Чи може і яким чином правильно, по закону оформити документи (бронювання, відрядження і т.д.), щоб міг час від часу виїздити за кордон України ?

Дивились перелік для виїзду за кордон, на сайді ДПС і знайшли пункт про відрядження. Чоловік має компанію в Україні і компанію в ЄС. Чи може і яким чином правильно, по закону оформити документи (бронювання, відрядження і т.д.), щоб міг час від часу виїздити за кордон України ?

09.01.2023 20:22 601

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
728 відгуків (727 +) (1 -)
Консультацій: 1911
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Право виїзду за відрядженням мають держслужбовці (Вашої ситуації це не стосується) або працівники підприємств критичної інфраструктури, які заброньовані за таким підприємством.

Згідно до ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Виїзджають такі заброньовані працівники на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону (див. за посиланням:Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

 У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Документи які необхідно надати на кордоні:

1. витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194 ) про бронювання такого працівника

2. документи про відрядження такої особи за кордон ( наказ підприємства (засвідчена копія) на відрядження за кордон.

Бронювання здійснюється в порядку згідно до Постанови КМУ №194 (див. за посиланням Деякі питання бронювання військо... | від 03.03.2022 № 194 (rada.gov.ua)

Для того щоб забронювати свого працівника, необхідно спочатку розібратися чи відноситься підприємство до обєктів критичної інфраструктури згідно до критерій що визначені ЗУ "Про критичну інфраструктуру" (див. за посиланням: Про критичну інфраструктуру | від 16.11.2021 № 1882-IX (rada.gov.ua)  та Постанови КМУ №1109 (див. за посиланням: Деякі питання об'єктів критично... | від 09.10.2020 № 1109 (rada.gov.ua)

Якщо Ваше підприємство  відноситься до таких, то такого працівника (або керівника) можливо забронювати подавши відповідні пропозиції до Міністерства економіки ( за формою що затверджена Постановою КМУ №194 див. в самому кінці Постанови) та письмові обгрунтування в довільній формі, чому саме цей працівник має бути заброньований. Далі, Мінекономіки погоджує з Мінооборони ці пропозиції та у разі погодження, Мінекономіки надсилає підприємству відповідний наказ (витяг з наказу) про бронювання цього працівника.

Крім того, звертаю увагу що при бронюванні в пропозиціях необхідно вказати військове звання, військово-облікова спеціальність (ВОС) згідно з даними що зазначені в військовому квитку працівника. Якщо ВОС такого працівника не є дефіцитним, то проблем з бронюванням не буде.

Перелік дефіцитних ВОС  передбачений листом Міноборони див. за посиланням: Лист Міноборони від 11.03.2022 № 220/1469 щодо заборони бронювання військовозобов’язаних, які мають дефіцитні для Збройних Сил України військово-облікові спеціальності | Міністерство економіки України (me.gov.ua)

Таким чином, для того щоб чоловік виїхав за кордон, окрім наказу від підприємства на відрядження має бути ще наказ (витяг) Мінекономіки про бронювання цього працівника погоджений з Міноборони. Для того, щоб таке бронювання реалізувати, необхідно: 1. підприємство має відноситися до критичної інфраструктури та 2. ВОС такого працівника не буде співпадати з переліком дефіцитних що зазначений в листі Міноборони №220/1469

Відстрочка надається на 6 місяців з подальшим продовженням.

У разі, якщо у Вас виникли додаткові питання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram