Розлучення якщо дружина інвалід 2 групи

Якщо дружина-інвалід 2 групи, чи може вона вимагати від свого чоловіка забезпечувати її під час шлюбу? Після розлучення чи може колишня дружина-інвалід стягувати зі свого минулого чоловіка якісь кошти? Чи є якісь нюанси розлучення, коли один із подружжя інвалід 2 групи?

07.12.2022 21:01 4273

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Таке право у дружини є як під час проживання в шлюбі, так і після розлучення.

а) Під час проживання в шлюбі:

Відповідно до статті 75 Сімейного кодексу України, право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

Таким чином, якщо у дружини є встановлена інвалідність ІІ групи, вона має право на утримання з боку свого чоловіка, тобто на аліменти.

Кінцевий термін, тобто до якого часу чоловік повинен сплачувати такі аліменти: сплата аліментів триває протягом строку інвалідності, але до моменту втрати чоловіком можливості виплачувати аліменти.

б) Після розлучення:

Відповідно до статті 76 Сімейного кодексу України, після розірвання шлюбу дружина має право на утримання, якщо вона стала непрацездатною до розірвання шлюбу або протягом одного року від дня розірвання шлюбу і потребує матеріальної допомоги. Головна умова така ж сама - щоб колишній чоловік міг надавати таку матеріальну допомогу.

Якщо з часу після розлучення і до встановлення інвалідності пройшло більше ніж 1 рік, то також можна вимагати від колишнього чоловіка кошти на своє утримання - але тільки в тому випадку, якщо інвалідність дружини була результатом протиправної поведінки щодо неї колишнього чоловіка під час шлюбу.

Методи стягнення аліментів:

1. За рішенням суду: або подавати на суд про стягнення аліментів, перебуваючі у шлюбі, або подавати на розірвання шлюбу, і другою позовною вимогою вказувати стягнення аліментів, або ж подавати на суд про стягнення аліментів вже після розірвання шлюбу.

2. Шляхом укладення договору подружжя про надання утримання (стаття 78 СК України). Такий договір укладається, коли подружжя перебуває в шлюбі. Договір укладається письмово і посвідчується нотаріусом. Якщо чоловік перестає виплачувати аліменти (тобто не виконує умови договору), то аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса (без звернення до суду).

Розмір аліментів:

або у частці від заробітку (доходу) чоловіка, або у твердій грошовій сумі. При цьому розмір аліментів суд визначає з урахуванням одержання утримання від повнолітніх дітей, батьків.

Також слід зауважити, що чоловік зобов'язаний брати участь у витратах, пов'язаних із хворобою (інвалідністю) дружини.

Припинення виплати аліментів за рішенням суду:

можливе в двох випадках: або якщо суд встановить, що дружина вже не потребує матеріальної допомоги, або якщо суд встановить, що чоловік вже неспроможний надавати матеріальну допомогу.

При цьому слід зауважити, що суд може на власний розсуд обмежити виплату аліментів певним строком, або взагалі позбавити дружину права на аліменти в наступних випадках:

- якщо подружжя перебувало в шлюбних відносинах нетривалий час;
- якщо дружина перед одруженням приховала від свого майбутнього чоловіка свою непрацездатність або тяжку хворобу, що стала підставою інвалідності;
- якщо інвалідність дружини виникла в результаті здійснення нею кримінального правопорушення;
- якщо дружина свідомо поставила себе у становище такої, що потребує матеріальної допомоги.

Припинення виплати аліментів за домовленістю подружжя:

у відповідності до статті 89 СК України, подружжя має право укласти договір (нотаріально завірений) про припинення права на утримання взамін набуття права власності на житловий будинок, квартиру чи інше нерухоме майно або одержання одноразової грошової виплати.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram