Оскарження рішення ВЛК

Я пограничник лежал в больнице сделали мрт в котом показало что у меня большие грыжи и протрузии, а на влк нейрохерург сказал что грыж нету только маленькая протрузия в пояснице что сне делать возможно ли оскаржити решение влк?

08.12.2022 19:35 754

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Відповідно у зазначеному Положенні є Розклад хвороб зі статтями та пунктами захворювань, а також з поясненнями до статтей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров’я.

Хвороби хребта та їх наслідки (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії) регулюэ, зокрема,  стаття 64 Розкладу хвороб Положення про ВЛК.

При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (це Додаток 2 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

До пункту "г" ст. 64 відповідно до Пояснення належать:

нефіксовані викривлення хребта не більше 10° та остеохондропатичний кіфоз (кінцева стадія захворювання);

ізольовані явища (ураження не більше двох міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючого спондильозу або міжхребцевого остеохондрозу (у тому числі поодинокі грижі Шморля та протрузії міжхребцевих дисків) без порушень функцій.

Характер патологічних змін хребта повинен бути підтверджений багатовісьовими навантажувальними, функціональними рентгенологічними, а за необхідності - іншими сучасними (КТ, МРТ) дослідженнями. Ступінь сколіозу визначається за рентгенограмами, виконаними у вертикальному та в горизонтальному положеннях, на підставі виміру кутів сколіозу (за методикою Ліппмана - Коба): I ступінь - 1-10°, II ступінь - 11-25°, III ступінь - 26-50°, IV ступінь - більше 50° (за В.Д. Чакліним).

Отже, при проходженні медогляду обов’язково повинні бути враховані зазначені обстеження та медичні висновки, в тому числі МРТ дослідження. 

Якщо Ви вважаєте, що ВЛК при прийнятті рішення ухвалила помилкові висновки або не взяла до уваги наявні у Вас медичні обстеження, Ви маєте право на оскарження рішення ВЛК.

Для оскарження постанови ВЛК до ВЛК вищого рівня або безпосередньо до Центральної ВЛК потрібно подати заяву, у якій зазначити причини перегляду постанови. Крім цього, до заяви варто додати документи, видані ВЛК, рішення якої оскаржується. Також надати результати попередніх медичних досліджень. За наслідками розгляду заяви може бути прийняте рішення про проведення повторного або контрольного медичного огляду з метою остаточного вирішення питання щодо придатності до  служби.

Другим способом оскарження постанови ВЛК є звернення до суду.  Для цього необхідно подати позовну заяву до окружного адміністративного суду. Оскарження в судовому порядку постанови ВЛК є способом, який може бути реалізованим незалежно від того чи оскаржувалась така постанова до ВЛК вищого рівня чи ні.

Отже, порядок дій наступний:

1) Подаєте обгрнутовану скаргу  в довільній формі з наданням усіх підтверджуючих документів документів щодо факту прийняття помилкового висновку до ВЛК вищого рівня та/або до - ЦВЛК.

2) В разі негативного результату розгляду Вашої скарги ВЛК вищого рівня та/або ЦВЛК Вам необхідно подати позов до окружного адміністративного суду про визнання протиправним та скасування висновку ВЛК. До позову варто додати документи, що вказують на помилковість/незаконність висновку відносно Вас.

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram