Отримання спадщини

1. Чи можу перенести оформлення спадкової справи від одного нотаріуса до іншого. Тобто я відкрила спадкову справу, а продовжувати роботу хочу з іншим нотаріусом
2. Які терміни оформлення спадщини під час воєнного стану. Вже пройшло 6 місяців з моменту загибелі людини, спадкова справа відкрита. До якого часу я маю звернутись для оформлення спадщини, враховуючи що там буде нерухомість і транспортний засіб. Які обмеження зараз по реєстрам.

25.12.2022 19:24 576

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

    По першому питанню:

На жаль не можете.  Так як, відповідно до статті 1221 Цивільного кодексу України Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

Є Єдиний реєстр, де фіксуються заяви про прийняття спадщини. Тому куди би Ви не звернулися, інший нотаріус по Вашим особистим даним побачить,  що Вами вже подана відповідна заява.

Але є ще варіант,- можна зробити довіреність на іншу особу, яка буде займатися подальшим  оформленням Вашої спадщини.

 

По другому питанню:

Відповідно до статті 1298 Цивільного кодексу України. Строк видачі свідоцтва про право на спадщину (оформлення права на спадщину)

  1. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.
  2. Якщо заповіт складено на користь зачатої, але ще не народженої дитини, видача свідоцтва про право на спадщину і розподіл спадщини між усіма спадкоємцями може відбутися лише після народження дитини.

Положення абзацу першого цієї частини застосовується також щодо дитини, зачатої за життя спадкодавця, але народженої після його смерті, у разі спадкування за законом.

  1. До закінчення строку на прийняття спадщини нотаріус може видати спадкоємцеві дозвіл на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), якщо це викликано обставинами, які мають істотне значення.

Таким чином оформити право на спадщину можливо після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Інші строки не обмежені.

На теперішній час обмежень по спадковим реєстрам, з якими працюють нотаріуси не має.

Якщо ще залишилися питання, звертайтеся  до мене у зручному для Вас форматі, додатково відповім на питання.  Тел. 0972426086(Вайбер або Телеграм) та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net.

  

 

Успіхів Вам! У разі наявності питань, чикаю зв’язку з Вами.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram