Як поділити приватне підтприємство, засноване одним із подружжя в шлюбі?

Приватне підприємство було засноване дружиною у шлюбі. (статут майно пп форм. у вигляді грошових коштів та майнових внесків засновника)
Чоловік дружини хоче розлучатися і потрібно зрозуміти як буде ділитися майно. питання: 1. поділиться тільки внесок в статутний фонд, який там невеличкий чи можна ділити ринкову вартість підприємства? Потрібно з посиланням на закон і на судову практику відповідь. Можна як за так і проти 2. Як іншим чином отримати чоловіку контроль над підприємством: 2.1 поділ майна ПП з передачею доньці 2.2. входження в частки доньки і чоловіка 3. інший варіант

15.01.2023 20:38 539

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

1. поділиться тільки внесок в статутний фонд, який там невеличкий чи можна ділити ринкову вартість підприємства? Потрібно з посиланням на закон і на судову практику відповідь. Можна як за так і протиʼ

Одним із способів розпорядження власністю є право власника використовувати своє майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до частини першої статті 62 ГК України підприємством є самостійний суб`єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб`єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 115 ЦК України господарське товариство є власником, зокрема майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу. Відповідно до частини другої статті 19 Закону України «Про кооперацію» джерелами формування майна кооперативу є, зокрема, вступні, членські та цільові внески його членів, паї та додаткові паї.  

Відповідно, з моменту внесення грошових коштів чи іншого майна як вкладу таке майно належить на праві власності самому товариству, і воно втрачає ознаки об`єкта права спільної сумісної власності подружжя. Схожі висновки викладені в постанові Верховного Суду України від 03 липня 2013 року у справі № 6-61цс13.

Згідно правової позиції, викладеної  Верховним Судом  у постанові від 10.11.2021року у справі  № 496/1249/13-ц,  майно юридичної особи, зареєстрованої  у формі приватного підприємства не підлягає поділу, подружжя може  поділити не саме майно, а  частку в статутному капіталі цієї юридичної особи.

У відповідності п 22 та 25 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007р. N11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя», поділ спільного майна подружжя здійснюється за правилами, встановленими статтями 69-72 СК України та ст. 372 ЦК України. Вартість майна, що підлягає поділу, визначається за погодженням між подружжям, а при недосягненні згоди - виходячи з дійсної його вартості на час розгляду справи.

З моменту внесення коштів до статутного капіталу товариства за рахунок спільного сумісного майна подружжя такі кошти є власністю товариства, тому в одного із подружжя виникає лише право грошової вимоги щодо стягнення половини внесених до статутного капіталу коштів (постанова Верховного Суду від 13 березня 2019 року у справі №756/10797/15);

Відчуження частки корпоративних прав одним із подружжя під час розгляду справи судом не позбавляє права іншого з подружжя претендувати на компенсацію Ѕ від вартості частки майна товариства відповідно до частки другого з подружжя у статутному фонді цього товариства (постанова Великої Палати Верховного Суду від 3 липня 2019 року у справі №554/8023/15-ц, постанова Верховного Суду від 11 березня 2020 року у справі №161/19023/17);

Якщо один із подружжя, будучи учасником господарського товариства, вносить до статутного капіталу майно, яке є спільною власністю подружжя, то в іншого з подружжя виникає право вимоги виплати компенсації Ѕ від вартості частки майна товариства відповідно до частки другого з подружжя у статутному фонду (постанова Верховного Суду від 11 грудня 2019 року у справі №638/19826/15-ц, постанови Верховного Суду України від 3 червня 2015 року у справі №6-38цс15, від 3 липня 2013 року у справі №6-61цс13, від 2 жовтня 2013 року у справі №6-79цс13).

Часткою в статутному капіталі товариства є сукупність корпоративних прав та обов`язків, пов`язаних з участю особи в товаристві (на управління товариством, отримання частини прибутку, отримання частини майна товариства у разі виходу з нього або розподілу майна товариства при ліквідації).

З моменту внесення до статутного капіталу юридичної особи спільних грошових коштів подружжя має наслідком виникнення відповідних корпоративних прав лише в того з подружжя, хто є учасником (акціонером, членом) такої юридичної особи.

При поділі майна подружжя вартість частки у статутному капталі враховується, при цьому судовим рішенням в порядку поділу майна подружжя не визнається за другим з подружжя право власності на частку у статутному капіталі товариства.

Згідно постанови ВС від 15 06 2022 року по справі №450/624/15-ц, зважаючи на необхідність урахування правового висновку щодо застосування норм права, викладеного у постанові Великої Палати Верховного Суду від 29 червня 2021 року у справі № 916/2813/18 (провадження № 12-71гс20) про те, що у разі внесення одним із подружжя (колишнього подружжя), який є учасником господарського товариства, грошових коштів чи майна у статутний капітал цього товариства за рахунок спільних коштів подружжя, саме товариство стає їх власником, тоді як право іншого з подружжя на спільні кошти/майно трансформується в інший об'єкт - право вимоги на виплату частки у статутному капіталі товариства, що є відмінним від виплати половини вартості внеску засновника товариства до його статутного капіталу, Верховний Суд вважає обгрунтованими доводи касаційної скарги , про те, що у вказаній категорії спорів позивач наділений правом вимагати компенсації половини вартості частки (іншого з подружжя) у статутному капіталі товариства, а не виплати половини вартості внеску відповідача як засновника у статутний капітал товариства чи половини вартості внесеного подружжям майна.

Верховний Суд зауважує, що часткою в статутному капіталі товариства є сукупність корпоративних прав та обов`язків, пов`язаних з участю особи в товаристві, серед яких право на управління товариством, право на отримання частини прибутку від діяльності товариства, а також право на отримання частини майна товариства у разі виходу з нього учасника або у випадку розподілу майна товариства в процесі його ліквідації. Вартість частки учасника визначається виходячи з ринкової вартості сукупності всіх часток учасників товариства пропорційно до розміру частки такого учасника (частина восьма статті 24 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»).

Ураховуючи вищенаведене, при розділі повинно враховуватись ринкова вартість частки учасника ПП(в тому чмслі дохід вд діяльності та активи), але слід зауважити, якщо у суді не надати докази та документи, що дають змогу визначити ринковий розмір частки, то суд визначить компенсацію, як 1/2 частки згідно зареєстрованого розміру статутного капіталу, тому раджу  разом з подачею позову, подати клопотання про забезпечування позову(арешт), клопотання про витребування необхідних документів для визначення руального розміру(право власності на майоно ПП, звітності, тощо), клопотання про проведення судової експертизи.

2. Як іншим чином отримати чоловіку контроль над підприємством:

Звичайно, для повноцінної відповіді бажано побачити статут ПП.

2.1 поділ майна ПП з передачею доньці

Відповідно до законодавства майно ПП, не підлягає поділу, поділу підлягають корпоративні права, що належать юридичній або фізичній особі. Звичайно можливо майно вивести з ПП, як сплата частки учаснику(для цього доньку спочатку необхідно прийняти, як учасника, що мжливістю тільки за рашенням учасника(засновника) ПП) або за цивільно- праовою угодою(купвілі - продажу, дарування, тощо), але при такому необхідно звертати на податки.

2.2. входження в частки доньки і чоловіка

Знову ж таки необхідно дивитись на положення Статуту ПП, що регламентують вступ до ПП. Однак за загальним правилом вступ неможливий без рішення засновника(учасника ПП). Якщо звісно дружина надасть таке рішення, то це вихід, як написано у п.3.

Ані перший, ані другий варіант неможливий без згоди дружини, та по суті не дасть контроль над підприємством, оскільки для контролю необхідно мати або більшу частку за дружину, або 50 відсотків та бути директором або директора на Вашій стороні, з повноважаннями зміни більшістю голосів.  

3. інший варіант

Інший варіант, це поділ майна за згодою сторін. Все залежить від обставин, але можливо написати претензію, де розписати можливі дії, та з проханням здійснити поділ частки статуту у позасудовому порядку та передати половину корпоративних прав ПП Вам про що укласти нотаріальний договір, та за рішенням учасника (засновника) ПП здійснити Ваш вступ у ПП, можливо і передбачити вступ доньки, тоді при наявності у Вас більшої частки Ви зможути контролювати ПП. 

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram