Питання щодо звільнення в ЗАПАС за сімейними обставинами і наслідками такого звільнення

військовий звільнився в запас (інв батька 2 групи) та в/ч дала мені Припис до РТЦК. Питання: 1. Чи може РТЦК (де військовий фактично на військовому обліку) знову його мобілізувати ? 2.Чим регулюється повторний призов і мобілізація військовослужбовців які в запасі? В цьому випадку коли може виникнути мій законний обов`язок бути знову мобілізованим? 3.Чи має військовий правові підстави виїздити зараз за кордон? Які документи длйого виїзду за кордон мають бути і ким (яким органом) оформлені? 4.В який законний спосіб він міг би посилити свою позицію аби не бути НЕЗАКОННО мобілізованим?

26.12.2022 11:47 2294

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

 1. Деяки ТЦК СП (військомати) хитрят та кажуть (з розрахунку що людина не обізнанана в таких питаннях), що звільнені в запас мають право на відстрочку протягом 6 місяців з дня звільнення але лише під час часткової мобілізації, посилаючись на  ч. 4 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",  не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

А у нас наразі триває не часткова, загальна мобілізація.

2. Проте, Вас  не можуть мобілізувати, але підставою для відстрочки буде абз. 11 ч. 1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", згідно до якої не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

На сьогодні, у  Вас є право на відстрочку у зв'язку із інвалідністю батька. Ви маєте прибути до військомату, в якому Вам мають проставити штамп про звільнення в запас. Але приготуйтеся на випадок маніпуляцій в військоматі, адже таки випадки непоодинокі. Візьміть із собою нотаріально посвідченні копії документів що підтверджує інвалідність батька та родинний зв'язок з ним ( довідка МСЕК, пенсійне посвідчення та свідоцтво про народження), підготуйте заяву на відстрочку (я можу скинути зразок), та можете сміливо йти в військомат для проставляння штампу про звільнення.

3. У Вас є право виїзду за кордон, як:

- супроводжуючий батька, який є інвалідом ІІ групи ( маєте надати на кордоні паспорти, пенсійне посвідчення батька, свідоцтво про народження та підтвердити однакову "прописку", або якщо місця прописки не збігаються-Акт встановлення факту здійснення догляду)

в такому випадку підставою для виїзду буде п. 2-1 Правил перетинання кордону (див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) 

-як військовозобов'язана особа, яка не підлягає мобілізації про що є відповідний запис в військовову квитку

в такому випадку підставою для виїзду буте п. 2-6 Правил перетинання кордону, згідно до якого у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Якщо у  Вас в військовому квитку буде запис (штамп) про звільнення зі служби та про надання відстрочки (або довідка про надану відстрочку), то Ви зможете перетинати кордон без супровіду батька. 

4. Вам нічого особливого робити не треба. Достатньо прийти в свій військомат який має проставити штамп про звільнення,  із заявою про надання відстрочки та надати документи, що підтверджують ці обставини (див. п.2 консультації).

У разі додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

також надам зразок заяви

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram