Правила виїзду за кордон батька 3-х дітей (3 дитина народилась за кордоном)

Нещодавно у мене народилась третя дитина за кордоном в Канаді. Свідоцтво про народження третьої дитини буде Канадське. Свідоцтва інших дітей є в Дії (оригінали з дружиною за кордоном). Чи потрібно робити українське свідоцтво про народження? Який процес його оформлення якщо у мене буде оригінал Канадського свідоцтва?
Чи буде достатньо 3-х свідоцтв про народження для того щоб виїхати за кордон? Чи потрібно звертатися у моєму випадку ще й у воєнкомат для виїзду? Я є військовозобовязаний. Які документи мені потрібно мати для виїзду за кордон?

02.12.2022 10:36 1213

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

Я є військовозобовязаний. Які документи мені потрібно мати для виїзду за кордон?

Чи буде достатньо 3-х свідоцтв про народження для того щоб виїхати за кордон?

За змістом п. 2-6 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57 -95-п#Text), категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до абз.4 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Згідно останнього розʼяснення Державної Прикордонної служби України від 07.11.2022 року (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/),

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

Такими документами можуть бути:

1)свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

або

2) свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей (трьох і більше) та, відповідно, свідоцтва про народження цих дітей;

або

рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком;

або

рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком;

або

3) посвідчення батька багатодітної сім’ї.

Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

Підтверджуючими документами можуть бути:рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів, тощо.

У вашому випадку,якщо діти від однієї дружини(якщо ні додатково додаєть документ про розірвання шлюбу та документи, що підтверджують утримання дітей), документами які дають право перетину кордону будуть:

1. Паспорт громадянина України для виїзду закордон. 

2. Свідоцтво про народження трьох дітей (оригінали(дублікати) або нотаріально засвідчені копії).

3. Свідоцтво про укладення шлюбу

При наявності вищенаведених документів Вас випустять, можливо виїзджати без дітей  згідно останього розяснення від 071122, (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/) - Для чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, можна перетинати кордон за наявності свідоцтва про народження дітей (трьох і більше) або нотаріально завірені їх копії.

Таким чином, для перетинання кордону Вам необхідно надати оригінали(дублікати або нотаріально посвідчені копії) свідоцтва про шлюб та свідоцтва про народження трьох дітей(якщо діти від різних дружин додатково додається документ про розірвання шлюбу та документи, що підтверджують утримання дітей).

Чи потрібно звертатися у моєму випадку ще й у воєнкомат для виїзду?

Відповідно до абз.4 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-п#Text)оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Таким чином, Ви не зобовязані з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки Вам не буде належним чином вручена повістка, такий обов'язок виникає після вручення повіски - обов'язок надати документи, що звільняють Вас від призову.Вже після отримання Ви повинні або з'явитись з документами, що дають підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації або надіслати засобами поштового зв'язку документи, що підтверджують підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації.

Чи потрібно робити українське свідоцтво про народження? Який процес його оформлення якщо у мене буде оригінал Канадського свідоцтва?

Відповідно до статті 13 Закону України «Про міжнародне приватне право», свідоцтва про державну реєстрацію народження, видані компетентними органами іноземних держав, визнаються дійсними в Україні у разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України. Такі свідоцтва не підлягають заміні на свідоцтва українського зразка і не впливають на належність дитини до громадянства України. 

Таким чином, робити українське свідоцтво не обовʼязково, але Вам обовязково необхідно перекласти свідоцтво на українську, це можливо зробити або в Канаді у нотаріуса та зробити процедуру легалізації(апостиль в Канаді не діє), але простіше, щоб Вам передали свідоцтво. 

Стосовно Дії, слід зауважити, що не всі прикордонні пункти мають таку можливість, тому раджу всеж такий або оригінал(дублікат) або нотаріально засвідчену копію(зврнутися в консульство в Канаді). Простіше мені здається отримати дублікат.

Згідно законодавства повторна видача свідоцтва(дублікат) здійснюється відділами ДРАЦС незалежно від місця державної реєстрації народження особи та місця проживання заявника. Тобто, з метою повторного отримання свідоцтва про народження можна звернутися з відповідною заявою до будь-якого відділу ДРАЦС на території України.

Повторна видача свідоцтва про народження здійснюється за заявою:
– особи, щодо якої складено запис
– батьків
– усиновлювачів
– опікунів
– піклувальників
– представника закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина
– органу опіки та піклування

Свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану видається представникам зазначених вище установ за довіреністю та за умови пред’явлення документів, що посвідчують їх особу.

Свідоцтво про народження видається особі, яка має право на його отримання, за наявності паспорта. Представнику особи, яка має право на повторне отримання свідоцтва, документ видається за умови пред’явлення довіреності, а адвокату — при наданні ордеру чи копії договору про надання правничої допомоги).

Свідоцтва про народження дітей повторно видаються їх батькам і усиновителям незалежно від віку дитини.
На свідоцтві, що повторно видане, робиться відмітка “Повторно”.

Також, згідно ЗУ "Про громадянство", після народження дитини та отримання іноземного свідоцтва про народження, якщо хоча б у одного з батьків є громадянство України, дитина також має право отримати громадянство нашої держави. 

Для отримання довідки про набуття новонародженим громадянства України необхідно звернутись в консульський відділ посольства або консульство України закордоном(якщо в Україні, то в Державну міграційну службу України). 

Перелік документів (оригінал та копія):

• свідоцтво про народження;

• офіційний переклад свідоцтва про народження українською;

• паспорт громадянина України для виїзду за кордон того з батьків, хто буде  подавати заяву;

• заява.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram