Звільнення або перевод військовослужбовця під час війни за сімейними обставинами

Доброго дня!Мій син призваний по мобілізації у липні 2022 р.Зараз його частину розформіровують - когось відправляють на курси і т. д.Я інвалід 2 групи( онкологія вже 4 роки), але не лежача.Ще можу ходити.Мій син з 2008 по 2011 роки служив за контрактом у сусідньому населенному пункті.У мене питання -чи можна йому зараз перевестися на службу до того місця.де він служив раніше у зв`язку зі станом мого здоровя?Так він буде ближче до мого місцезнаходження і не буде таковим,що шукає привід, щоб звільнитися зі служби під час війни.Якщо це можливо- що і як треба зробити?

16.01.2023 11:27 567

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 723

Вітаю!

ВАШОМУ СИНУ ТРЕБА ПОДАТИ РАПОРТ КОМАНДУВАННЮ ПРО ЙОГО ПЕРЕВЕДЕННЯ В ЗВ'ЯЗКУ З ВАШОЮ ІНВАЛІДНІСТЮ. 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 10 грудня 2008 року № 1153/2008

ПОЛОЖЕННЯ
про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#n369

82. Призначення військовослужбовців на посади здійснюється:

2) на рівнозначні посади:

за сімейними обставинами - на особисте прохання;

3) на нижчі посади:

за віком або сімейними обставинами - на особисте прохання;

112. Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

Військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку із службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

113. Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку. 

ххххххххх

В окремих випадках переміщення військовослужбовця можливе за станом його здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї. Таке переміщення здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку. Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання:

  • дружини (чоловіка); його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей-учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи;
  • непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка);
  • братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.

Переміщення на нове місце військової служби військовослужбовця, який проходить військову службу за контрактом, викликане потребою догляду за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) чи особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, здійснюється командирами з'єднань, рівнозначними їм і вище посадовими особами на підставі рапорту військовослужбовця та відповідних документів, які підтверджують потребу в постійному сторонньому догляді (допомозі, нагляді) за ними.

ххххххх

ВАШ СИН МАЄ ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про військовий обов'язок і військову службу

Стаття 26. Звільнення з військової служби

4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

2) під час воєнного стану:

г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram