Додаткові документи до Позову про зняття з місця реєстрації особи, яка не проживає.

Подали до суду позов про зняття з місця реєстрації особи, яка не проживає. Позов подано від імені одного з власників. Власників у житла два. Другий знаходиться поза межами країни, в Росії. Суддя справу відклав через відсутність Заяви про залучення співвласника житла як третьої особи у справі. Потрібно таку заяву. І, мабуть, виникне питання про те, чи не проти цей співвласник позбавлення житла відповідача. Чи не треба такої заяви від третьої особи? Якщо треба, то яка, як її долучити до справи, якщо з Росією немає зв`язку?

21.11.2022 19:02 978

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Ведення цивільного судочинства регулюється Цивільним процесуальним кодексом України (далі – кодекс).

Відповідно до статті 53 «Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору» кодексу передбачено:

  1. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов’язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.
  2. Національне агентство з питань запобігання корупції може бути залучено як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача у справах щодо застосування керівником або роботодавцем чи створення ним загрози застосування негативних заходів впливу до позивача (звільнення, примушування до звільнення, притягнення до дисциплінарної відповідальності, переведення, атестація, зміна умов праці, відмова в призначенні на вищу посаду, скорочення заробітної плати тощо) у зв’язку з повідомленням ним або членом його сім’ї про порушення вимог Закону України "Про запобігання корупції" іншою особою.
  3. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов’язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.
  4. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.
  5. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов’язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.
  6. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов’язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.
  7. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

 

Також, статтею 54 «Наслідки незалучення у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору» кодексу передбачено:

  1. Якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред’явити вимоги до сторони, така сторона зобов’язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.
  2. У разі розгляду справи без повідомлення третьої особи про розгляд справи обставини справи, встановлені судовим рішенням, не мають юридичних наслідків при розгляді позову, пред’явленого стороною, яка брала участь у цій справі, до цієї третьої особи або позову, пред’явленого цією третьою особою до такої сторони.

 

Таким чином, залучення до розгляду справи у якості третьої особи без самостійних вимог можливо, коли рішення у справі може вплинути на права або обов’язки такої третьої особи щодо однієї зі сторін справи.

Враховуючи, що співвласників у житла два, то залучення іншого співвласника до участі у справі у якості третьої особи без самостійних вимог є логічним.

 

Подати заяву про залучення до справи у такому випадку може:

  1. позивач;
  2. відповідач;
  3. суд може самостійно залучити таку особу до справи;
  4. така особа може самостійно подати заяву про залучення її до справи.

 

На мою думку, Ви можете подати заяву про залучення іншого співвласника до розгляду справи у якості третьої особи без самостійних вимог.

Така заява повинна відповідати загальним вимогам, які встановлено до процесуальних документів, що передбачені статтею 183 кодексу.

Також, у ній має бути зазначено на якій підставі третю особу належить залучити до участі у справі, до заяви мають бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

 

У заяві ви можете вказати всі відомі вам адреси іншого співвласника та на них відправити Укрпоштою цінним листом із описом вкладення копію заяви про залучення.

Також, у самій заяві Ви можете описати ту обставину, що інший співвласник, за наявною у вас інформацією, перебуває за кордоном у Росії, додатково можете отримати від Укрпошти письмову відповідь, що вони не надсилають листи до Росії та цю відповідь також прикласти до заяви.

 

Свою думку щодо позовних вимог (виселяти чи не виселяти) інший співвласник зможе повідомити суду самостійно, якщо його буде залучено до справи.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram