Звільнення з військової служби

Чи можу я звільнитися з військової служби за наявності наступних діагнозів:
1. Остеохондроз поперекового відділу хребта. Протрузії міжхребцевих дисків L1-L2, L2-L3, L3-L4, L4-L5. Ретролістез L5 хребця.
2. Кіфосколіоз 1 ст. Остеохондроз грудного відділу хребта. Початковий артроз хребцево-реберних з`єднань. Протрузії міжхребетних дисків Th1-Th2, Th3-Th4, Th7-Th8, Th8-Th9.
3. Лівобічна хронічна сенсоневральна приглухуватість 1 ст.

10.01.2023 15:17 5080

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
423 відгука (421 +) (2 -)
Консультацій: 1612
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

Відповідно до наказу МОУ №402 від 2008 військовослужбовці при проходженні ВЛК оглядаються окремо по кожному захворюванню та в залежності від ступеня порушення функцій встановлюється ступінь придатності за відповідною статтею графи ІІ  Додатку №1 до наказу №402 

Саття 64

Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Так діагнози з п. 1 та 2 запиту відносяться до ст. 64 Додатку №1 до Наказу №402.  Згідно пояснень (додаток №2 до Наказу МОУ №402) до застосування ст. 64  зазначено що до п. "А " ст. 64 належать деформуючий спондильоз і міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту. 

З вашого запиту вбачається встановлення самого діагнозу без встановлення ступеня порушення функцій хребта тому сказати точно який саме висновок за вказаною статтею складно, крім того запит не містить інформації про лікування та його строк. 

Але за наявність остеохондрозу при наявності того чи іншого больового синдрому зі значним порушенням функцій хребта  вказаних відділів які після тривалого лікування залишаються, може бути підставою для визнання непридатним з виключенням з обліку та відповідно звільнення зі служби. 

Враховуючи що, згідно пояснень до застосування ст. 64 встановленню ступеня придатності повинно передувати лікування є велика ймовірність, що вас не визнають не придатним, відправлять на лікування та у відпустку і  якщо лікування не принесе позитивної клінічної картини то вас визнають не придатним, але це за умови що ваше захворювання спричиняє значне порушення функцій хребта хоча б одного з відділів. 

Кіфосколіоз 1 ст. є незначним викривленням хребта, що підпадає під п. "Г" ст. 64 за яким військовослужбовці визнаються придатним.

Щодо порушення слуху то вказане захворювання підпадає під статтю 36 Додатку №1 до наказу.

Стаття 36

Включено: кондуктивна і нейросенсорна втрата слуху Н90-Н95 (вроджена глухота, ототоксична втрата слуху, оталгія, оторея, кровотеча із вуха, дегенеративні і судинні хвороби вуха, хвороби слухового нерва)

а) стійка повна глухота на обидва вуха або глухонімота

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) стійка повна глухота або стійке зниження слуху при сприйнятті шепітної мови на відстані до 1 м на одне вухо, при сприйнятті шепітної мови на відстані до 2 м на друге вухо

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) стійка повна глухота на одне вухо при сприйнятті шепітної мови на відстані від 2 до 4 м на друге вухо або стійке зниження слуху при сприйнятті шепітної мови на відстані до 2 м на одне вухо і на відстані до 3 м на друге вухо

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Приглухуватість 1 ступеню – легке порушення, при якому поріг сприйняття звуків підвищується до 20-40 дБ, звичайна мова чується з відстані 4-6 метрів, а шепіт – з 1-3 м, а тому 1 ступінь підпадає під п. "В" що в свою чергу є підчас воєнного стану є підставою для визнання придатним по слуху. 

Таким чином за у випадку, якщо буде встановлено, що остеохондроз спричиняє значне порушення функцій хребта хоча б одного з вражених відділів та за результатами лікування (не менше 3 міс.) не буде позитивної клінічної картини то вас можуть визнати не придатним з виключенням та звільнити зі служби на підставі ст. 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу". Інші захворювання з незначним а бо помірним впливом, тому їх можна не розглядати. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram