Звільнення з військової служби по сімейним обставинам

Проходжу службу в ДПСУ як мобілізований з березня місяця. 

Маю доньку 14 років від першого шлюбу. Донька майже одразу після розлучення почала проживати зі мною окремо від матері (з 2018). Матір ніякої участі в вихованні не приймає. Є висновки депутата за 21 і 22 роки, що дитина проживає разом зі мною, справки зі школи і нотаріальні свідчення, що матір не бачили за весь час. Матір одружена вдруге і проживає за кордоном. Є висновок про доцільність позбавлення батьківських прав з органу опіки. 

Відкрита справа в судді про позбавлення батьківських прав.

Вдруге одружений в 21 році.

Подав рапорт на звільнення, приклавши оригінали/завірені копії всіх документів 09.11.2022. Рапорт до сих пір не розглянули, спираючись на те, що не можуть зібрати комісію і відділ кадрів "кормить завтраками" кожен день.

Що можна зробити в цій ситуації, куди звертатись за бездіяльність?

І друге питання, можу я звільнитись  по статті 26 п.2 ч.4 "військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років" ?

19.12.2022 17:54 797

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Дійсно Ви можете звільнитися за абзацем третім підпункту "г" пункту 1 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» де зазначено, що військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах  під час воєнного стану через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу): виховання матір’ю (батьком) - військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей віком до 18 років, які з нею (з ним) проживають, без батька (матері);

Порядок проходження військової служби регламентується ПОЛОЖЕННЯМ
про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України. У цьому положенні не наведено порядку звільнення з військової служби військовослужбовців, призваних під час мобілізації. У даному випадку потрібно використовувати правила, для військовослужбовців призваних на строкову службу (аналогія права).

 

Указ
Президента України

Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

 

  1. Цим Положенням визначається порядок проходження громадянами України (далі - громадяни) військової служби у Збройних Силах України та регулюються питання, пов'язані з проходженням такої служби під час виконання громадянами військового обов'язку в запасі.

213.У разі надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами командир військової частини зобов'язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім'ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

 Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

 Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов'язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

 Командир військової частини не пізніше трьох діб після отримання від керівників обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки акта обстеження сімейного стану родичів військовослужбовця та нотаріально завірених копій документів, що підтверджують причину дострокового звільнення, зобов'язаний:

 1) за наявності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця, за винятком зміни сімейних обставин, пов'язаної з народженням у нього дитини, надіслати документи за підпорядкованістю.

 Рішення про дострокове звільнення військовослужбовця приймається не пізніше ніж через три дні з дати надходження відповідних документів начальником штабу виду Збройних Сил України, оперативного командування, а для військових частин центрального підпорядкування - начальником структурного підрозділу Генерального штабу Збройних Сил України, який відповідає за кадрову роботу. Командир військової частини на підставі одержаного рішення не пізніше ніж через три дні звільняє військовослужбовця достроково в запас за сімейними обставинами;

 Якщо на рапорт Ваш командування не реагує, тоді вступає в дію положення Розділу V Дисциплінарного статуту ЗСУ. 

В такому разі він може скаржитися на дії командування. 

Закон України «Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України» 

РОЗДІЛ V. ПРОПОЗИЦІЇ, ЗАЯВИ ТА СКАРГИ

  1. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.

  1. Заява чи скарга з інших питань службової діяльності подається безпосередньому командирові (начальникові) тієї особи, дії якої він оскаржує, а в разі, якщо особи, які подають скаргу, не знають, з чиєї вини порушені їх права, заява чи скарга подається в порядку підпорядкованості. У такому самому порядку подаються пропозиції.

Або звернутися до адміністративного суду, якщо вважаєте, що бездіяльність посадових осіб порушує Ваші права, свободи або законні інтереси та можливо їх захистити шляхом: визнання бездіяльності суб’єкта владних повноважень протиправною та зобов’язання вчинити певні дії.

  Якщо ще залишилися питання, звертайтеся  до мене у зручному для Вас форматі, додатково відповім на питання.  Тел. 0972426086(Вайбер або Телеграм) та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net.

Буду вдячний Вам за відгук.

 

 

Успіхів Вам! У разі наявності питань, чикаю зв’язку з Вами.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram