2 група інвалідності тещі військовослужбовця

Доброго дня! Якщо теща військовослужбовця ЗСУ має 2 групу інвалідності та має трьох дорослих дітей, чи можуть його звільнити ? Чи необхідно брати опікунство над тещею ?

16.01.2023 13:42 4281

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
728 відгуків (727 +) (1 -)
Консультацій: 1908
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ви підлягаєте звільненню з військової служби у зв'язку із наявністю у матері дружини статусу особи з інвалідністю ІІ групи.

Згідно до підпункту "г" п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:під час воєнного стану:у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

При цьому, Закон не містить таку вимогу як опікунство над такою особою, або здійснення за нею догляду тощо. Самого факту наявності у дружини військовослужбовця одного з батьків зі статусом інваліда достатньо для звільнення, хто би Вам що не говорив в військовій частині.

Для звільнення Ви маєте подати рапорт та документи, що підтверджують обставини що стали підставою для звільнення. Чіткого, затвердженого переліку документів немає, тому для звільнення достатньо до рапорту надати документи, що підтверджують факт інвалідності тещі: копії довідки МСЕК, пенсійного посвідчення; документи на підтвердження родинного зв'язку: копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження дружини. Копії документів маєте посвідчити нотаріально.

*Зразок рапорту:

                                                                                                              Командиру ВЧ ________                       

                                                                                                          

                                                                                          Від:              ПІБ ____________

                                                                                                               ______ року народження

                                                                                                               Солдат військової частини №

                                                                                                              Адреса проживання:

                                                                                                               Тел.:

 

                                                                      Рапорт

                                                     Про звільнення зі служби

Згідно до п.п. «г» п. 2 ч. 4. Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», військовослужбовці, які проходять військову службу» за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах  під час воєнного стану:

- у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Враховуючи те, що мати моєї дружини – __________, ____________року народження, є особою з інвалідністю ІІ групи довічно, що підтверджується пенсійним посвідченням  АБ №____, а також довідкою МСЕК  №_____, виданий _______ року, прошу звільнити мене з військової служби згідно до підпункту "г" п.2 ч. 4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу».

Додатки:

1.Копія пенсійного посвідчення №________;

2. Копія Довідки МСЕК №_____від ______року;

3. Копія Свідоцтва про шлюб;

4. Копія Свідоцтва про народження дружини;

5. Копія паспорту Литвиненка А.П.

 

дата                                                       підпис                                               ПІБ

Також звертаю Вашу увагу на те, що на практиці трапляються випадки коли військові частини для затягування часу починають зайві процедури, наприклад: підтвердження факту таких сімейних обставин, надсилають запит в ТЦК СП (військомат) для перевірки й сімейного стану військового посилаючись на п. 213 Положення про проходження військової служби (див. за посиланням: Про Положення про проходже... | від 10.12.2008 № 1153/2008 (rada.gov.ua) згідно до якого:

"213. Військовослужбовці строкової військової служби можуть бути звільнені зі строкової військової служби достроково відповідно до пунктів "б", "в", "г" частини другої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

У разі надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами командир військової частини зобов'язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім'ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов'язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець"

Тобто, зверніть увагу на те що ця процедура звільнення стосується виключно військовослужбовців СТРОКОВОЇ служби, а не військових за контрактом або мобілізованих під час воєнного стану. В Вашому випадку такої процедури не передбачено, це робиться для затягування питання звільнення військовослужбовця. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Також можу скинути зразок рапорту в форматі word

Бажаю успіхів!

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram