Податок на прибуток

Коли ми формуємо декларацію з податку на прибуток, у додатку рі зазначаються різниці які збільшують та\або зменшують базу оподаткування. Відповідно ми отримуємо податок на прибуток який відображаємо у бухгалтерському обліку. Крім того в бух обліку ми визнаємо відстрочені податкові активи та зобов`язання по тимчасових різницях.
Як взаємоповязані різниці що визнаються в додатку рі та різниці по яким розраховуються ВПА\ВПЗ враховуючи те, що наприклад, що в додатку РІ, що в розрахунку ВПА\ВПЗ ми враховуємо резерв очікуваних кредитних збитків ?
Сплатити в бюджет ми маємо ту суму яку визнали в податковій декларації, вірно?

25.12.2022 13:38 1012

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
132 відгука (132 +) (0 -)
Консультацій: 450
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Так, податок на прибуток сплачується згідно поданій податковій декларації.

Податковий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/conv#n...):

Стаття 46. Податкова декларація (розрахунок)

46.1.  Податкова декларація, розрахунок, звіт (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючим органам у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата грошового зобов’язання, у тому числі податкового зобов’язання або відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов’язку нарахування і сплати податку і збору, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку, а також суми нарахованого єдиного внеску.

Стаття 137. Порядок обчислення податку на прибуток підприємств та сплати

137.1. Податок нараховується платником самостійно за ставкою, визначеною статтею 136 цього Кодексу, від бази оподаткування, визначеної згідно зі статтею 135 цього Кодексу.

137.3. Відповідальність за повноту утримання та своєчасність перерахування до бюджету податку, зазначеного в пункті 57.1-1 статті 57 та 141.4 статті 141 цього Кодексу, покладається на платників податку, які здійснюють відповідні виплати.

137.4. Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених пунктом 137.5 цієї статті, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, крім:

137.4.1. виробників сільськогосподарської продукції, які можуть обрати річний податковий (звітний) період, який починається з 1 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року.

Для цілей оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 відсотків загальної суми доходу;

137.4.2. у разі якщо особа ставиться на облік контролюючим органом як платник податку протягом податкового (звітного) періоду, перший податковий (звітний) період розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінчується останнім календарним днем такого податкового (звітного) періоду;

137.4.3. якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого податкового (звітного) періоду), останнім податковим (звітним) періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації.

Облік податку на прибуток закінчується не тільки його розрахунком, заповненням декларації та сплатою, але ще й коректним відображенням результату цих операцій у фінансовій звітності. Почнемо з самого простого: обліку податку на прибуток для суб’єктів господарювання, які належать до малих та мікропідприємств та перебувають на загальній системі оподаткування, тобто є платниками податку на прибуток. П(С)БО 25 “Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва” для таких підприємств вимагає відображати витрати з податку на прибуток у розмірі фактично нарахованого податку на прибуток за даними декларації (п. 5.8 розділу ІІ, п. 2.6 розділу ІІІ).

Нагадаємо, що до малих та мікропідприємств з 01.01.2018 р. згідно ч. 2 ст. 2 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.06.1999 р. № 996 належать ті, для яких виконується хоча б 2 з 3-х критеріїв:

1) мале підприємство: балансова вартість активів до 4 млн євро; чистий дохід до 8 млн євро; середня кількість працюючих до 50 осіб;

2) мікропідприємство: балансова вартість активів до 350 тис. євро; чистий дохід до 700 тис. євро; середня кількість працюючих до 10 осіб.

Якщо такі підприємства складають звітність за формами П(С)БО 25, то вони не повинні вести облік відстрочених податкових активів (ВПА) та відстрочених податкових зобов’язань (ВПЗ). 

Щоб  набути і втримати право не бути платником податку на прибуток, статус неприбуткової організації, переконайтеся, що ваша організація належно зареєстрована, а установчі документи відповідають вимогам підпункту 133.4.1 ПК. Тоді організацію включать до Реєстру. А от щоб у ньому лишитися, дотримуйте вимог, встановлених ПК для діяльності неприбуткових організацій.

Приклад 1. За даними бухобліку визначено фінрезультат до оподаткування (ряд. 2290 форм № 2-м і № 2-мс) у розмірі 150000 грн, що перенесено до ряд. 02 декларації з податку на прибуток

Господарська операція - нараховані витрати з податку на прибуток (розрахунок за декларацією (ряд. 06); якщо підприємство не веде розрахунки податкових різниць за розділом ІІІ ПКУ, то сума співпадає з сумою: 150000×0,18 = 27000 грн); Дт - 981; КТ - 641; Сума - 27000,00

Господарська операція - списані витрати з податку на прибуток на фінрезультат; Дт - 791; КТ - 981; Сума - 27000,00

Зазначимо, що якщо підприємство використало зменшення суми податку на прибуток на суму авансового внеску при виплаті дивідендів, то тоді по Дт 981 рахунку відображаємо суму без урахуванням такого зменшення, тобто по ряд. 06 декларації. На витрати треба віднести всю нараховану суму податку, а нарахування і сплата авансового внеску, як відомо, на витрати не відноситься (авансовий внесок: Дт 641 Кт 311).

Хто має вести облік ВПА та ВПЗ?

Підприємства, які потрапляють до класу середніх та великих підприємствобов’язково повинні застосовувати при обліку витрат з податку на прибуток ще й облік ВПА та ВПЗ. Їх облік регулює П(С)БО 17 “Податок на прибуток” (або МСБО 12 “Податок на прибуток”, якщо підприємство використовує МСФЗ). Застосування П(С)БО 17 не залежить від того, чи підприємство здійснює облік податку на прибуток з урахуванням податкових різниць за розділом ІІІ ПКУ чи ні (дохід більше чи менше 20 млн грн). Хоча зазначимо, що для тих підприємств, які не розраховують податкових різниць та не отримали збиток у певному періоді, то ВПА та ВПЗ для них і не виникнуть. Тоді їх облік буде таким же, як для суб’єктів малого підприємництва (див. приклад 1).

Тимчасові податкові різниці: ВПА та ВПЗ

Причиною появи ВПА та ВПЗ є наявність в обліку тимчасових податкових різниць. Тимчасові податкові різниці – виникають тоді, коли П(С)БО (або МСФЗ)і правила податкового обліку вимагають визнавати доходи та/або витрати в різні звітні періоди, а такі розбіжності носять тимчасовий характер.

Тимчасова різниця/Причина виникнення (для платників податку, які коригують фінрезультат на податкові різниці)/ Рахунки обліку(приклади тимчасових різниць):

1) різниці з нарахування резерву сумнівних боргів (п. 139.2ПКУ)* -  у податковому обліку витрати з нарахування резерву сумнівних боргів з фінрезультату “прибираються” коригуваннями (пп. 139.2.1 ПКУ). Вони будуть лише визнані, коли відбудеться списання за рахунок резерву безнадійної заборгованості (пп. 139.2.1 ПКУ). - 38;

2) різниці з нарахування забезпечення (резерву) гарантійних зобов’язань (п. 139.1 ПКУ)* - у податковому обліку витрати з нарахування забезпечень гарантійних зобов’язань з фінрезультату “прибираються” коригуванням. Вони будуть визнані по мірі використання такого забезпечення в майбутніх періодах при настанні гарантійних випадків. - 473;

3) різні строки амортизації основних засобів (ст. 138.3 ПКУ)* - різниця в строках амортизації (коротші строки в обліку, ніж у ст. 138 ПКУ) призводить до різниці в витратах на амортизацію. Протягом декількох років дана різниця буде компенсована по мірі наближення амортизації основного засобу до кінцевого строку. - 131,132;

4) різна вартісна межа визнання основних засобів(ст. 138 ПКУ)** - дана різниця також впливає на амортизаційні витрати через різницю в вартісній оцінці основних засобів. Різниця компенсується по мірі експлуатації та списання таких активів. - 10.

* тимчасові податкові різниці, що підлягають вирахуванню. У періоді нарахування таких витрат прибуток за бухобліком (БО) < прибуток за податковим обліком (ПО);

** може бути як тимчасовою різницею, що підлягає вирахуванню (БО < ПО), так і такою, що підлягає оподаткуванню (БО > ПО).

Такі ж самі причини появи різниць, як до основних засобів можна назвати щодо нематеріальних активів, інвестиційної нерухомості, біологічних активів.

Наслідком тимчасових різниць є визнання ВПА та ВПЗ.

Критерій - ВПА - ВПЗ:

Різниця між бухгалтерським і податковим прибутком, що спричиняє різницю - БО < ПО - БО > ПО

Тип тимчасової різниці - Тимчасова різниця, що підлягає вирахуванню = Тимчасова різниця, що підлягає оподаткуванню

Рахунок обліку - 17 - 54

ВПА та ВПЗ: розрахунок

Розрахунок відбувається за так званим балансовим методом: знаходження різниці між бухгалтерською та податковою оцінкою активу чи зобов’язання та множенням на ставку податку. Згідно п. 15 здійснювати переоцінку ВПА та ВПЗ підприємство може тільки на 31 грудня. Тоді у квартальній звітності наводиться сума витрат з податку на прибуток з декларації. Якщо сума визнаного ВПА перевищує суму витрат з податку на прибуток, то виникає цікаве бухгалтерське явище – дохід з податку на прибуток (див. приклад 3).

Приклад 2. Підприємство на 31 грудня 2016 р. мало резерв сумнівних боргів у розмірі 35000 грн. Протягом 2017 р. відбулося використання резерву на 5000 грн та донарахування на 8000 грн. За даними бухобліку визначено фінрезультат до оподаткування за 2017 р. (ряд. 2290 форми № 2) у розмірі 150000 грн, що перенесено до ряд. 02 декларації з податку на прибуток. Підприємство при розрахунку податку на прибуток коригує фінрезультат на податкові різниці: (150000 – 5000 + 8000)×0,18 = 27540,00 грн.

Рік - Рахунок - БО - ПО - Різниця - ВПА:

31.12.2016 - 38 - 35000,00  - 0,00 - 35000,00 - 6300,00 (=35000×0,18)

31.12.2017 - 38 38000,00 (=35000–5000+8000) - 0,00 - 38000,00 - 6840,00 (=38000×0,18)

Господарська операція - Дт - Кт - Сума:

Списаний ВПА, що існував на початок року - 981 - 17 - 6300,00

Нараховані витрати з податку на прибуток за декларацією - 981 - 641 - 27540,00

Нарахований ВПА, оцінка якого була визначена на кінець року - 17 - 981 -  6840,00

Списані витрати з податку на прибуток на фінрезультат періоду (27000= 6300+ 24540 – 6840) - 791 - 981 - 27000,00

Податкові збитки минулих років та ВПА

Податкові збитки минулих років можуть бути використані для зменшення податку на прибуток поточного періоду (пп. 134.1.1 ПКУ). Згідно п. 3 П(С)БО 17 до поняття ВПА відносить, крім тимчасових податкових різниць, які підлягають вирахуванню, також: перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді. Згідно п. 6 П(С)БО 17 сума зменшення податку на прибуток, що визначається з суми податкового збитку поточного або попереднього періоду, визнається ВПА (див. приклад 3).

Приклад 3. Підприємство за результатами 2016 р. отримало збиток у сумі 280000 грн, який дає йому можливість зменшити податок на прибуток наступних років на 50400,00 грн (= 280000×0,18). За результатами 2017 р. отримано прибуток 100000 грн.

Господарська операція - Дт - Кт - Сума

2016 р.

Підприємство отримало збиток, тому податку на прибуток немає - 981 - 641 - 0,00

Визнано ВПА як сума зменшення податку на прибуток з суми податкового збитку поточного періоду - 17 - 981 -  50400,00

Визнано дохід з податку на прибуток - 981 - 791 - 50400,00

2017 р.

Підприємство списує ВПА - 981 - 17 - 50400,00

Визнано витрати з податку на прибуток за декларацією (нульовий податок, так як використано збитки минулих років) - 981 - 641 - 0,00

Суму невикористаного зменшення податку на прибуток для наступних звітних періодів віднесено до ВПА (= 50400–18000) - 17 - 981 - 32400,00

Віднесено витрати з податку на прибуток на фінрезультат (= 50400 – 32400) - 791 - 981 - 18000,00

Якщо буде потрібна консультація, можете звертатися через пряме питання.

Буду вдячна за ваш відгук, додаткова фінансова подяка також вітається.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram