Звільнення по догляду за інвалідом 2 групи

Чи можу я звільнитись зі служби по догляду за інвалідом 2 групи який не є мені родичем? Якщо можна, то які документи для цього потрібні?

10.01.2023 00:40 2221

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
421 відгук (419 +) (2 -)
Консультацій: 1601
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий ранок. 

Відповідно до абзацу 7 пп. "Г" п. 2 ч. 4 ст. 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби підчас військового стану у звязку з сімейними обставинами, а саме у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Таким чином, якщо в за висновком медико-соціальної експертної комісії особа з інвалідністю потребує постійного стороннього догляду, відсутні в неї інші особи які можуть здійснювати догляд та вас призначено особою яка буде здійснювати такий догляд то вас повинні звільнити зі служби. 

Для оформлення догляду потрібно вам пройти обстеження в сімейного лікаря для отримання висновку, що ви за станом свого здоровʼя маєте можливість здійснювати догляд за інвалідом ІІ групи (це не завжди потрібно, але інколи вимагають). 

Потім вам потрібно разом з інвалідом звернутись до Управління соціального захисту населення та подати наступний перелік документів для призначення соціальної допомоги по догляду (факт призначення допомоги по догляду є підтвердженням здійснення догляду):

- заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;

- заява про згоду отримувати соціальні послуги;

- декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги;

- копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (для осіб з інвалідністю);

Копії поданих документів засвідчуються посадовими особами уповноваженого органу або центру надання адміністративних послуг, який прийняв заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги.

ЗА результатами розгляду поданого пакету документів видадуть довідку про призначення соціальної допомоги (компенсації) за залісення постійного догляду на непрофесійній основі. 

Звертаю увагу, що в наданні соціальної допомоги можуть відмовити у випадку якщо ваш за останні 6 місяців перевищує прожитковий мінімум на місяць на одного члена родини. Якщо перевищує то потрібно звернутись з заявою про видачу акту про факт здійснення постійного догляду до органу місцевого самоврядування за місцем проживання (акт повинні видати протягом 5 днів). 

Потім необхідно звернутись з рапортом до свого командира про звільнення у зв'язку з сімейними обставинами до рапорту потрібно нотаріально засвідчені копії: 

1. Довідки до акту МСЕК;

2. Довідки про призначення компенсації по догляду або акту про факт здійснення постійного догляду;

3. Довідку про зареєстрованих з інвалідом осіб.

Звертаю увагу що в задоволенні рапорту можуть відмовити якщо з інвалідом проживають інші особи які можуть здійснювати постійний догляд (родичі або інші співмешканці.)

Бажаю успіху.  

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram