Авторське право

Найманий працівник, дизайнерка, по договору найма знаю, що все, що я створювала, як дизайнер у компанії належить компанії. Чи можу я використовувати свої роботи, як автор у портфоліо з посиланням, що це робилось для компанії. Без комерційного подальшого використання дизайнів створених торгових марок. Дякую.

09.01.2023 12:38 610

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1597
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Відповідно до ч. 3,4 ст. 440 ЦК України майнові права інтелектуальної власності на твір, створений у зв’язку з виконанням трудового договору (контракту), переходять до юридичної або фізичної особи, де або у якої працює автор, з моменту створення службового твору у повному складі, якщо інше не передбачено договором чи законом.

 Майнові права інтелектуальної власності на твір, створений за замовленням, переходять до замовника з моменту створення твору у повному складі, якщо інше не передбачено договором чи законом.

Таким сином, якщо ви перебуваєте в трудових відносинах і до ваших трудових обовʼязків входить виготовлення для роботодавця обʼєкта інтелектуальної власності то майнові права на нього належать роботодавцю з моменту створення обʼєкта. 

Відповідно до пп. 2 ч. 1 ст. 440 ЦК України майновими правами інтелектуальної власності на обʼєкт інтелектуальної власності (твір, зображення, лого, тощо) є, зокрема, використання та виключне право дозволяти використання твору. 

Згідно ст. 12 ЗУ "Про авторське право та суміжні права" способами використання є:

1) відтворення;

2) включення до складеного твору;

3) включення до іншого твору, крім складеного твору;

4) розповсюдження примірників твору;

5) імпорт примірників твору;

6) здавання в найм або в позичку примірників твору;

7) публічне виконання, публічний показ, публічне демонстрування, публічне сповіщення, інтерактивне надання доступу публіці та інші способи доведення до загального відома публіки;

8) переклад;

9) переробка, адаптація, аранжування та інші подібні зміни твору.

Таким чином публікація навіть з посиланням на власника, є використанням об'єкта інтелектуальної власності що є виключним майновим правом роботодавця у вашому випадку. Тому для публічного показу ваших робіт в якості портфоліо необхідно отримати письмовий дозвіл від роботодавця на використання робіт для публічного показу.  

Окрім цього слід звернути увагу, що при створенні службового твору від автора до роботодавця переходять виключно майнові права, особисті не майнові щодо створеного автором обʼєкта залишаються у автора та не можуть бути відчужені. 

Згідно ст. 11 ЗУ "Про авторське право та суміжні права" особистими немайновими правами автора є:

1) право вимагати визнання свого авторства шляхом зазначення належним чином імені автора в оригіналі і копіях твору і за будь-якого використання твору, якщо це практично можливо;

2) право забороняти під час будь-якого використання твору згадування свого імені, якщо автор твору бажає залишитися анонімом;

3) право обирати псевдонім, зазначати і вимагати зазначення псевдоніма замість справжнього імені автора в оригіналі і копіях твору і за будь-якого використання твору;

4) право вимагати збереження цілісності твору, протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, у тому числі супроводження твору ілюстраціями, передмовами, післямовами, коментарями тощо без згоди автора;

5) право надати назву твору або залишити його без назви;

6) право присвятити твір особі (особам), події або даті.

Особисті немайнові права належать лише автору та не можуть бути передані (відчужені) іншим особам і не переходять у спадщину.

Тому якщо роботодавець не надасть дозволу на публікацію робіт, то ви маєте право вимагати зазначення вашого авторства належним та доступним способом при кожному використанні ваших робіт. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Veronika Shliakhova
    Veronika Shliakhova
    1 рік
    Консультацiя № 43269
    Авторське право

    Дякую за консультацію, швидко, професійно, розгорнуто. Відповідь на питання отримала.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram