Хочу звільнитися з ВВНЗ

Я курсант першого курсу та більше не хочу навчатися як краще мені це зробити, та скільки я повинен буду відшкодувати грошей або можливо якось звільнитися не платив

12.01.2023 16:45 1741

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1598
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

Відповідно до п. 3.2. Інструкції про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів (слухачів)
вищих військових навчальних закладів Міністерства  оборони України затвердженої наказом МОУ № 490 від 24.12.97 (далі - Інструкція) курсант (слухач) може бути відрахований з вищого військового навчального закладу з першого курсу через небажання продовжувати навчання.

Для цього відповідно до п. 3.8. Інструкції вам потрібно подати начальнику ВВНЗ рапорт про не бажання продовжувати навчання. В подальшому збирається вчена рада та вирішує питання щодо відрахування. 

Звертаю увагу, що правом на відрахування у звʼязку з небажанням продовжувати навчання ви маєте право скористатись виключно поки ви є курсантом першого курсу, при переведенні на другий курс навчання ви втрачаєте таке право.   

Частиною 10 статті 25 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначено, що курсанти в разі дострокового розірвання контракту через: - небажання продовжувати навчання  - недисциплінованість  - та у разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади, витрати, пов’язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, відповідно до порядку і умов, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2006 року № 964 затверджений Порядок відшкодування курсантами витрат, пов’язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах (далі – Порядок), який визначає механізм відшкодування курсантами витрат, пов’язаних з їх утриманням у вищому військовому навчальному закладі у разі дострокового розірвання контракту на проходження військової служби (навчання) у зв’язку з небажанням продовжувати навчання або порушенням дисципліни, а також у разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу.

Відповідно до пункту 3 вказаного Порядку відшкодування здійснюється у розмірі фактичних витрат, пов’язаних з:  - грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням;  - перевезенням до місця проведення щорічної відпустки та у зворотному напрямку;  - оплатою комунальних послуг і вартості спожитих енергоносіїв.

На виконання вищевказаного пункту 3 Порядку видано спільний наказ Міністерства оборони України, Міністерства фінансів України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства транспорту та зв'язку України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Управління державної охорони України, Служби безпеки України від 16.07.2007 р. № 419/831/240/605/537/219/534, яким затверджений Порядок розрахунку витрат, пов’язаних з утриманням курсантів у вищих навчальних закладах  (далі – Спільний наказ).

У вищезгаданому Спільному наказі зазначено, що витратами на грошове забезпечення є отримане курсантом щомісячне грошове забезпечення за весь період навчання. 

Фактичні дані вираховуються з розрахункових відомостей та інших документів, що підтверджують виплату щомісячного грошового забезпечення курсанту.

Відповідно до пункту 4 Порядку розрахунок фактичних витрат здійснюється вищим навчальним закладом згідно з нормами утримання курсантів.

Пунктом 5 Порядку встановлено, що витрати відшкодовуються у повному розмірі, зокрема: 

- курсантами, які вислужили встановлений законодавством строк строкової військової служби до вступу у вищий навчальний заклад;

- курсантами жіночої статі - за весь період навчання;

- курсантами, які навчалися понад встановлений законодавством строк строкової військової служби,

- за період навчання, що перевищує цей строк.

Таким чином, курсанти в разі дострокового розірвання контракту відшкодовують фактичні витрати, пов’язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі. Тобто ті витрати які заклад поніс на утримання за період який ви провчились не більше.

 У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється у судовому порядку, оскільки тягне за собою порушення такою особою економічних і оборонних інтересів держави.

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram