Отримання оплати за послуги з-за кордону на рахунок фізичної особи

Необхідно отримати оплату за послуги (переклад тексту) на рахунок у банку.
Платити буде юр. особа з-за кордону згідно інвойсу, що я виставлю. Чи можу я, як фіз. особа (не ФОП), отримати оплату на свій банківський рахунок через Swift?
Чи не виникне проблем з банком, валютним контролем або податковою?
Знаю, що існує вимога сплачувати податок з таких платежів. Чи існує якийсь механізм контролю з боку держ. органів щодо їх сплати? Іншими словами, як на практиці реалізується цей контроль? Чи передається інформація про валютні надходження до органів валютного контролю чи податкової?
Мова йде про суму близько 1 000 eur.

13.01.2023 21:08 715

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Ви можете отримати такий платіж на свій банківський рахунок через Swift.

В таких випадках Ви як фізична особа, повинні будете вказати цей платіж в щорічній декларації. Якщо платіж відбудеться в цьому році, то вказати його необхідно в декларації за 2023 рік, що повинна подаватися до 01 травня наступного року.

З цих задекларованих доходів Ви повинні сплатити ПДФО в розмірі 18% та військовий збір в розмірі 1,5%.

З іншого боку, якщо Ви не подасте щорічну декларацію, то і обов'язок щодо сплати податків не виникне - за умови, що податкова не дізнається про цей переказ, особливо якщо він одноразовий, а не системний. Наразі в податкової бракує засобів для виявлення та моніторингу всіх таких операції, але проблеми можуть виникнути зі сторони вашого банку.

Обов'язковому фінансовому моніторингу підлягають фінансові операції 400 тис.грн. і більше, які відповідають одному з наступних критеріїв:

1. фінансові операції з таких країн як Іран та Північна Корея;

2. фінансові операції політично значимих осіб, членів їх сімей та/або осіб, пов'язаних з політично значущими особами;

3. фінансові операції з переказу коштів за кордон (в країни, віднесені кабміном до офшорних зон);

4. фінансові операції з готівковими коштами (внесення, отримання).

Але навіть якщо вказана фінансова операція не входить до вищевказаного переліку, все рівно вона може здатися банку підозрілою, і Банк буде вимагати від Вас надати будь-яку інформацію і документи щодо цього платежу: документи, що підтверджують фактичний рух товарів, надання послуг, документи, що підтверджують сплату податку на прибуток (доходи).

Також слід зауважити, що деякі фінансові операції на думку банків є завжди підозрілими:
- складні фінансові операції;
- незвично великі фінансові операції;
- проведені у незвичайний спосіб;
- не мають очевидної економічної або законної мети;
- не відповідають інформації про заплановану Вами діяльність з використанням послуг банку, отриману банком від Вас при заповненні анкети на відкриття рахунку.

Особливо підозріло для банку, якщо він бачить надзвичайно велику фінансову операцію, виходячи з Вашого фінансового стану та в порівнянні з попередніми операціями. Наприклад, завжди середній чек операції в межах 500-700 грн., і на рухунку ніколи не збирається коштів більше як на 5 000 грн. а тут одразу одноразовий платіж 40 000 грн.

Якщо ж у Вас є підтверджуючі документи, що вказують на характер цього переказу, Ви вже раніше отримували кошти переказами в цьому банку, вказана сума не є надзвичайно великою в порівнянні з попередніми операціями та відповідає вашому фінансовому стану, то Ви зможе розвіяти всі сумніви банку.

Щодо сплати податків, то тут можна апелювати тим фактом, що переказ отримано Вами як фізичною особою в цьому році, отже звітувати за нього будете лише в наступному році.

При цьому варто звернути увагу на той факт, що банк з власної волі не передає інформацію в податкову та в інші контролюючі органи. Це може відбутися лише в разі наявності відповідного рішення суду (передати інформацію в податкову щодо надходження грошей на картковий рахунок приватної особи).

Якщо щось незрозуміло, або залишилися питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram