Вручення повістки у громадському місці заброньованому військовозобов'язаному

У нашому місті відбуваються рейди представників ТЦК та СП спільно з поліцією із вручення повісток у громадських місцях - напр., на вході у "Епіцентр", біля супермаркетів тощо.

Як військовозобов`язаний я маю бронь (як працівник підприємства, яке виконує мобілізаційне завдання) - відповідний витяг із наказу Мінекономіки в мене на руках є (лист ОВА, витяг з наказу Мінекономіки + лист-погодження Міноборони), завірені печаткою підприємства, де я працюю.

Чи можу я відмовитись від розписки за вручення повістки з посиланням на ці документи?

Чи правомірним є заповнення представником ТЦК-СП повістки безпосередньо при мені в громадському місці (тобто,наскільки я розумію, вони вимагатимуть мій паспорт, питатимуть дані щодо того, де я працюю - і на ходу це вписуватимуть в повістку) ?

Чи можна якимось чином відмовитись від отримання повістки - напр., скласти про це відповідний акт? (Якщо так, то яке формулювання можна прописати в такому акті).

І взагалі як правильно діяти у такій ситуації з правової точки зору.

Дякую за відповідь.

05.01.2023 12:42 1657

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1847
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Відповідаю по порядку на всі Ваші питання:

1. Чи можу я відмовитись від розписки за вручення повістки з посиланням на ці документи? - Ви можете відмовитись від розписки за вручення повістки, але в такому разі будуть знайдені два свідка, які підпишуть акт про відмову від підпису. Після цього повістка буде вважатися такою, що вручена належним чином.

2. Чи правомірним є заповнення представником ТЦК-СП повістки безпосередньо при мені в громадському місці? - Зараз в країні воєнний стан, і Ви зобов'язані завжди мати при собі паспорт. Ви також зобов'язані пред'явити перевіряючим свої документи для встановлення особи. Заповнення представником ТЦК-СП повістки безпосередньо при Вас в громадському місці - це не зовсім законний спосіб вручення повістки. Повістка дійсно може бути вручена в будь-якому місці, в тому числі в магазині, в ТРЦ, і в тому ж самому "Епіцентрі", але вона повинна бути вже заздалегідь заповнена ще у військкоматі - в такому разі все абсолютно законно, на відміну від заповнення "на коліні". Але не раджу з цього приводу вступати в дебати з представниками ТЦК, і на цій підставі відмовлятися від вручення та підписання повістки.Трохи нижче поясню чому цього робити не варто.

3. Чи можна якимось чином відмовитись від отримання повістки? - Ви маєте повне право або отримати повістку та розписатися в її отриманні, або ж відмовитись від підпису в отриманні повістки. Але як я вже пояснив в п.1, відмова від підпису абсолютно нічого не дасть - знайдуть свідків, складуть акт, і таким чином обійдуться без вашого підпису, в той час як з юридичної точки зору повістка буде вважатися врученою належним чином, і за невиконання вимог повістки Ви будете притягнуті до відповідальності.

4. Як правильно діяти у такій ситуації з правової точки зору? - не зважаючи на наявність документів, що підтверджують бронювання, Ви все рівно являєтесь військовозобов'язаним, а тому повинні виконувати всі вимоги законодавства, зокрема ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу". Ви повинні своєчасно повідомляти в ТЦК про всі зміни в вашому житті: зміна адреси проживання, зміна сімейного стану, народження дитини, періодична перевірка стану здоров'я щодо придатності до військової служби тощо. Так як майже ніхто цього не робить, то працвники ТЦК змушені вдаватися до таких крайніх заходів, як роздача повісток на вулиці.

Є декілька видів повісток, але якщо повістку вручають десь на вулиці, то це буде повістка-виклик для уточнення облікових даних. Потрібно прийти за цією повісткою, і при цьому взяти з собою оригінали документів, що підтверджують бронювання. Після уточнення всіх облікових даних з великою долею ймовірності Вам буде видана повістка- виклик на медкомісію (ВЛК) - для перевірки стану вашої придатності до служби. Це також абсолютно законно, навіть при наявності бронювання, або інших підстав, які надають відстрочку від мобілізації.

Після проходження медкомісії, враховуючи наявність бронювання, Вас відпустять. Якби не було бронювання, то теоретично після ВЛК можуть видати повістку на відправку. Але це зовсім не означає, що тим військовозобов'язаним, що не мають підстав для відстрочки, обов'язково вручають повістку на відправку.

Отже, без проходження ВЛК, без уточнення облікових даних не можна вручити повістку на відправку. Саме тому повістки, що вручають на вулиці - це повістки для уточнення облікових даних. І саме тому немає жодних підстав лякатися таких повісток. Звісно, що при спробі вручити повістку Ви можете показати представникам ТЦК свої документи бронювання, але це не означає що після цього вас одразу ж відпустять, бо документи про броню треба буде показувати вже у військкоматі.

Таким чином, правильний алгоритм дій: взяти повістку, розписатися у її отриманні, прийти до ТЦК в час що зазначений в повістці, з собою взяти паспорт, свій військово-обліковий документ, та витяг з наказу про бронювання. За необхідності - пройти медкомісію.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram