Розшук військкоматом

Добрий день!
Декілька місяців назад проходив медкомісію і мене визнали придатним. Видали копію військового квитка. Раніше не служив. Мобілізаційного розпорядження не отримував. Місяць назад було декілька дзвінків з військкомату (вірогідно) на які не відповів. По словам сусідів, до мене приходили люди з військкомату до дому, але повісток не лишали. Чи міг військкомат оголосити мене в розшук?

Подивився себе в базах, дані відсутні

https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors
https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors
https://wanted.mvs.gov.ua/searchperson/
https://court.gov.ua/fair/

Як ще можна дізнатись що ти в розшуку у військкомату?
Чи можуть мене затримати на блокпостах в місті, області, по Україні і вручити мобілізаційне розпорядження? Або доставити ТЦК?
Чи можуть в мене взагалі бути проблеми з повістками на блокпостах з цією копією квитка?
Якщо в мене не буде на руках копії військового квитка, чи можуть мені вручити повістку на уточнення даних в іншому місті чи на блок пості, в ТЦК до якого я не приписаний? Яка відповідальність за неявку по цій повісці?

17.12.2022 11:56 10061

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1847
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Виклик до військкомату (ТЦК) можливий леше по повістці. При цьому повістка повинна бути вручена належним чином, тобто особисто в руки, під особистий підпис. Всі інші способи вручення повісток, такі як:
- надсилання СМС-повідомлень;
- надсилання фото повістки в вайбер;
- вкидання повістки в поштову скриньку;
- вручення повістки родичам або співмешканцям, -

не вважаються належним оповіщенням. Такі оповіщення можна ігнорувати, без будь-яких негативних наслідків. За таке ігнорування немає ані кримінальної, ані адміністративної відповідальності.

Таким чином, якщо Ви після проходження ВЛК не підписували жодних повісток, то у вас немає підстав для хвилювання.

Окрім цього, працівники військкомату не можуть оголосити вас в розшук, навіть якби вам була вручена повістка на відправку - у них на це просто немає повновноважень.

Чи можуть мене затримати на блокпостах в місті, області, по Україні? - ні, не можуть. Ви не злочинець, Ви не здійснювали жодних протиправних дій. Ну хіба що Ви будете на блок-посту без документів - тоді можуть затримати до моменту встановлення вашої особи.

Чи можуть мені на блокпості вручити мобілізаційне розпорядження? - ні, не можуть. Суто теоретично, можуть вручити повістку.

Чи можуть мені вручити повістку на уточнення даних в іншому місті чи на блок пості, в ТЦК до якого я не приписаний? - так, можуть. Формально, Ви повинні перебувати в межах свого району, і виїжджати за межі тільки з дозволу воєнкому. Якщо Ви перебуваєте не за місцем прописки, в іншій області - то або порушуєте законодавство, або отримали дозвіл воєнкому, або ж стали на тимчасовий облік за новим місцем проживання.

Яка відповідальність за неявку по цій повістці?- це неявку на вимогу повістки про уточнення облікових даних - штраф в розмірі від 3400 до 5100 грн. Кримінальна відповідальність настає лише за ігнорування повістки на відправку. Це кваліфікується як ухилення від мобілізації.

Чи можуть в мене взагалі бути проблеми з повістками на блокпостах з цією копією квитка? - в основному, на блок-постах вимагають показати паспорт, а не військовий квиток. Я особисто ще з березня місяця завжди брав з собою військовий квиток, але завжди чув одне і те ж: "покажіть паспорт, навіщо нам ваш квиток". Тому ваше першочергове завдання - скрізь ходити з паспортом.

В той же час, мені не зовсім зрозуміло ваша фраза "видали копію військового квитка ". Це паперова ксерокопія, а оригінал залишився у військкоматі ? Чи це тимчасове посвідчення? Напишете мені з цього приводу на мою ел.пошту ddmitr@ukr.net Також пишіть туди, якщо щось незрозуміло або залишилися питання по цій консультації. 

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram