Вигнати з універу під час війни можливо ?

Наразі з ситуацією у мене не було змоги складати предмети і накопився борг по ним , вранці мені подзвонили і сказали що я відрахованний , що робити в такій ситуації і чи можливо вигнати з універу у військовий час ?

11.01.2023 18:04 12814

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно Вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до ст. 57-1ЗУ "Про освіту" держава гарантує в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану:

1. Здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується:

організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;
збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;
місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).
2. Забезпечення державних гарантій, визначених частиною першою цієї статті, створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду) у межах своєї компетенції здійснюють:

органи виконавчої влади, органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації та органи місцевого самоврядування, їх представники, посадові особи (керівники, голови, начальники), органи управління (структурні підрозділи) у сфері освіти;
заклади освіти, установи освіти, наукові установи, їх засновники;
громадські об’єднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

При цьому прямої заборони відраховувати студентів у період дії воєнного стану немає. Тобто, стаття 57-1 Закону України "Про освіту" прямо не захищає студентів від відрахування. Мова йде про осіб, які змінили місце проживання у зв'язку із війною. При цьому, університет повинен дати можливість навчатися у найбільш безпечній формі та, якщо треба, забезпечити гуртожитком та харчуванням.

Якщо Ваш ВНЗ створив безпечну форму навчання (зокрема, дистанційну форму навчання), то зі свого боку виконав обов’язки, передачені змінами до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану.

Якщо адміністрацією ВНЗ не були прийняті  рішення щодо мараторію на відрахування здобувачів освіти до завершення воєнного стану (окрім відрахування за власним бажанням), то з боку ВНЗ також порушень немає. 

Але, студент зі свого боку  повинен виконувати вимоги освітньої програми (індивідуального навчального плану) та досягати визначених для відповідного рівня вищої освіти результатів навчання.

Законодавством передбачені випадки, коли студента може бути відраховано з ВНЗ.

Пункт 14 Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти, затвердженого Наказом Міністерства освіти № 245, передбачає, що студента може бути відраховано з ВНЗ:

- за власним бажанням;

- у зв'язку з переведенням до іншого вищого закладу освіти;

- за станом здоров'я на підставі висновку ЛКК;

- за академічну неуспішність;

- за порушення навчальної дисципліни і правил внутрішнього розпорядку вищого закладу освіти.

Таким чином, у вашому випадку можна домовитись з ВНЗ щодо закриття академічної заборгованості. Це передбачено у разі, якщо студент має 1-2 академ. заборгованості та може ліквідувати їх до початку або протягом перших двох тижнів наступного навчального семестру у визначені дирекцією/деканом інституту.

Також можна спробувати відновитись (забороняється лише відновлення на перший курс).

1. Подайте заяву на ім'я ректора, в якій назвіть причини, чому ви можете претендувати на відновлення (зазначити поважні причини). Заява має бути розглянута протягом 2 тижнів. Після цього терміну Вам повинні повідомити умови відновлення чи причину відмови. У разі позитивного рішення доведеться скласти академрізницю.

2. Подайте заяву на повторне навчання (за винятком першокурсників) за певний семестр, якщо не виконали у повному обсязі навчальний план з поважних причин. Такими є тривалі захворювання, складні сімейні обставини. Цим правом ви можете скористатися не більше двох разів за час навчання.

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючи питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram