Обмежено придатний у військовий час. Що це означає?

У військовому квитку вказано «Не прид до відл в мирний час обмежено придатний у військовий час». Що це означає зараз?
Мобілізація можлива?

11.01.2023 17:22 6648

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
721 відгук (720 +) (1 -)
Консультацій: 1896
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, можлива. По-перше, у Вашому квитку встановлена ступінь придатності  за  графою І ( за цією графою оглядають призовників на строкову службу віком до 27 років), по-друге, у Вас встановлена непридатність до служби в мирний час, на воєнний час у Вас обмежена придатність.

Це означає, що Вас можуть викликати до ТЦК СП (військомату) для переогляду з метою визначення ступеню придатності до військової служби в воєнний час та Вас вже будуть оглядати за графою ІІ.

Щодо Вашої статті 53 п."в" розкладу хвороб Положення про ВЛК (див. за посиланням: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua) , див. в таблиці:

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

Графа I

Графа II

Графа III

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

1

2

3

4

5

Стаття 53

Включено: виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки К25-К26

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

На сьогоднішній день, якщо Ви будете проходити повторне ВЛК та у разі якщо показники Вашого стану здоровя передбачають застосування п. "в" ст. 53, (тобто, за індивідуальною оцінкою), то  Вас можуть навіть визнати придатним до військової служби під час мобілізації. Який Ваш стан здоровя на сьогодні треба дивитися окремо на підставі "свіжих" мед висновків.

Щодо обмеженої придатності, то скоріше за все її можуть визначити якщо за показниками стану здоровя до Вас буде застосований п."б" ст. 53. Але Вас і при обмеженій придатності можуть призвати на службу, та навіть такі особи  можуть нести службу в бойових частинах, але в підрозділах забезпечення, тобто з певними обмеженнями, зокрема у виконання бойових завдань. При цьому зазвичай лікарі ВЛК також додатково вказують в висновках про обмеження в фізичних навантаженнях. 

Згідно до п. 20.3. Положення про ВЛК:

"Обмежено придатний до військової служби"

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Тобто, призвати можуть але з певними обмеженнями у несенні військової служби. В зону бойових дій відправити військового з обмеженою придатністю не мають права, але про конкретні обмеження мають бути вказані в висновку ВЛК.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Якщо у Вас є медичні висновки, можете також скинути мені на пошту, я подивлюся яка може бути ступінь придатності до служби якщо Ви зараз будете проходити ВЛК.

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram