Призов на службу засудженого

Порядок призову на військову службу засуджених осіб, які відбувають умовний строк - випробувальний термін спливає в листопаді  23 року. Ви звільняються такі особи від мобілізації? 

Чи є перешкодою відбування умовного покарання для бронювання такого працівника в аграрному підприємстві? 
 
Дякую.
07.12.2022 14:18 1013

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1891
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Підстави для звільнення від призову під час мобілізації передбачені ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Вказаною статтею Закону не передбачена така підстава для звільнення як відбування покарання з випробуванням.

Так, згідно до абз.14 частини 1 статті 23 Закону про мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

До таких осіб можна віднести, зокрема тих хто був виключений з військового обліку.

Згідно до ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", виключенню з військового обліку підлягають громадяни України, які: 

-були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

-направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

Як вбачається із запиту, чоловік не був засуджений до позбавлення волі зі вчинення тяжкого або особливо тяжкового злочину, та не був направлений для відбуття покарання до установи виконання покарань, а був засуджений та його звільнили від  відбування покарання з випробуванням (з іспитовим строком). Це не є підставою для виключення його з військового обліку, та відповідно він є військовозобов'язаним та підлягає призову під час мобілізації.

Щодо бронювання працівників. Законодавством не встановлені обмеження щодо бронювання військовозобовязаних осіб, які є засудженими та звільненні від відбування покарання. Форма подання,  порядок подання пропозицій про бронювання (обгрунтування тощо) не містить таких пунктів як інформація про наявність/відсутність судимості у особи, яка підлягає бронюванню (див. за посиланням: Деякі питання бронювання військо... | від 03.03.2022 № 194 (rada.gov.ua) 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram