Вимога стати на облік студенту денної форми навчання

Добрий день

Я є студентом магістратури на денній формі навчання (вступив цього року).
До цього отримав ступіть бакалавра ще в 2009.
Не служив.
Маю військовий квиток отриманий в квітні 2010 де зазначено що я обмежено здатний за групою 41"2" розкладу хвороб і заразований в запас в квітні 2007.
Знятий з обліку тоді ж коли отримував військовий квиток.

Сьогоді отримав повідомлення з деканату про те що я маю терміново стати на військовий облік, і погрожують відрахуванням якщо цього не зроблю.
Знаю що закон вимагає моєї постанови на військовий облік і що стан мого здоровь`я не дає мені права на відстрочку в період дії військового стану.

В військово-мобілізаційному відділі університету мені пояснили ці дії тим що я був знятий з обліку по 342 статті, яка зараз не діє, тому я зобов`язаний поновитися на військовому обліку. Взяти справку про те що я студент і відвідати військомат у прийомні дні.

Питання наступне: чи дійсно університет має право мене відрахувати на цій підставі (при умові що я не маю фінансових або академ. заборгованостей перед університетом)?
Чи передбачає процедура поновлення на військовому обліку повторного проходження ВЛК?
Які в мене є варіанти?

19.12.2022 14:35 3462

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
410 відгуків (408 +) (2 -)
Консультацій: 1573
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день. Підстави відрахування передбачені ЗУ "Про вищу освіту". Відповідно до ст. 46 ЗУ "Про вищу освіту" підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

2) власне бажання;

3) переведення до іншого навчального закладу;

4) невиконання індивідуального навчального плану;

5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

6) інші випадки, передбачені законом.

Таким чином, якщо умовами договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та вами передбачено умову надання військово - облікового документу з відповідною відміткою про взяття на облік, то не виконання цієї умови може бути підставою для відрахування. 

Якщо такої умови в контракті не має, то таке відрахування протиправне і може бути оскаржене в судовому порядку. 

Наказ Міністерства оборони України №342 від 09.06.2006 втратив чинність, а відомості у військовому квитку на дату події вже не актуальні. 

Крім того, на даний час діє правовий режим воєнного стану та загальної мобілізації. А не підлягають призову на військову службу під-час мобілізації за станом здоровʼя військовозобов'язані визнаній непридатним з виключенням на підставі відповідної ст. графи ІІ або ІІІ Розкладу хвороб та станів до Наказу №402 від 2008 року.

Відповідно до п. 3.3 Наказу МОУ №402 Військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою ІІ Розкладу хвороб, а тих, які мають офіцерське звання, - за графою ІІІ цього Розкладу хвороб.

Відповідно до ст. 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

Таким чином, підчас мобілізації військовозобов'язані зʼявляються до ТЦК та СП для уточнення облікових даних які включать в тому числі проходження повторного медичного огляду за розділом 3 Наказу МОУ №402 та встають на облік за умови відсутності підстав для виключення з обліку. 

Тому, вас повинні поновити на обліку в ТЦК та СП. 

Але я не бачу в цьому жодної проблеми для вас, так як ви маєте підстави для звільнення від призову за мобілізацією на підстав ст. 23 ЗУ "Мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Відповідно до ст. 23 ЗУ "Мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. 

Враховуючи що норма імперативна та безумовна, то достатньо документально підтвердженого факту наявності статусу студента денної форми навчання. Для цього до ТЦК та СП необхідно подати довідку про зарахування до числа студентів денної форми навчання ВНЗ разом з заявою в довільній формі про надання відстрочки. Вам повинні надати відстрочку та повернути військово облікови документ з відповідною відміткою. 

Тому раджу вам для уникнення непорозумінь з ВНЗ (суд про поновлення на навчанні може тривати довго) взяти довідку про зарахування до ВНЗ на денну форму та разом з заявою  про відстрочку подати до ТЦК та СП. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram