Обмежено придатний, переводять в бойову бригаду

Добрий день, я мобілізований до тилової частини, обмежено придатний у військовий час, мене хочуть перевести у бойову бригаду. Що мені робити? І чи це законно? Дякую.

16.01.2023 11:37 5961

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
729 відгуків (728 +) (1 -)
Консультацій: 1852
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

Перш за все, необхідно розуміти, що таке "обмежена придатність" з точки зору законодавства. Відповідь на це питання знаходимо в "Положенні про військово-лікарську експертизу". 

Які наслідки для військовослужбовців визнання їх на медкомії  "обмежено придатним"? Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Виходячи з даного визначення, немає прямої заборони щодо направлення обмежено придатного військовослужбовця в ту частину, яка виконує поставленні їй завдання на нулі, або близько до нього. Це пов'язано з тим, що в законодавстві немає чіткого визначення "бойова частина".  Але в разі такого направлення, повинні виконуватись наступеі умови:

1. Військовослужбовець з обмеженою придатністю не може бути направлений на службу в морську піхоту та в десантно-штурмові війська.

2. В постанові ВЛК, якою було встановлено обмежену придатність, повинно бути чітко зазначено: які види служби, які посади протипоказані такому військовослужбовцю з урахуванням стану його здоров'я. 

3. Посада та вид служби повинен бути пов'язаним з діяльністю саме забезпечення військової частини. Тобто не може бути посада стрілок, гранатометник тощо. При цьому Вас не можуть направити на виконання робіт, пов'язаних з фізичною працею: облаштування бліндажів, окопів і т.д.

Якщо всі три умови виконуються, це означає що в ліях вашого керівництва немає ознак порушення законодавства. 

Якщо хоч одна з умов не виконується- подавайте письмовий рапорт на ім'я командира частини, та просіть перевести вас на посаду, яка відповідає стану вашого здоров'я. 

В разі ігнорування рапорту- дзвоніть на гарячу лінію міноборони, тел. 0-800-500-42, і реєструйте скаргу. Також можна написати скаргу в ОК, або одразу в Міністерство оборони України. 

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram