Чи підлягають мобілізації юнаки до 27 років, які не проходили строкову службу?

Бачив у декількох ЗМІ, що під час військового стану призов на строкову службу скасовано, а призовники від 18 до 27 років мобілізації не підлягають, служити вони можуть за контрактом. Чи правда це і чи є якісь нюанси?

27.11.2022 13:42 4269

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
716 відгуків (715 +) (1 -)
Консультацій: 1884
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

1. Чи підлягають мобілізації хлопці до 27 років (зокрема хто не проходив строкову службу).

Так, підлягають. Питання призову на строкову військову службу та на військову службу під час мобілізації регулюються окремими нормами законодавства.

Призов на строкову службу був скасований Указом Президента  (див. за посиланням: УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №230/2022 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua) (на весінній призов), та Указом Президента №678/2022 (див. за посиланням УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №678/2022 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua) (на осінній призов). 

Призовний вік на військову строкову службу: від 18 до 27 років (ст. 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу")

Тобто, на сьогоднішній день, призову на строкову службу хлопців з 18 до 27 років  скасовано. Але це не стосується призову на військову службу під час мобілізації. Адже,  на сьогоднішній день діє правовий режим воєнного часу та оголошено мобілізацію згідно до Указів Президента  від 24.02.22р. (див. за посиланням: УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua) 

який продовжується кожні  90 днів ( останній раз продовжували Указом в редакції від 07.11.2022р. див. за посиланням: Про продовження строку пров... | від 07.11.2022 № 758/2022 (rada.gov.ua)

Тобто, мобілізацію оголошено серед резервістів та військовозобов'язаних чоловіків призовного віку Указом Президента №69/2022.

Виходячи з норм профільного законодавства, призовний вік на військову службу розпочинається з 18 років ( коли хлопців призивають на строкову службу) згідно до ст. 15 Закону  "Про військовий обов'язок і військову службу" та гранічний  призовний вік з числа осіб: рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу - становить до 60 років ( ст. 22 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"). 

Наразі всіх  чоловіків від 18-60 років вважають військовозобов'язаними.

Тих, хто не проходив строкової служби (воєнної кафедри) теж призивають під час мобілізації (якщо вони пройшли медкомісію та були визнані придатними до служби та не мають інших підстав для відстрочки),  проводять первинну бойову підготовку, розподіляють по військовим частинам (надають військову спеціальність, звання рядового складу)  та  далі  направляють для виконання бойових задач. 

2.Щодо підписання контракту.

Згідно до п. 254 Положення про проходження військової служби в ЗСУ (див. за посиланням: Про Положення про проходже... | від 10.12.2008 № 1153/2008 (rada.gov.ua) Військовослужбовці військової служби за призовом, військовозобов’язані і резервісти, які мають військові звання сержантського, старшинського або офіцерського складу та відповідну підготовку і досвід проходження служби, приймаються в особливий період на військову службу за контрактом у випадках, визначених статтею 20 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", для комплектування посад за основною або спорідненою спеціальністю, без врахування відповідності існуючого військового звання військовому званню, передбаченому штатом. 

Тобто, на період мобілізації, контракт підписується з військовослужбовцями які мають військові звання,  резервістами та  військовозобов'язаними які мають відповідний бойовий досвід та підготовку.

А вже за рахунок мобілізованих  осіб які не мають досвіду,  доукомплектовується ЗСУ, вони спочатку проходять  бойову підготовку в учбових центрах, після чого розподіляються по військовим частинам та направляються в відповідні райони проведення бойових дій.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram