Батько дружини інвалід 2 група

Доброго дня! Я стою на обліку з початку квітня, по висновку влк стаття 51в, не служив.
Питання #1
Чи можуть мені на вулиці видати повторно повістку? Як діяти в такій ситуації?
Питання #2
В мого тестя друга група інвалідності, яку дали на початку грудня
Чи можуть мене мобілізувати? Якщо я не даю згоду на це
Питання #3
Якщо не можуть мобілізувати Як мені діяти з всіма цими документами? Самому повторно йти у воєнкомат для отримання відстрочки від мобілізації бажання немаю, чи чекати дзвінка і потім йти з всіма документами?

12.01.2023 09:32 879

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
743 відгука (742 +) (1 -)
Консультацій: 1880
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

Відповідати буду не по порядку:

2. У відповідності до статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, не підлягають мобілізації особи, у яких батько або мати дружини є особами з інвалідністю 1 чи 2 групи. Отже, Ви не підлягаєте мобілізації. 

1. Не дивлячись на пункт 2, вам все рівно можуть вручити повістку десь на вулиці.  Тому що по-перше, ті люди що будуть вручати повістку не знають про наявність підстав для відстрочки від мобілізації. По-друге, навіть якщо Ви покажете їм підтверджуючі документи, вони навряд чи будуть в них розбиратися- немає відповідних знань і є опасіння зо показані документи можуть бути підробкою. 

Якщо будуть вручати - отримуйте повістку, і у вказаний день прийдіть в військкомат. З собою візьміть наступні документи:

- свій паспорт 

- свій військово-обліковий документ (військовий квиток або тимчасове посвідчення або приписне)

- повістку

- свідоцтво про шлюб 

- свідоцтво про народження дружини 

- паспорт дружини 

- паспорт вашого тестя

- пенсійне посвідчення тестя.

Цих документів більше ніж достатньо для отримання відстрочки від мобілізації. Єдине, що жодних довідок про відстрочку від мобілізації не видають. Працівники військкомату просто поставлять відмітку в вашій особовій справі, і на цьому все закінчиться. 

Також можливо що вас направлять на медогляд (ВЛК). Цього не треба боятися- бо не дивлячись на відстрочку від мобілізації, Ви все рівно залишаєтесь військовозобов'язаним, а тому повинні виконувати вимоги працівників військкомату.

3. Самому, з власної волі, йти в військкомат непотрібно. Йдіть туди тільки якщо отримаєте повістку. Що толку, що Ви добровільно прийдете туди? Адже довідок про відстрочку все рівно не видають, а лише ставлять відмітку в особовій справі. Тобто навіть якщо прийдете туди самі, це вас ніяк не застрахує від вручення повістки на вулиці буквально в наступний день. І потім вам знову прийдеться йти до військкомату з усіма документами. 

До речі, про терміни відстрочки від мобілізації: відстрочка діє на весь час дії інвалідності тестя. Якщо інвалідність встановлена пожиттєво, то відстрочка буде діяти, поки тесть живий.

Якщо щось незрозуміло або залишилися питання- пишіть на пошту ddmitr@ukr.net 

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram