Чи можливий виїзд за кордон для мого тата 56 р. що супроводжує свою маму, вона має довідку про потребу в постійному догляді ЛКК форма 5

Добрий день, мій тато бажає виїхати за кордон зі своєю рідною мамою, якій 88 років. Його мама має довідку ЛКК форма 5 про те, що вона потребує постійного догляду, довідка додана до питання. Перевірте будь ласка чи ця довідка ЛКК форма 5 є довідкою правильного зразка? Вона коректна?

Чи достатньо йому цієї довідки ЛКК і свідоцтва про народження, щоб разом із матір`ю перетнути кордон, чи потрібні якісь інші документи (якщо потрібні, то які)?

Чи були у вас у практиці клієнти, які перетинали кордон за тією ж схемою, через довідку ЛКК і свідоцтво про народження, розкажіть про їх досвід будь ласка.

23.12.2022 16:32 930

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
410 відгуків (408 +) (2 -)
Консультацій: 1573
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

Питання перетину кордону чоловіками у віці від 18 до 60 років в якості супроводжуючої особи для одного із своїх батьків за, яким вони здійснюють постійний догляд регулюється абзацом 4 п. 2-1 Постанови КМУ №57 від 27.01.1995 року. 

Відповідно до вказаного пункту у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи які здійснюють догляд за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням. 

Таким чином, для перетину кордону чоловіку в якості супроводжуючої особи для своєї матері, яка потребує постійного стороннього догляду необхідно надати, окрім закордонних паспортів, наступні документи (оригінали чи нотаріально засвідчені копії): 

1. Свідоцтво про народження чоловіка;

2. Довідка ЛКК (ваша, доречі, відповідає вимогам чинного законодавства);

3. Довідку Управління соціального захисту населення про призначення компенсації за здійснення постійного стороннього догляду або акту органу місцевого самоврядування про встановлення факту здійснення догляду. 

Тому до наявних у вас документі необхідно додати ще один із документів визначених п. 3 переліку. 

Для отримання довідки необхідно звернутись до УСЗН за місцем проживання або за місцем обліку ВПО з наступними документами: 

- заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;

- заяви про згоду отримувати соціальні послуги;

- декларації про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги;ʼ

- висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ;

Копії поданих документів засвідчуються посадовими особами уповноваженого органу або центру надання адміністративних послуг, який прийняв заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги.

Якщо вам відмовили в компенсації та відповідно в наданні довідки, то потрібно звернутись до до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду та отримати акт про встановлення факту здійснення постійного догляду. 

На практиці, за наявності вказаного переліку документів перетнути кордон не є проблемою, але скажу вам, що лише на підставі свідоцтва про народження та висновку ЛКК  (без відсутності документів про здійснення постійного догляду чоловіком) перетнути не зможете. 

Бажаю успіху.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram