Право виїзду за кордон під час загальної мобілізації

В мене у батька інвалідність 2 групи і у батька дружини інвалідність 1 групи. На скільки я розумію, мобілізації без моєї згоди я не підлягаю.
Але чи стосується це права виїзду за кордон під час дії воєнного стану? Як супроводжуючий я виїхати можу (разом з татом), але цікавить варіант, як мені можна виїжджати (багато разів) за кордон у справах не супроводжуючи осіб з інвалідністю?

02.12.2022 09:59 737

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Так, за описаних вами обставин Ви не підлягаєте мобілізації без вашої згоди та маєте право на виїзд за кордон у якості супроводжувача вашого тата або тата дружини.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі – Правила).

«2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

 

особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

 

особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

 

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.».

 

Тобто, Ви маєте право на виїзд за кордон як супроводжувач тата інваліда 2ї групи.

Зверніть увагу, виїхати таким чином Ви зможете без обмеження кількості разів виїзду у якості супроводжувача (відповідне обмеження було скасовано).

При цьому, для виїзду за кордон Вам не потрібно жодних документів від військкомату.

Виїжджати потрібно буде разом із татом у двох, потім тато зможе сам повернутись та знову виїхати за потреби, Ви також зможете самостійно повернутись.

Водночас, повернутись потрібно буде не пізніше дня повернення на територію України Вашого тата (прямої відповідальності за таке не повернення законодавство не містить).

 

Будуть необхідні наступні документи:

  1. документи про інвалідність тата (один чи декілька – посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);
  2. ваше свідоцтво про народження (де тато вписаний вашим татом);
  3. якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваш тато, а ви його син);
  4. документи, що підтверджують спільне проживання (перебування) (зареєстроване/задеклароване, простіше кажучи – спільна прописка) – нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою (чи просто їх оригінали з собою) або витяги з реєстру територіальної громади (https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-teritorialnoyi-gromadi ) з однією пропискою.

АБО

акт встановлення факту здійснення догляду за татом – Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі.

Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

АБО

документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) за догляд за татом – це якщо оформлено постійний догляд.

 

Документи із собою мають бути в оригіналах або нотаріально засвідчених копіях.

Для виїзду за кордон також будуть потрібні закордонні паспорти.

 

Також, у Правилах є наступне положення:

«Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.».

Тобто, умовою для самостійного виїзду є перебування особи, яку Ви мали б супроводжувати, за кордоном на консульському обліку.

При самостійному виїзді Ви додатково до інших документів маєте надати відповідну довідку про те, що особа, яку Ви мали б супроводжувати, перебуває за кордоном на консульському обліку.

 

Також, у Правилах є пункт 2-6 наступного змісту:

«У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".».

На мою думку, Ви маєте право на виїзд керуючись цим пунктом, однак, прикордонна служба інакше тлумачить цей пункт і не пропускає по ньому осіб, які хочуть виїхати самостійно та при цьому не підлягають мобілізації.

Тобто, спробувати виїхати самостійно Ви можете (надавши документи, які підтверджують, що Ви не підлягаєте мобілізації:

  1. документи про інвалідність тата (один чи декілька – довідка МСЕК, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);
  2. ваше свідоцтво про народження (де тато вписаний вашим татом);
  3. якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваш тато, а ви його син)), але Вас, скоріше за все, не випустять та нададуть письмову відмову у виїзді за кордон.

Отриману відмову Ви зможете оскаржити до суду.

Судова практика у таких справах зараз різна.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram