Виїзд за кордон

Доброго дня в мене батько проживає в Німмечині і має інвалідність 50% типу G по їх міркам це
Інваліди, які мають листок непрацездатності з позначкою «G» або «aG», тобто є важкими інвалідами та зазвичай також мають проблеми з пересуванням, можуть мати додаткову вимогу до 15 квадратних метрів; до житлового простору, наприклад, для користувачів інвалідних візків або ходунків, а також для людей із серйозними вадами зору та сліпих

Чи можу я виїхати за кордон до нього, або якщо він приїде виїхати разом з ним?

18.12.2022 10:45 805

Консультація виконавця

Добрий день.

Інвалідність в Україні встановлюється відповідно до постанови КМУ від 3 грудня 2009 р. № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи»(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-п#Text) та Порядком встановлення груп інвалідності Інструкція про встановлення груп інвалідності, яка затверджена наказом МОЗ України від 05.09.2011 N 561https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1295-11#Text,

Медико-соціальна експертиза проводиться особам, що звертаються для встановлення інвалідності, за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних та реабілітаційних заходів за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами , які спричиняють обмеження життєдіяльності

Медико-соціальна експертиза проводиться з метою встановлення інвалідності хворим, що досягли повноліття, потерпілим від несчастного випадку на виробництві та професійного захворювання, особам з інвалідністю (далі - особи, що звертаються для встановлення інвалідності) за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних та реабілітаційних заходів за наявності документів, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, що спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності особи.

Датою встановлення інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності потерпілому від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання у процентах вважається день надходження до комісії документів, зазначених у пункті 3 цього Положення.

Комісія видає особи, яку визнано особою з інвалідністю або щодо якої встановлено факт втрати професійної працездатності, довідку та індивідуальну програму реабілітації і надсилає у триденний строк виписку з акта огляду комісії органу, в якому особа з інвалідністю перебуває на обліку (щомісячного довічного грошового утримання), що назначається замість пенсії, та разом з індивідуальною програмою реабілітації - органи, що здійснює загальнообов'язкове державне соціальне страхування, виписку з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у процентах та потреби в наданні додаткових видів допомоги.

Таким чином, документом, який підтверджує встановлення за особою інвалідності, є довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о ) , на підставі, якої можливо офрмити пенсію або соцальну допомогу, та отримати відповідне посвідчення.

Відповідно до абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: які мають дружину (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи.

Постановою КМУ №1044 від 10.09.2022 року (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-pravyl-peretynannia-derzhavnoho-kordonu-hromadianamy-t100922), внесено зміни до Постанови № 57. Ці зміни набрали чинності 27 вересня 2022 року. З моменту публікації змін, згідно з п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57- 95-п#Text), у разі запровадження на території України надзвичайного чи військового стану особи з інвалідністю вправі перетинати державний кордон за наявності посвідчення, що підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" (2109-14) державної соціальної допомоги не мають права на пенсію, а також особам інвалідністю" ( 1727-15 ), у яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг з інвалідністю ти, які не мають права на пенсію або соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі – документи, що підтверджують інвалідність).  

Перетин державного кордону може здійснюватися: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Ураховуючи вищенаведене, інвалідність оформлена за кордоном не дає право на перетинання кордону, оскільки необхідно мати І або ІІ групу саме за законодавством України, тому для цього Ваш батько, якщо він є громадянином України або має вид на місце проживання в Україні повинен оформити групу інвалідності за законодавством України. Тут необхідно дивитись на захворювання батька та чи лікувався він Україні і має медичну документацію(виписки) з України, якщо так то можливо відправити документи з заявою на лікаря первинної консультації та він сформує направлення з ЛКК на МСЕК та вони здійснють догляд дистанційно. Якщо документів немає, то доведеться проходити обстеження в Україні, спочатку звернутися до лікаря первинної консультації, підтвердити своє захворювання (можливо станціонар та лікування), а після вже буде направлення на МСЕК.

Однак з 02.11.2022 року довідки МСЕК не достатньо, тому після цього він з довідкою МСЕК має звернутися до Пенсійного фонду України для призначення йому пенсії або до УПСЗН для призначення допомоги, та отримати відповідне посвідчення, що дасть можливість перетнути кордон. 

Крім того з 27.09.2022 року, необхідно на кордоні додати підтвердження утримання або догляду.

Найпростішим буде надати «документ, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка)». Для цього необхідно бути зареєстрованим з батьком за однієї адресою. Якщо Ви зареєстровані за однією адресою Ви можете взяти довідки про місце реєстрації(витяг з реєстрації територіальної громади) у ЦНАПі або відділі реєстрації відповідної міської, селищної або сільської ради, або самостійно за допомогою порталу «ДІЯ», довідка містить QR та має повну юридичну силу - https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-teritorialnoyi-gromadi

Також, можливо отримати акту догляду 

Постановою КМУ №1044 від 10.09.2022 року (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-pravyl-peretynannia-derzhavnoho-kordonu-hromadianamy-t100922), внесено зміни до Постанови № 57. Ці зміни набрали чинності 27 вересня 2022 року. З моменту публікації змін, згідно п.2-1, постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п #Text), Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Таким чином, для виїзду, як супроводжуючому Вам батьком необхідно надати на кордоні  

1.Свідоцтво про народження.

2.Документ, що підтверджує інвалідність батька

• пенсійне посвідчення особи з інвалідністю;

або

• посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», де зазначено групу та причину інвалідності;

або

  • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).

 

3. Паспорти громадян України для виїзду за кордон (закордонні паспорти).  

4. Один із документів що підтверджують догляд(утримання) особи що супроводжується:

- документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),   

або

- здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),  

 або

-документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.   

Роз’яснення ДПСУ від 07.11.2022 року - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

Також, можлива інша підстава без оформлення інвалідності, можливо простіша в оформлені для Вас

Відповідно до п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п # Text), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

  • особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому доглядіабо у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням

     Таким чином, з особою, що потребує догляду(не особі з інвалідністю) може виїзжати, як супроводжуючий особа, що є членом споріднення 1го ступеня(членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення д вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені) при наявності довідки ЛКК про необхідність огляду .

Для отримання довідки ЛКК

ЛКК (лікарсько-консультативна комісія) - клініко-консультативна комісія, колегіальний орган, який створюється на базі державних лікувально-профілактичних установ або при регіональних органах охорони здоров'я.

Необхідно звернутися до лікаря необхідної спеціалізації щодо захворювання Вашого знайомого та за місцем його проживання. Лікар видасть направлення на ЛКК для отримання довідки. Необхідно зазначити, що довідка необхідна для підтвердження необхідності догляду та видана була саме ЛКК (рекомендована форма довідки - 080-4/о. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#n19) або 080-2/о (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text). Також звертаю увагу, що не кожне захворювання потребує догляду, і зазвичай лікар може призначити лікування станціонар) і тільки потім видати такий висновок чи напрямок.

Відповідно до п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п # Text), Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

З урахуванням вищенаведеного, на жаль, виїхати разом з батьком без оформлення вищенаведених документів за законодавством України неможливо.

Якщо у Вас залишилися додаткові питання, можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів (0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram