язаний сплачувати борги попереднього власника, якщо інше не передбачено договором купівлі-продажу.

Відповідь на питання: «Чи може бути таке що договір на комунальні послуги ніколи не був на мене оформлений?».

Таке може бути, якщо Ви після оформлення на себе спадщини (набуття права власності на квартиру) не зверталися до ДТЕК з заявою про переоформлення договору про надання послуг.

Тому, до цього часу договір оформлений з вашою померлою родичкою.

Однак, ця обставина не означає, що Ви повинні сплачувати борги нового власника квартири.

Новий власник несе відповідальність за несплату комунальних послуг з моменту коли він став власником квартири.

Але щоб не виникло непорозумінь, я рекомендую Вам звернутися до ДТЕК з листом, в якому розписати всю ситуацію щодо заборгованості; вказати, що з такої то дати Ви вже не є власником квартири; що заборгованість виникла у нового власника, а не у Вас; прикріпити до цього листа копію договору купівлі-продажу або витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно; та попросити змінити в системі обліку інформацію щодо нового власника квартири-споживача послуг.

Якщо у Вас є додаткові питання, можете написати мені їх на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram